Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
13.44

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2013, 13.44

6 let, 10 mesecev

Proti Švicarjem je bilo hudo, a bilo je že veliko huje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Če je bila Slovenija na prvih treh tekmah svetovnega prvenstva povsem blizu zmage, je bila v sredo zgodba proti Švici drugačna. A še veliko višji so bili slovenski porazi ob prvih korakih v eliti.

Slovenska izbrana vrsta si je pred začetkom svetovnega prvenstva na Švedskem in Finskem scenarij prvih šestih dni vsekakor zamislila drugače. Varovanci Matjaža Kopitarja so se na prvih treh tekmah proti Norveški, Belorusiji in Danski povsem enakovredno borili in bili mnogokrat celo boljši nasprotnik, a so kljub všečni igri s treh srečanj odnesli le točko. Nato je prišla prepričljiva Švica, ki je do obračuna s Slovenijo premagala "veliko trojico" stockholmske skupine – Švedsko, Kanado in Češko – in z njo visok poraz "risov". Slovenski hokejisti so bili na tekmi proti Švicarjem, ki so jo slednji dobili s 7:1, prvič v podrejenem položaju. Če se poraz s šestimi zadetki razlike zdi visok, so bili tisti, ki jih je Slovenija doživela ob prvih korakih med elito, še višji. Čeprav ne gre primerjati zdajšnje reprezentance Matjaža Kopitarja z nekdanjimi Matjaža Seklja, Karija Savolainena in Františeka Vibornija, se "sprehodimo" med najvišjimi porazi naših oklepnikov med elito. V naslednjem prispevku pa se bomo dotaknili prijetnejših trenutkov – najvišjih slovenskih zmag na svetovnih prvenstvih elitne skupine.

Najvišji poraz med elito je Slovenija doživela ob svojem drugem nastopu med najboljšimi svetovnimi ekipami, in sicer je leta 2003 na drugi tekmi predtekmovanja v Helsinkih izgubila proti gostiteljem z 0:12. Slovensko reprezentanco je takrat vodil Matjaž Sekelj, na reprezentančnem seznamu Slovenije je bila četverica, ki nastopa tudi v Stockholmu: Robert Kristan, Aleš Kranjc, Tomaž Razingar in Marcel Rodman.

Kar tri visoke poraze je slovenska izbrana vrsta vknjižila na svojem tretjem elitnem prvenstvu, ki ga je gostila Avstrija. V predtekmovanju so bili od izbrancev Karija Savolainena z 8:0 boljši Kanadčani, s 7:0 pa še Američani. V boju za obstanek, ki so si ga "risi" izborili z zmagama nad domačini in Danci, so Slovenci visoko izgubili še proti Nemcem (1:9), častni zadetek je dosegel Dejan Kontrec.

Slovenija je premierno prvenstvo najboljših svetovnih reprezentanc leta 2002 začela z uvodnima porazoma z 1:8 proti Rusiji in z 2:8 proti gostiteljici Švedski. Trije takratni reprezentanti so aktivni tudi na letošnjem prvenstvu Robert Kristan, Tomaž Razingar in Marcel Rodman. Slednji je zadel ob obeh omenjenih porazih, ob drugem je zadetek prispeval še Toni Tišlar.

Poraz z enakim rezultatom, kot je bil sredin proti Švici, je naša izbrana vrsta doživela leta 2011 v Bratislavi, ko jo je v boju za obstanek s 7:1 premagala Belorusija. Takrat je Slovenija izpadla iz elite, edini zadetek pa je vknjižil Robert Sabolič.

Slovenska reprezentanca kljub štirim porazom še ni izobesila bele zastave, po dnevu premora jo v petek že čaka nov boj proti izbrani vrsti Češke. Tekma se bo začela ob 16.15.

Ne spreglejte