Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
29. 1. 2016,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zakon o športu

Petek, 29. 1. 2016, 19.33

8 let

Zakaj mora Petra Prevca zanimati nova ureditev športa pri nas

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prihodnja ureditev športa prinaša več novosti: na novo opredeljuje strokovno delo v športu, večjo moč daje varuhu športnikovih pravic, ureja pa tudi zaposlovanje vrhunskih športnikov.

Predlog novega zakona o športu, ki bo nadomestil veljaven zakon iz leta 1998, je trenutno v javni razpravi. Zainteresirana javnost ima do 8. februarja čas, da poda svoje pripombe. Predlog gre nato v nadaljnje usklajevanje, sledi zakonodajna faza. Sprejet bi bil lahko v drugi polovici leta, pravi direktor Direktorata za šport Bogo Štrumbelj.

Zakon med drugim prinaša naslednje spremembe:

Kdo bo po novem športnik Predlog zakona širi opredelitev pojma športnika: poleg vrhunskih in kakovostnih športnikov je to vsak posameznik, ki je vključen v organizirano prostočasno in obštudijsko športno dejavnost in vzgojo, to so tudi športniki invalidi, rekreativci in starejši.

"Takšna definicija širi dostopnost športa in omogoča boljše financiranje programov športa," predlog komentira nekdanji vrhunski športnik, danes varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj.

Nova kategorizacija športnikov V kategoriji vrhunskih športnikov se poleg mednarodnega in svetovnega uvaja nov naziv športnika olimpijskega razreda. Status, ki ga ima športnik, je pomemben iz več razlogov: vpliva na možnost njegove zaposlitve v javni upravi, prilaganje šolskih obveznosti in pridobitev štipendije. Status vpliva tudi na sofinanciranje programov nacionalnih panožnih športnih zvez.

Varuh športnikovih pravic Predlog zakona izrecno omenja institut varuha športnikovih pravic, česar v zdaj veljavnem zakonu ni. "To je zelo pomembna novost, je zakonska podlaga za prihodnje delovanje," pravi aktualni varuh Prezelj.

Prepoved zaračunavanja prestopov iz kluba v klub Predlog zakona določa takole: "Za prestop registriranega športnika, mlajšega od 15 let, se ne sme zaračunati nadomestila ob prestopu v drugo športno organizacijo." Starostna meja 15 let se ravna po kriteriju, ko lahko športnik pridobi status poklicnega športnika. Določba je utemeljena s tem, da klubi do 15. leta v športnike večinoma ne vlagajo lastnega denarja.

Če bi kakšna športna organizacija v svojih pravilih določila, da za prestop zaračunava, se to ne more upoštevati.

Delo v športu Predlog posega na področje dela v športu, česar v veljavnem zakonu ni. Predlog med drugim ureja zahteve za strokovno delo v športu, akreditacijo usposabljanj športnih strokovnjakov, oblike dela v športu ter način zaposlovanja vrhunskih športnikov v državni upravi.

Zaposlovanje športnikov Vrhunskega športnika bo v javni upravi mogoče zaposliti brez javne objave delovnega mesta.

Klubi lahko brez javne objave delovnega mesta zaposlijo registriranega športnika, ki se jim zdi primeren. Splošna načela, ki veljajo pri zaposlovanju, torej v takšnih primerih ne veljajo.

Ne spreglejte