Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
8.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

Los Angeles Kings Mark Messier NHL liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar

Četrtek, 2. 6. 2022, 8.29

1 leto, 2 meseca

Anže Kopitar

Izjemna čast za slovenskega zvezdnika v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Anže Kopitar | Anže Kopitar je bil v bogati zgodovini kar 14-krat najboljši strelec Los Angeles Kings. | Foto Reuters

Anže Kopitar je bil v bogati zgodovini kar 14-krat najboljši strelec Los Angeles Kings.

Foto: Reuters

Slovenski hokejski as Anže Kopitar že dolgo spada med najboljše igralce na svetu. V ligi NHL je deležen izjemnega spoštovanja, z Los Angeles Kings je dvakrat osvojil naslov prvaka, v moštvu iz mesta angelov opravlja tudi vlogo kapetana, zdaj pa je Hrušičan doživel novo čast, saj je prvič v karieri prejel prestižno nagrado Mark Messier. To je nagrada, namenjena hokejistu z odličnimi vodstvenimi sposobnostmi, ki je dober zgled tako na ledu kot v družbi.

New York Rangers
Sportal Newyorčani nadigrali dvakratne zaporedne prvake #video

Ob koncu sezone v ligi NHL ne manjka dobitnikov najrazličnejših priznanj. Eno izmed njih, ki ima velik pomen in spada med najbolj prestižna (nagrada Mark Messier), je prvič v karieri prejel tudi Slovenec. Anže Kopitar, dolgoletni ponos slovenskega hokeja na ledu, je pri 34 letih dočakal ogromno čast.

Prejel je priznanje, ki so ga pred njim Patrice Bergeron (Boston, 2020/21), Mark Giordano (Calgary, 2019/20), Wayne Simmonds (Philadelphia/Nashville, 2018/19), Deryk Engelland (Vegas, 2017/18), Nick Foligno (Columbus, 2016/17), Shea Weber (Nashville, 2015/16), Jonathan Toews (Chicago, 2014/15), Dustin Brown (Los Angeles, 2013/14), Daniel Alfredsson (Ottawa, 2012/13), Shane Doan (Phoenix, 2011/12), Zdeno Chara (Boston, 2010/11), Sidney Crosby (Pittsburgh, 2009/10), Jarome Iginla (Calgary, 2008/09), Mats Sundin (Toronto, 2007/08) in Chris Chelios (Detroit, 2006/07).

Dvakrat je osvojil Stanleyjev pokal, nazadnje leta 2014, dvakrat je prejel tudi nagrado Frank J. Selke (2016 in 2018), prejel pa je tudi trofejo Lady Byng (2016). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dvakrat je osvojil Stanleyjev pokal, nazadnje leta 2014, dvakrat je prejel tudi nagrado Frank J. Selke (2016 in 2018), prejel pa je tudi trofejo Lady Byng (2016). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kopitar se že 16 let dokazuje v dresu Los Angeles Kings, prispeva pomemben delež k promociji in priljubljenosti hokeja na ledu na jugu Kalifornije, tako v Severni Ameriki kot tudi v Sloveniji, kjer že več let gosti hokejsko akademijo, pa sodeluje pri različnih človekoljubnih projektih in številnih fundacijah, namenjenih pomoči najmlajšim ter socialno šibkejšim v stiski.

To vključuje prispevke za otroško bolnišnico v Los Angelesu, fundacijo za pomoč otrokom z diagnozo kritične bolezni Make a Wish, fundacijo za oskrbo domačih živali Wags and Walks ter dobrodelno fundacijo ekipe LA Kings za pomoč ljudem v stiski Kings Care. Njegovo plemenito delo so prepoznali tudi drugi, tako da mu je letos pripadla prestižna nagrada Mark Messier. 

"Hvala za nagrado, to je velika čast," je povedal Kopitar v intervjuju z Messierjem za ESPN: "Sem zelo hvaležen, da sem del hokejske skupnosti. Ta mi je dala veliko."

61-letni Mark Messier je legendarni kanadski hokejist. Petkrat je osvojil ligo NHL z Edmontonom, enkrat pa z New York Rangers. Je edini hokejist, ki je postal prvak v ligi NHL kot kapetan dveh različnih ekip.

Mark Messier je z Edmontonom ligo NHL osvojil kar petkrat. | Foto: Reuters Mark Messier je z Edmontonom ligo NHL osvojil kar petkrat. Foto: Reuters

Letošnjega nagrajenca je izbral Messier osebno. Izbral je zmagovalca izbora iz predlogov predstavnikov lige NHL. Odločitev, da je nagrada letos pripadla Kopitarju, je sporočil med prvim odmorom prve tekme konferenčnega finala med New York Rangers in Tampa Bay Lightning (6:2).

V sezoni 2021/22 je Kopitar prispeval 19 zadetkov in 48 asistenc, Los Angeles pa se je prvič po letu 2018 uvrstil v končnico lige NHL. Kopitar je bil v kar 14 od zadnjih 15 sezon najboljši strelec Kraljev. Tovrsten dosežek, da si 14-krat prvi strelec iste ekipe, je v zgodovini lige NHL uspel le še legendarnemu Gordieju Howu (Detroit). Kopitar je v dresu Kraljev odigral že 1.210 tekem, na večni klubski lestvici zaseda visoko drugo mesto.

Ne spreglejte