Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Torek, 29. 3. 2016, 20.05

6 let, 7 mesecev

Anže Kopitar prehiteval največja imena Kraljev, zdaj za petami Wayna Gretzkyja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Anže Kopitar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski hokejski mojster bo še deveto sezono zapored najučinkovitejši igralec moštva Los Angeles Kings, ki mu v zadnjem času sicer ne gre najbolje, a ima končnico že v žepu. Anže Kopitar pa se to sezono lahko pohvali, da je na večnih lestvicah franšize prehitel marsikatero veliko ime Kraljev.

Pisal se je 6. oktober leta 2006, ko je Anže Kopitar prvič stopil na ledeni oder najkakovostnejše hokejske lige na svetu in z dvema zadetkoma proti Anaheimu dal vedeti, da bo na najstnika treba še kako računati. Devet let pozneje deseto sezono drsa v najmočnejšem hokejskem ligaškem tekmovanju in je eden od najvidnejših članov lige NHL. Na največji hokejski sceni bo vztrajal še precej časa, saj si je sredi januarja priboril novo, osemletno pogodbo, ki ga bo v Kaliforniji zadržala vse do konca sezone 2023/24.

 

Čeprav je bil ob podelitvi prenekaterih nagrad v severnoameriški ligi mnogokrat spregledan – letos mu strokovnjaki onkraj luže spet pripisujejo velike možnosti za Selke Trophy (nagrada za najboljšega obrambnega napadalca) –, gre za še kako hvaležnega igralca. Postaja eden od največjih, kar jih pozna kalifornijska franšiza, in se na najvišjih mestih lestvic Los Angeles Kings druži s tistimi, ki so pri Kraljih pustili najvidnejše pečate.

 

Kot osmi čez 700

V tej sezoni, do konca katere bodo odigrali le še šest tekem rednega dela, bo, kot kaže, še deveto leto zapored najučinkovitejši mož svojega moštva. Letos je izpustil le en obračun in na 75 tekmah statistiko obogatil s 25 zadetki in 43 podajami (68 točk). Drugi Jeff Carter je zbral 13 točk manj.

 

 

Letošnje tekmovalno obdobje je bilo zanj tudi jubilejno – ne le da v ligi NHL nastopa deseto sezono, presegel je tudi 700 tekem v rednem delu (70 jih je dodal še v končnici), prehitel Roberta Goringa in postal osmi Kralj, ki se lahko pohvali s tem mejnikom.

 

Trenutno je pri 758 odigranih tekmah, kar ga na večni lestvici uvršča na sedmo mesto. V tej kategoriji vodi Dave Taylor, ki je v rednem delu za Kralje zaigral na 1.111 tekmah.

 

 

Goring in Nicholls sta mu predala mesti

Tudi ko beseda nanese na najučinkovitejše Kralje, je Kopitar v družbi hokejske smetane, s 678 točkami (redni del) je na šestem mestu, ki mu ga je moral med sezono "predati" Goring. Vodilni položaj z neverjetnimi 1.307 točkami ohranja legendarni Marcel Dionne.

 

 

Kopitar je to sezono poskočil tudi na večni lestvici podajalcev in pred dnevi na petem mestu zamenjal Bernieja Nichollsa. Osemindvajsetletnik, ki z nesebično igro redno zaposluje soigralce, je zbral 435 podaj, največ, kar 757, pa Dionne.

 

 

 

Gretzky ni več daleč

Tudi na lestvici najboljših desetih strelcev losangeleškega moštva ne manjka ime najboljšega slovenskega hokejista. Hrušičan je na sedmem mestu prehitel Charlesa Simmerja, od Wayna Gretzkyja (246 zadetkov) ga zdaj ločijo le še trije zadetki. Na vrhu kraljuje Luc Robitaille, ki je v dresu franšize drsal dve desetletji in mrežo nasprotnikov zatresel kar 557-krat.

 

Ne spreglejte