Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 9. 2010,
3.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 5. 9. 2010, 3.37

8 let

Zavec boksal poškodovan, Poljak v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dejan Zavec tudi po spektakularnem dvoboju v Stožicah ostaja svetovni boksarski prvak velterske kategorije po verziji IBF. Poljaka Jackiewicza je spravil v bolnišnico, 12.000 navijačev pa v delirij.

Rafal Jackiewicz je moral po borbi zaradi poškodbe očesa na pregled v bolnišnico, zato se ni udeležil novinarske konference, je pa na tej šampion Dejan Zavec šokiral s priznanjem, da se je tudi sam boril poškodovan in da je bil dvoboj celo pod velikim vprašajem.

"Očitno vam po vsakem dvoboju pripravimo eno presenečenje, tokrat je to poškodba komolca. V zadnjih dneh smo se ukvarjali predvsem s tem in k sreči našli rešitev, da nam dvoboja ni bilo treba odpovedati. Zelo bi mi bilo žal, če bi zaradi tega zamudil ta neverjetni spektakel, zato smo težavo zamolčali, tudi organizatorju. Nismo hoteli iskati izgovorov," je na s čustvi nabiti novinarski konferenci vrelo iz Zavca: "Poškodba ni nedolžna, v torek ali sredo bom operiran, rehabilitacija bo trajala dva meseca. Gre za več manjših poškodbic, kaj natančno je narobe, pa bo jasno, ko bo opravljen operacijski poseg."

Prepričal vse razen poljskega sodnika

Zavčevo razkritje je bilo glede na prikazano v ringu senzacionalno, saj je poljskega izzivalca kratko malo razbil. Ptujčan je bil suvereno boljši praktično v vsaki od dvanajstih rund dvoboja, kdo je zmagovalec je bilo jasno prav vsem, vključno z Jackiewiczem ter eminentnimi gosti stožiškega boksarskega spektakla, med katerimi velja izpostaviti upokojenega hrvaškega asa Željka Mavrovića.

"Kar se tiče same borbe, moram reči, da čisto takšne nisem pričakoval. Tako trde. Po drugi strani je bilo to logično, Rafal je imel mogoče manjšo prednost, kar se tiče psihe iz prejšnje borbe. Presenetil me je z agresivnostjo, bil je bolj trdoživ kot sem pričakoval," je borbo razčlenil Mr. Simpatikus in navkljub dejstvu, da je boksal poškodovan skoraj pretirano samokritično pojasnil: "Zavedal sem se, da ni druge poti, da je potrebno v vsakem trenutku dati vse od sebe, tudi menjavati ritem. Mogoče sem preživel kakšno rundo več v ringu, kot sem si predstavljal. Nisem izkoristil vsega, kar bi lahko. Želel sem, da bi se Rafal čim prej odprl, a tega ni storil, zato sem moral stopiti naprej." Točkovna sodnika Foster in Milojević sta zmago s 117 proti 111 pripisala Ptujčanu, medtem ko je Poljak Jankowiak naštel izenačenih 114:114. Čeprav je dejanje slednjega sprožilo nemalo začudenja med vsemi, ki so dvoboj videli, in so podvomili v zdrav razum sodnika, pa je možna še ena razlaga. Namreč; tudi rojaku poraženega borca je bilo tako očitno jasno, kdo je v ringu dejansko prevladoval, da si je privoščil Jackiewiczu podeliti tolažilni remi, brez skrbi, da bi s tem posegel v pravično razsodbo.

Neponovljivo vzdušje

Razprodana stožiška dvorana je dihala s slovenskim šampionom, več kot 12.000 navijačev je poskrbelo za neverjetno vzdušje. Poljak v tem zanj peklenskem kotlu ni imel nobenih možnosti, nemške organizatorje iz kluba SES ter Zavca samega pa je bučna podpora ganila.

"Za nami je veliko, veliko neprespanih noči zaradi Dejanovega komolca. Zato je bil ta dvoboj prav neverjetno napet, a uspelo nam je. Presrečen sem, da sem doživel takšno navijanje, resnično, hvala Slovenija," je razlagal Zavčev vidno olajšani trener Dirk Dzemski, svetovni prvak pa je priznal: "Atmosfera je zgodba zase. Čeprav sem pričakoval spektakel, čeprav sem vedel, da bo dvorana razprodana, pa si nisem mogel predstavljati, da bo tako bučno, da bo takšno vzdušje. To je bil pravi test moje psihične stabilnosti."

"Bil sem že na mnogih dvobojih, veliko sem jih organiziral tudi sam, med drugim enega v Pragi pred 20.000 gledalci, a česa takšnega, kar sem doživel v Sloveniji, nisem doživel še nikoli. Lahko smo izjemno ponosni na celoten dogodek. Kljub oceni poljskega sodnika, ni prav nihče podvomil v to, kdo je šampion," pa je ponosno razlagal Zavčev menedžer Ulf Steinforth, medtem, ko nadzornik Jean-Marcel Nartz dogodek opisal s superlativi: "To je bila najboljša boksarska publika vseh časov. Že trideset let hodim na boksarske dvoboje po celem svetu, a še nisem videl, da bi gledalci pripravili mehiški val. Neverjetno! Povsem resno lahko rečem tudi, da je bil današnji dvoboj, eden najboljših in najčistejših velterskih obračunov, kar sem jih kadarkoli videl."

Ne spreglejte