Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
12.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2014, 12.20

8 let, 3 mesece

"Če jim bomo hoteli slediti, bomo morali tudi mi začeti malo več vlagati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Team Jesenice so edino slovensko člansko moštvo, ki se je v mednarodni ligi prebilo v končnico. "Fantje imajo hokejsko srce," pravi trener Jeseničanov, ki jih čaka še končnica državnega prvenstva.

Ekipa, ki jo je z željo, da bi članski hokej, pa čeprav ne profesionalni, tudi letos vztrajal na Jesenicah, na noge pomagala postaviti Hokejska zveza Slovenije, je v ligi INL prišla najdlje od slovenskih moštev. Železarji so bili pravzaprav edina domača članska vrsta, ki ji je uspelo skočiti v izločilne boje. V četrtfinalu jih je zaustavil vodilni klub rednega dela in razigravanja Gardena, a trener železarjev Gorazd Rekelj je s premierno sezono zadovoljen: "Glede na vse, kar se je dogajalo, moramo biti zadovoljni z rezultatom. Sicer smo v četrtfinalu proti Gardeni pokazali, da smo bili sposobni zmagati v seriji, a odločale so malenkosti. Oni so bili žal bolj učinkoviti, kar je na koncu prevesilo tehtnico na njihovo stran. Morda bi lahko rekel tudi, da je šla naprej srečnejša ekipa. S trenerjem Gardene sva se pogovarjala in je potrdil, da smo bili v igri povsem enakovredni, a kot sem rekel, odločale so malenkosti."

Jeseniška ekipa se je med sezono ukvarjala s poškodbami in odhodi. Po novem letu je v Cardiff odšel branilec Žiga Svete, sledila sta še odhoda vratarja Matica Boha v Slavijo in branilca Nejca Berliska v Coventry, a jih spremembe v ekipi niso iztirile. "Fantje se z odhodi in poškodbami niso veliko obremenjevali. Ekipa je bila že na začetku narejena na ta način, da fantje, če dobijo angažma kje drugje, lahko odidejo, tako da smo to pričakovali. Sem pa vesel, da so preostali fantje dobro nadomestili tiste, ki so odšli, in je bilo v ekipi vse tako, kot je treba," je na svoje varovance ponosen 36-letni strateg.

"Treba se je zavedati, da so ekipe veliko bolje situirane od naših"

Kljub največjemu številu slovenskih predstavnikov v ligi INL smo imeli v končnici najmanjše število udeležencev. Italijanski in avstrijski nasprotniki so bili, predvsem na račun mnogo višjih proračunov − nekateri proračuni naj bi se lahko primerjali z Olimpijinim, ki nastopa v ligi EBEL −, pač premočni. In kako Rekelj ocenjuje tekmovanje, ki združuje tri sosednje države? "Liga je bila za nas nekaj novega. Glede na to, da se je letos zelo razširila, pred začetkom nismo dobro vedeli, kaj pričakovati in kakšna je moč preostalih ekip. Na koncu se je videlo, da gre za zelo kakovostne ekipe, ki so imele določene tuje okrepitve. In prav tu se je pokazala največja razlika med našimi in tujimi ekipami."

Je torej liga, v kateri si zaradi močno omejenih finančnih vložkov že na začetku v slabšem položaju, pozitivna za slovenske klube, sploh tiste, ki se vračajo s članskimi ekipami in visoko izgubljajo? "Vsekakor je to za nas pozitivna stvar. A treba se je zavedati, da so tuje ekipe veliko bolje situirane od naših in da tudi v prihodnosti načrtujejo razvoj. Če jim bomo hoteli slediti, bomo morali tudi mi začeti malo več vlagati. Kot se je namreč izkazalo, je ta liga dovolj kakovostna in ekipam ni najlažje slediti," o prihodnosti razmišlja naš sogovornik.

Ni težko, če imaš hokejsko srce

Je bilo torej težko igrati proti kopici hokejistom, ki naj bi bili zelo dobro plačani, ali je bil to dodaten izziv? "Ni bilo težko, saj imajo naši fantje hokejsko srce. Oni se pripravljajo kot profesionalci, pridejo na tekmo in jo odigrajo kot profesionalci. Res pa je, da zato niso plačani, kot so nekateri, ki bi lahko igrali v profesionalnih klubih, a jim razmere v ligi INL ustrezajo, zato ostajajo tu."

Kaj bo z ekipo Team Jesenice v prihodnji sezoni, še ni znano, a Rekelj je pripravljen pomagati še naprej. "Mislim, da je namen, da bi se ta ekipa prihodnje leto udeležila te lige. Kdo jo bo pa vodil in kako bo šlo vse naprej, pa ne vem. Fantje si vsekakor zaslužijo kakovostne treninge in dobre pogoje, tako da sem pripravljen ostati z njimi, ker so 'ta pravi'." Je hokejsko srce dovolj velika motivacija za vztrajanje, da hodiš v šolo in/ali v službo, imaš zvečer trening, skoraj vse konce tedna preživiš na tekmah, na koncu pa materialno od tega nimaš nič? "Da, to je glavna stvar. Brez tega te ekipe ne bi bilo," se zaveda položaja in verjame v privrženost svoje ekipe.

Začetek zadnjega dejanja proti znancem

Čez teden dni jih čaka še zadnje poglavje te sezone. V polfinalu državnega prvenstva, v katerem bodo igrali po nogometnem sistemu – boljši iz dveh tekem –, bodo palice prekrižali z znanci iz lige INL, zaloško Slavijo. "Tekmeca dobro poznamo. Pričakujem, da bomo obdržali takšno raven igre, kot smo jo prikazali v končnici lige INL. Potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo," za konec pogovora pove nekdanji branilec in doda: "Verjetno bomo igrali v takšni postavi, kot smo končali v ligi INL. Upam, da se nam morda še kdo od poškodovanih igralcev pridruži. Rajsar (plošček ga je zadel v čeljust) od zadnje kvalifikacijske tekme ni igral, tako da upam, da bo počasi lahko začel treninge, čeprav je imel operacijo, zato bo težko, ampak bomo videli."

Prve polfinale tekme bodo na sporedu v četrtek, 20. marca, povratne pa teden pozneje. Polfinala para sta: Team Jesenice – HK Playboy Slavija in HDD Olimpija – HK Triglav Kranj.

Ne spreglejte