Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
10. 6. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Euro 2016 Matjaž Kek

Petek, 10. 6. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Zgodovina evropskih prvenstev (14.) – EP 2012 (Poljska in Ukrajina)

Tretji zlati korak najbolj nadarjene ekipe v zgodovini nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Na zadnjem evropskem prvenstvu, še tretjem v dvanajstih letih, ki sta ga gostili dve državi, takrat Poljska in Ukrajina, so naslov osvojili Španci in si priigrali tretjo zaporedno lovoriko na velikih tekmovanjih.

Zgodovina evropskih prvenstev

Slovenci so v kvalifikacijah razočarali. | Foto: Slovenci so v kvalifikacijah razočarali. V kvalifikacije za nastop na 14. evropskem prvenstvu je Slovenija vstopila zelo samozavestno. Po sijajnih igrah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 in tudi na zaključnem turnirju so varovanci takratnega selektorja Matjaža Keka odkrito merili tudi na prvo mesto in neposredno uvrstitev na zaključni turnir, a na koncu ostali z dolgimi nosovi.

Že na prvi tekmi so doživeli šok, ko so pred domačimi navijači izgubili proti Severni Irski z 0:1, pozneje so doživeli še enega velikega, ko so doma izgubili proti Estoniji in pristali na četrtem mestu kvalifikacijske skupine C, v kateri so prvo mesto premočno, z desetimi točkami naskoka, osvojili Italijani. Slovenci so zaostali še za Estonci in Srbi, prehiteli pa le Severno Irsko in Ferske otoke.

Špancem je uspelo nekaj, kar bo težko ponoviti

Kakorkoli že, Slovencev ni bilo med 16 reprezentancami, ki smo jih občudovali pred štirimi leti. V njihovi odsotnosti so spet navdušili Španci, ki so po zmagi na evropskem prvenstvu 2008 in svetovnem prvenstvu 2010 šli do konca še na tretjem velikem tekmovanju zapored in dosegli nekaj, kar bo najverjetneje zelo težko ponoviti. Hkrati so potrdili, da gre morda tudi za najbolj nadarjen rod v zgodovini nogometa.

Španci so tretjič zapored osvojili končno zmago na velikem tekmovanju. | Foto: Španci so tretjič zapored osvojili končno zmago na velikem tekmovanju.

Tudi na Poljskem in v Ukrajini so ostali zvesti svojemu načinu nogometa, ki je za nekoga perfekcija, drugim pa gre v nos, saj naj bi bil dolgočasen. Na koncu, čeprav so morali nastopiti brez svojega najboljšega strelca Davida Ville, ki se je poškodoval, so vseeno dokazali, da so najboljši.

V skupinskem delu so najprej le remizirali proti Italijanom z 1:1. Potem so proti Ircem navdušili in zmagali s 4:0. Pred zadnjim krogom, v katerem so se udarili s Hrvati, si niso smeli privoščiti poraza. Če bi ostali brez točk, bi se poslovili. In kaj kmalu bi se to tudi zgodilo. Pri rezultatu 0:0 je imela Hrvaška stoodstotno priložnost, a je ni izkoristila. Z golom Jesusa Navasa tik pred koncem tekme so Španci stvari le postavili na svoje mesto in si izborili četrtfinale.

S Francozi zlahka, s Portugalci nikakor ne

Mario Balotelli je Italijo popeljal v finale. | Foto: Mario Balotelli je Italijo popeljal v finale. V četrtfinalu so jim nasproti stali Francozi, ki pa jim niso bili dorasel tekmec. Španija je bila vseskozi boljša in z dvema goloma Xabija Alonsa prišla med najboljše štiri. Tam je Špance čakal stari znanec z Iberskega polotoka. Portugalska na čelu z zvezdnikom madridskega Reala Cristianom Ronaldom, ki je bila zelo trd oreh. Po 120 minutah brez golov so jo premagali šele po enajstmetrovkah in se še tretjič v štirih letih znašli v velikem finalu velikih tekmovanj.


Tam jih je čakala tekmica iz skupine, Italija, ki je na poti do finala po enajstmetrovkah izločila Anglijo in v polfinalu po sijajni partiji zdaj že pozabljenega zvezdnika Maria Balotellija z 2:1 odpravila Nemčijo.

 

Vsi so pričakovali napet finale, potem pa …

Vsi so pričakovali napet finale z veliko drame. Tudi zato, ker Španci pred njim Italijanov v rednem delu tekme v 92 letih niso premagali niti enkrat. Potem pa – povsem drugačna zgodba.
Španci so v velikem finalu na Olimpijskem štadionu v Kijevu povsem razbili Italijane. Premagali so jih s 4:0. | Foto: Španci so v velikem finalu na Olimpijskem štadionu v Kijevu povsem razbili Italijane. Premagali so jih s 4:0.

Španci so že po 14 minutah in po golu Davida Silve povedli, vodstvo pa pred odhodom na polčas podvojili, med strelce se je vpisal Jordi Alba. Italijani so bili v drugem delu igre povsem brez moči, ob koncu tekme pa sta Fernando Torres in Juan Mata le še potrdila zmago in poskrbela za veliko slavje Špancev in njihovega selektorja Vicenteja del Bosqueja. Ta je v Kijevu postal prvi trener v zgodovini nogometa, ki je osvojil vse najpomembnejše lovorike. Po svetovnemu prvenstvu še evropskega in pred tem tudi ligo prvakov (na klopi madridskega Reala).

Oba domačina sta obstala na prvi stopnici

Ukrajinci so bili zelo razočarani. | Foto: Ukrajinci so bili zelo razočarani. Kaj vse se je še dogajalo pred štirimi leti? Ukrajina in Poljska sta se, zanimivo, kot domačinki obe poslovili že v predtekmovanju. Ukrajincem ni uspelo napredovati, čeprav so prvenstvo začeli z zmago nad Švedsko, ki jim jo je z dvema goloma prinesel takrat 35-letni zvezdnik Andrij Ševčenko.

Za veliko razočaranje so poskrbeli Nizozemci, ki so kljub zvezdniški zasedbi (Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder ...) v družbi Nemčije, Portugalske in Danske ostali brez samcate točke. Kot edini ob skromni Irski. Nemci so jih osvojili devet in bili edina reprezentanca s stoodstotnim izkupičkom v skupinskem delu tekmovanja. Grkom, ki so osem let pred tem osvojili naslov, se je z zmago nad Rusijo v zadnjem krogu uspelo s štirimi točkami prebiti v naslednji krog, a so bili v četrtfinalu proti Nemčiji brez možnosti. Izgubili so z 2:4.

Nihče z več kot tremi goli

Cristiano Ronaldo je tam zadel za zmago nad Češko, kar je bil že njegov tretji gol na tem tekmovanju, ki ga je skupaj s še kar petimi nogometaši končal na vrhu lestvice strelcev. Nihče ni namreč zabil več kot treh golov, a je bil za najboljšega strelca vseeno izbran Fernando Torres, ki je za tri gole potreboval najmanj minut. Za najboljšega posameznika turnirja je bil izbran njegov rojak Andres Iniesta.

Evropsko prvenstvo 2012, zaključni turnir:

Finale, 1. julij 2012:
Olimpijski štadion v Kijevu, 63.170 gledalcev. Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska).
Španija : Italija 4:0 (2:0)
Silva 14., Alba 41., Torres 84., Mata 88.

Polfinale, 28. junij 2012:
Državni štadion v Varšavi, 55.540 gledalcev. Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)
Nemčija : Italija 1:2 (0:2)
Özil 92./11m; Balotelli 20., 36.

Polfinale, 27. junij 2012:
Donbass arena v Donecku, 48.000 gledalcev. Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)
Portugalska : Španija 2:4* (0:0, 0:0)

Četrtfinale, 24. junij:
Olimpijski štadion v Kijevu, 64.340 gledalcev. Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska).
Anglija : Italija 2:4* (0:0, 0:0)

Četrtfinale, 23. junij:
Donbass Arena v Donecku, 47.000 gledalcev. Sodnik:
Nicola Rizzoli (Italija).
Španija : Francija 2:0 (1:0)
Alonso 19., 91./11m

Četrtfinale, 22. junij:
PGE Arena v Gdansku, 38.751 gledalcev. Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).
Nemčija : Grčija 4:2 (1:0)
Lahm 39., Khedira 61., Klose 68., Reus 74.; Samaras 55., Salpingidis 89./11m

Četrtfinale, 21. junij:
Državni štadion v Varšavi, 55.590 gledalcev. Sodnik: Howard Webb (Anglija).
Češka : Portugalska 0:1 (0:0)
Ronaldo 79.

*po enajstmetrovkah

Predtekmovanje:

Lestvica skupine A:
Češka 3 tekme – 6 točk
Grčija 3 – 4
Rusija 3 – 4
Poljska 3 – 2

Lestvica skupine B:
Nemčija 3 – 9
Portugalska 3 – 6
Danska 3 – 3
Nizozemska 3 - 0

Lestvica skupine C:
Španija 3 – 7
Italija 3 – 5
Hrvaška 3 – 4
Irska 3 - 0

Lestvica skupine D:
Anglija 3 – 7
Francija 3 – 4
Ukrajina 3 – 3
Švedska 3 - 3

Ne spreglejte