Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
18.08

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2014, 18.08

8 let, 4 mesece

Ovečkin bi nad prvake brez opornice, Čehi bi finskemu vratarju "skrili" plošček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Polfinalna sobotna boja bodo odprli aktualni svetovni prvaki Švedi in Rusi, ki se bodo pomerili ob 13.45, štiri ure pozneje se bodo za finale spopadli še Finci in Čehi.

Rusi v četrtfinalu galskim petelinom niso dopustili presenečenja, s katerim bi ti izboljšali najboljšo uvrstitev na SP v zgodovini (šesto mesto). Naleteli so na težkega tekmeca, ki na tem prvenstvu leti na prenovljenih krilih, zato pretiranega razočaranja med Francozi po porazu ni bilo. "Nismo razočarani. Dali smo vse od sebe, na koncu nam je zmanjkalo moči. Na prav vsaki tekmi smo se trudili do konca, celoten turnir smo odigrali dobro, zato si ne smemo prav veliko očitati," je soigralce in dobre prijatelje, s katerimi je zasedel osmo mesto, pohvalil napadalec Stephane da Costa.

"Kdorkoli lahko poseže po vrhu"

Zbornaja komanda je prvič na tekmovanju zaigrala z obema zvezdnikoma Jevgenijem Malkinom in Aleksandrom Ovečkinom, ki ju selektor Oleg Znaroks modro ni postavil v isto peterko. Malkin je dejal, da je kemija vedno boljša, Ovečkin pa je nekoliko potožil nad opornico, a pravi, da bo že na polfinalu proti Švedom poskušal drsati brez nje: "Malce nenavaden občutek je, a mislim, da že na prihodnji tekmi ne bom potreboval opornice in da bo vse v redu. Vedel sem, da me bo varovala ob naletih, in že ob prvem sem hitro ugotovil, da bo noga zdržala, saj nisem čutil bolečine."

Rusom bodo na poti do finala nasproti stali aktualni svetovni prvaki Švedi, ki so se morali za polfinale pošteno potruditi proti gostiteljem. Zmago s 3:2 so si zagotovili v 54. minuti, ko je zadel Matthias Ekholm, a kdo ve, kako bi se stvari razpletle, če bi beloruski kapetan Aleksej Kaljužni minuto pred tem izkoristil darilo – kazenski strel –, ki mu ga je podaril prav Ekholm. "Rusi imajo dva superzvezdnika in tudi preostala ekipa je odlična. A tudi mi smo dobri, kar smo dokazali. To bo tesna tekma. Že rezultati četrtfinalov so pokazali, da lahko katerakoli od štirih reprezentanc poseže po vrhu," je prepričan član treh kron Gustav Nyquist.

Rusi in Švedi so palice na SP zadnjič prekrižali v skupinskem delu leta 2012, ko so Skandinavci pokleknili s 3:7.

"Imajo kar nekaj izkušenih fantov, ki vedo, kaj delajo."

V drugem polfinalu se bosta srečali reprezentanci, ki sta izločili Američane in Kanadčane. Še posebej veselo je med Finci, ki so za uvrstitev v četrtfinale trepetali vse do konca predtekmovanja. A očitno so najbolje prihranili za izločilne boje, v prvem so domov poslali javorjeve liste, ki so že petič zapored obstali v četrtfinalu. "Zaslužili smo si polfinale, v katerem lahko zaigramo še bolje," meni kapetan Olli Jokinen, s sedmimi točkami najučinkovitejši finski član Petri Kontiola pa dodaja: "Nisem videl prav veliko igre Čehov, a prepričan sem, da bo to težka tekma. Imajo kar nekaj izkušenih fantov, ki vedo, kaj delajo."

Čehi so Američanom v zadnji minuti dopustili, da so se z 1:4 približali na 3:4, a za kaj več je oklepnikom, ki se vračajo čez Atlantik, zmanjkalo časa. In prav na zbranost do zadnje minute opozarja češki selektor Vladimír Růžička, ki poudarja še pomembnost "… dobre igre v srednji tretjini in pazljivost na njihovi modri črti. Moramo stati blizu njihovih igralcev, sicer si bodo pripravili številne nevarne priložnosti." Růžička ni pozabil niti na finskega vratarja Pekko Rinneja, ki je na sedmih tekmah ubranil 93,26 odstotka vseh strelov: "Na takih ravneh tekmovanja so vratarji zelo dobri. Pomembno bo, da bomo dobro streljali, in še bolj to, da bomo njihovemu vratarju dobro zakrivali pogled. Če bo ob strelu videl plošček, potem ga bo najverjetneje tudi ujel, mi pa bomo v takem primeru ostali brez zadetka."

Čehi in Finci so se zadnjič na SP srečali leta 2012, ko so Čehi v tekmi za tretje mesto slavili s tesnih 3:2.

Kaj pravijo številke?

Najbolj zanesljiv čuvaj mreže je Sergej Bobrovski, ki je ob 132 strelih klonil le šestkrat, ali z drugimi besedami, ubranil je 95,45 odstotka vseh strelov. Najučinkovitejši so prav tako Rusi, ki zadenejo v 13,28 odstotka primerih in ki se od vseh reprezentanc najbolje znajdejo z igralcem manj. Power-play pa gre najbolje od rok Švedom, ki so izkoristili 11 od 37 iger z igralcem več.

Ne spreglejte