Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
22. 5. 2016,
19.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Euro 2016 Karim Benzema Didier Deschamps

Nedelja, 22. 5. 2016, 19.45

6 let, 7 mesecev

Predstavljamo udeleženke letošnjega Eura: Francija

Leta 1998 so Francozi vlivali veliko več zaupanja kot danes

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Francija ima na letošnjem evropskem prvenstvu le en cilj. Osvojitev naslova evropskega prvaka pred domačimi navijači.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Šesta po vrsti je gostiteljica turnirja.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijo, Avstrijo, Belgijo, Češko.

Francozi so nogometna velesila, o tem ni dvoma, a vidnejšega uspeha na velikih tekmovanjih niso zabeležili vse od svetovnega prvenstva leta 2006 v Nemčiji, kjer so proti Italiji izgubili po enajstmetrovkah v tekmi, v kateri se je od nogometa neslavno poslovil Zinedine Zidane. Pred tem so bili dvakrat evropski prvaki, v letih 1984 in 2000, medtem ko so leta 1998 pred domačimi navijači postali svetovni prvaki. S podobnimi željami se podajajo tudi na tokratno pot do večne slave.

Največji uspehi Francije:

Nastopi na EP: 8x (1960 – četrto mesto, 1984 – prvak, 1992 – skupinski del, 1996 – polfinale, 2000 – prvak, 2004 – četrtfinale, 2008 – skupinski del, 2012 – četrtfinale).

Nastopi na SP: 14x (1930 – skupinski del, 1934 – 1. krog, 1938 – četrtfinale, 1954 – skupinski del, 1958 – tretje mesto, 1966 – skupinski del, 1978 – skupinski del, 1982 – četrto mesto, 1986 – tretje mesto, 1998 – prvak, 2002 – skupinski del, 2006 – drugo mesto, 2010 – skupinski del, 2014 – četrtfinale).

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. (maj 2001 – maj 2002).

Manjka jim predvsem izkušenj

"Mislim, da zdajšnja Francija ni dovolj zrela," pravi Luka Elsner. | Foto: "Mislim, da zdajšnja Francija ni dovolj zrela," pravi Luka Elsner. "Francozi imajo precej mlado ekipo, ki ji primanjkuje izkušenj. V napadu so zelo nadarjeni, medtem ko je vprašanje, kako bo njihova ekipa funkcionirala v obrambi. Noben izmed njenih branilcev v tej sezoni ne igra na najvišji ravni. Ne bočni in ne osrednji branilci niso tako dobri, kot jih najdemo v katerih drugih najboljših reprezentancah," o Franciji govori dober poznavalec tamkajšnjega nogometa, ki je v državi gostiteljici letošnjega evropskega prvenstva odraščal, Luka Elsner.

"Pozitivno je, da več ali manj vsi francoski reprezentanti igrajo v velikih evropskih klubih, zato so vajeni pritiska in bodo lažje prenesli težave, ki jih prinašajo visoka pričakovanja domače javnosti. Toda ko pogledam, kakšno ekipo je imela Francija leta 1998, ko je doma prišla do naslova svetovne prvakinje, predvsem pa to, kakšen je bil značaj tistih nogometašev, lahko zlahka ugotovimo, da se zdajšnja ekipa z njo ne more primerjati. Mislim, da zdajšnja Francija še ni dovolj zrela, čeprav je res, da se lahko zgodi vse," se je razgovoril trener Domžal.

Kako si je Francija zagotovila nastop na Euru 2016

Francija si je mesto na letošnjem evropskem prvenstvu 28. maja 2010, ko je v boju za organizacijo Eura 2016 premagala Italijo in Turčijo.

Selektor je s seznamom dvignil precej prahu

Nekaj besed je namenil tudi selektorju Francozov <b>Didierju Deschampsu</b>, ki je dvignil precej prahu z imenovanjem 23 nogometašev, na katere bo računal letos poleti. Na seznamu zaradi suspenza ni morda prvega zvezdnika izbrane vrste, napadalca madridskega Reala <b>Karima Benzemaja</b>. Mnogi so na njem pričakovali tudi napadalca Nice in Seville, <b>Hatema ben Arfo</b> in <b>Kevina Gameira</b>.

"Didier Deschamps me ni presenetil, saj se je držal načel, na katere prisega že nekaj časa." | Foto: "Didier Deschamps me ni presenetil, saj se je držal načel, na katere prisega že nekaj časa."

"Deschamps me ni presenetil, saj se je držal načel, na katere prisega že nekaj časa. Ni vpoklical nekaterih nogometašev, ki so blesteli in so po godu javnosti, in se raje osredotočil na kolektiv. Na odnose znotraj ekipe. Stavil bo tudi na nekatere, ki so morda v slabši formi in niso igrali tako vidnih vlog v tej sezoni, a so bolj podrejeni ekipi. To, da zraven ni Benzemaja, je za Francijo velik minus, čeprav je res, da Karim v reprezentanci skorajda nikoli ni blestel, a glede na to, kaj se je z njim dogajalo zunaj igrišč, je takšna odločitev selektorja pričakovana. Če bi ga poklical, bi rušil načela, na katere prisega. Tudi javnost stoji za njegovo odločitvijo," je povedal 33-letni zelo nadarjeni slovenski trener.

Seznam tekem Francije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina A:
10. junij (Pariz): Francija – Romunija
15. junij (Marseille): Francija – Albanija
19. junij (Lille): Švica – Francija

"V drugem krogu se lahko zgodi marsikaj. Tudi to, da gredo Francozi do konca." | Foto: "V drugem krogu se lahko zgodi marsikaj. Tudi to, da gredo Francozi do konca."

Lahko gredo tudi do konca

Francija bo na evropskem prvenstvu nastopala v skupini A skupaj z Albanijo, Romunijo in Švico. "Težko, da se ji bo zalomilo že v skupini. Res je, da so se na velikih tekmovanjih v preteklosti že dogajala takšna presenečenja, a preprosto ne vidim možnosti, da Francozom ne bi uspelo napredovati. V drugi krog se bodo zagotovo uvrstili, potem pa bomo videli, koliko bodo znale ekipe, ki Francoze čakajo v izločilnih bojih, izkoristiti njihove pomanjkljivosti, o katerih sem govoril. V drugem krogu se lahko zgodi marsikaj. Tudi to, da gredo Francozi do konca," je prepričan Elsner, ki bo poleti stiskal pesti prav za Francijo, ki je njegova druga domovina.

Najdražji reprezentanti Francije:

65 milijonov evrov – Paul Pogba
60 – Antoine Griezmann
30 – Blaise Matuidi, Anthony Martial in Raphael Varane

Najdražji nogometaš na seznamu Francije za letošnji Euro je zvezdnik Juventusa Paul Pogba. | Foto: Najdražji nogometaš na seznamu Francije za letošnji Euro je zvezdnik Juventusa Paul Pogba.
Lahko se obrne v obe smeri

"Čaka nas zanimivo poletje, o tem ni dvoma. Francoska javnost je optimistična, saj se ljudje zavedajo, da je v reprezentanci kar nekaj zelo kakovostnih nogometašev, in stoji za svojo izbrano vrsto. Podpore Francozom ne bo manjkalo, čeprav je to lahko tudi dvorezen meč. Hitro se lahko, če ne bo šlo tako, kot si želijo, obrne tudi v drugo smer," je podrobno analizo sklenil nekdanji zelo uspešni nogometaš in po novem zelo obetavni trener.

Seznam udeležencev EP 2016 (23):

Vratarji: Benoît Costil (Rennes), Hugo Lloris (Tottenham, Ang), Steve Mandanda (Marseille)

Branilci: Lucas Digne (Roma, Ita), Patrice Évra (Juventus, Ita), Christophe Jallet (Lyon), Laurent Koscielny (Arsenal, Ang), Eliaquim Mangala (Manchester City, Ang), Jérémy Mathieu (Barcelona, Špa), Bacary Sagna (Manchester City, Ang), Raphaël Varane (Real Madrid, Fra)

Zvezni igralci: Yohan Cabaye (Crystal Palace, Ang), Lassana Diarra (Marseille), N'Golo Kanté (Leicester City, Ang), Blaise Matuidi (Paris St. Germain), Paul Pogba (Juventus, Ita), Moussa Sissoko (Newcastle, Ang)

Napadalci: Kingsley Coman (Bayern München, Nem), André-Pierre Gignac (Tigres, Meh), Olivier Giroud (Arsenal, Ang), Antoine Griezmann (Atletico Madrid, Špa), Anthony Martial (Manchester United, Ang), Dimitri Payet (West Ham, Ang)

Ne spreglejte