Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Zajc Mike Posma

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 7.40

8 let

Posma in Mälkiä odpuščena z boljšim štartom, kako bo z Zajcem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse od vstopa v ligo EBEL Olimpija še nikoli ni štartala tako slabo. Šest tekem in šest porazov. Mike Posma in Heikki Mälkiä sta imela boljše rezultate, a letela. Kako trdno sedi v stolčku Bojan Zajc?

Prava nočna mora vlada v garderobi Olimpije, saj po šestih odigranih krogih nima niti ene osvojene točke. Tako slabega začetka sezone namreč od vstopa v ligo EBEL "zeleno-beli" ne pomnijo. Ob 11 doseženih zadetkih so jih prejeli kar 28 in če na prvih petih tekmah niso doživeli blamaže, pa je bilo povsem drugače v šestem. Beljak jih je osmešil in odpravil kar z 8:0.

Lani so hokejisti Olimpije štartali le za odtenek bolje, šest tekem in ena zmaga ter za zadetek slabša gol razlika (12 doseženih in 28 prejetih zadetkov). Olimpija je zmagala v 3. krogu, ko je v Pulju na tekmi na prostem ugnala Medveščak. Ena zmaga na šestih tekmah za vodstvo ljubljanske zasedbe ni bila dovolj, da bi se na trenerskem stolčku obdržal Heikki Mälkiä, ki se je pri Olimpiji zapisal kot trener, ki je moral najhitreje zapustiti klop. Takrat je ga je na klopi zamenjal Bojan Zajc, ki mu prav tako grozi, da se bo moral posloviti. Veliko bo znanega že ta teden, ko bo jasno, kakšno zaupanje vodstva še uživa 47-letni strateg.

Seveda pa ne gre kriviti le obeh trenerjev za slab uvod v zadnji dve sezoni. Pravzaprav bi lahko potegnili kar nekaj vzporednic med obema sezonama oziroma obdobju pred tekmovalnim delom. Tako lani kot letos je vodstvo začelo sestavljati moštvo tik pred zdajci. Lani je dolgo časa vse viselo v zraku, saj so vodilni možje iskali generalnega sponzorja, letos pa so čakali na odločitev Mednarodne hokejske zveze (IIHF) glede sodelovanja z Medveščakom, ki je na koncu dobilo rdečo luč. Rezultat se vidi v nakupih tujih igralcev, ki so z redkimi izjemami, letos podpovprečni in delujejo, kot da so bili kupljeni na kakšni razprodaji …

Posma do finala, čez nekaj mesecev slovo po sedmih krogih

Tretjo najslabšo sezono beleži Olimpija v sezoni 2008/09, ko je na klopi sedel Mike Posma. Slednji je še nekaj mesecev prej igral s svojimi izbranci v finalu EBEL, ki ga je izgubil predvsem zaradi administrativne napake, vendar pa je začetek nove sezone slika na igrišču bila povsem drugačna. Igralci so bili neprepoznavni, že prvi obračun proti Salzburgu pred domačimi navijači je bil hud udarec, tekmeci iz finala so bili boljši kar s 7:0. Olimpija je v teh šestih krogih zbrala le tri točke, ob zmagi proti Jesenicam je do točke prišla proti Linzu. Posma je na kopi zdržal sedem krogov, torej enega več kot Mälkiä. Na klopi ga je zamenjal Randy Edmonds, ki prav tako ni bil pretirano uspešen, nad njimi niso bili navdušeni niti igralci, tako da se je po koncu sezone poslovil.

Rahmatuljin z najboljšim štartom, Järvenpää najdlje na klopi

V sezoni 2009/10 je na klop sedel Dany Gelinas, za katerega so praktično vsi igralci povedali, da je pravi tiran. Začetek je bil sicer povsem povprečen. Tri zmage in trije porazi, izenačena je bila tudi gol razlika (17 doseženih in 18 prejetih zadetkov). A tudi kanadski strokovnjak ni dočakal tekmovalnega leta do konca. Po 25 krogih je odstopil z mesta trenerja, nasledil pa ga je Hannu Järvenpää, do zdaj edini strateg, ki je zdržal več kot dve sezoni na klopi hokejistov iz slovenske prestolnice. Sezono 2010/11 je začel identično kot njegov predhodnik. Polovičen izkupiček, četudi je bila razlika v doseženih in prejetih golih negativna. Vseeno so bili njegovi izbranci konstantni in se po dveh letih znova prebili v končnico. Dve sezoni nazaj je zdajšnji trener Beljaka začel odlično. Šest krogov in devet osvojenih točk. Olimpija je na koncu prišla do polfinala.

Najbolje so "zeleno-beli" štartali v krstni sezoni, ko je na klopi sedel Ildar Rahmatuljin. Kar pet zmag in le en poraz. Gol razmerje je znašalo 23:14. A tudi ruski strateg s slovenskim potnim listom ni zdržal sezone do konca. Po dobrem začetku je krivulja začela padati in "Ramo" je dirigentsko palico po 19. krogu prepustil Posmi, ki smo ga že omenili.

Ne spreglejte