Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2016,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič hokej

Sreda, 2. 3. 2016, 15.14

8 let

Američani z njeno pomočjo večkratni svetovni prvaki, v Sloveniji je še ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hokej je izjemno hitra igra, v kateri ni veliko časa za razmislek, še manj za izbiro najboljše možnosti. Američani hokejsko inteligenco spodbujajo z IntelliGymom, pri nas kaj podobnega še ne poznamo.

Najhitrejša ekipna igra na svetu zahteva sunkovite odločitve, dobro predvidevanje in zavedanje v prostoru. Mnogo tega hokejisti in hokejistke pridobijo s praktičnim treningom na ledeni ploskvi, a v Združenih državah Amerike že nekaj let ob tem stavijo tudi na neke vrste igrico, imenovano IntelliGym.

"Gre za orodje, ki spodbuja hokejsko inteligenco in je bil narejeno v sodelovanju ameriške hokejske zveze in izraelskih pilotov. Izraelci so za treninge svojih pilotov naredili nekaj podobnega, nato pa v sodelovanju z ameriškim hokejem to igro priredili za potrebe razvijanja hokejske inteligence," nam je selektor slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič povedal, kako se je rodil IntelliGym, ki je že nekaj let sestavni del treningov ameriških hokejskih reprezentanc. Uporabljajo ga tudi v košarki.

Z bitko vesoljskih ladij treniraš glavo

Vse skupaj deluje kot bitka vesoljskih ladij, kjer lahko menjaš okolja, kjer se polovica ekrana lahko zatemni za dve sekundi, ob tem pa uporabnik "razgibava" glavo, si poskuša zapomniti, kakšen je bil položaj pred zatemnitvijo, in predvideti, kam se bodo "igralci" premaknili.

Čez lužo so znanstveno dokazali, da spodbuja hokejistovo zavedanje ter izboljšuje ustreznost in hitrost sprejemanja odločitev na ledu. Po nekaterih ocenah se učinkovitost njenih uporabnikov na ledu že v prvi sezoni zviša za do 30 odstotkov. Prvi rezultati uporabe – igro je priporočljivo igrati trikrat na teden po pol ure – naj bi bili vidni že po osmih tednih.

Zupančič pri tem orodju izpostavlja še eno pomembno komponento, in sicer zmanjševanje poškodb: "Stranski učinek je manj poškodb. Poškoduješ se namreč takrat, ko nisi pripravljen. Če znaš stanje v prostoru dobro predvideti in veš, kje so določeni igralci, boš tudi prej pripravljen na nekoga, ki te bo hotel zbiti."

Velik finančni zalogaj, a alternativa obstaja …

Zupančič, ki je vodenje članske reprezentance prevzel lani, išče načine, da bi med svojimi varovanci spodbudil zavedanje in predvidevanje v prostoru, saj meni, "da imamo tega premalo. Ko gledam druge reprezentance, se v določenih trenutkih odzivajo hitreje. Mislim, da so naše odločitve slabše, kot bi lahko bile."

Prenos IntelliGyma v slovenski prostor ni preprost, saj gre za velik finančni zalogaj. Kot pravi naš sogovornik, bi bilo tako orodje še bolj kot za reprezentanco, ki se vidi bolj redko, zanimivo za klube, saj v teh igralci skupaj trenirajo vso sezono.

Pa vendar, obstaja kakšna alternativa, da bi s podobnim orodjem tudi slovenski hokejisti razvijali hokejsko inteligenco? Zupančič pravi, da so prišli na idejo, da bi se povezali s kakšno fakulteto, morda s fakulteto za računalništvo, in preverili, ali obstajajo možnosti za sodelovanje in kakšne so.

Zamislili so si, da bi v projektu sodelovalo nekaj študentov, ki bi s projektom pomagali slovenskemu hokeju, hkrati pa nabirali študijske točke. A konec januarja je bilo vse skupaj le še ideja.

Ne spreglejte