Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2015,
10.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janoš Peterlin

Torek, 27. 1. 2015, 10.28

4 leta, 6 mesecev

Za en mesec treninga na progi plača le 75 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski kajakaš Janoš Peterlin se tako kot večina njegovih reprezentančnih kolegov na novo sezono ne pripravlja v Združenih arabskih emiratih, temveč na francoskem otoku Reunion v Indijskem oceanu.

Peterlin na najbolj oddaljenem delu Evropske unije trenira v družbi francoskih tekmovalcev.

Hrastničan večino leto preživi v Franciji, od koder prihaja njegovo dekle, kajakašica Josepha Longa, zato odločitev, da zimske priprave opravi v družbi Francozov, s katerimi trenira večino leta, niti ni presenetljiva. Umetni kajakaški kanal, ki so ga zgradili na rajskem otoku, se je izkazal za odlično zimsko pribežališče.

Gneča na progi ni prevelika

"Za trening na Reunionu sem se odločil predvsem zaradi tehničnih plati veslanja, saj ves čas treniram na zelo hitrih umetnih progah, kot sta Tacen in Pau, včasih pa potrebuješ tudi nekoliko preprostejšo divjo vodo, kjer lahko do potankosti streniraš vse tehnične elemente," je uvodoma povedal Peterlin in nadaljeval: "Proga je dolga kot preostale običajne umetne proge, najbolj spominja na progi v Leipzigu in Penrithu. Voda na progi je mešanica morske in sladke vode."

"Z do zdaj opravljenim treningom sem zelo zadovoljen, saj tukaj veliko veslam, opravljam tudi specifičen trening, poleg tega pa zelo veliko tečem in hodim, saj je Reunion eden najlepših otokov za raziskovanje in treking," je še povedal Peterlin. Poleg slovenskega reprezentanta tam trenira še deset tekmovalcev, kar je odlično za izvedbo treninga, saj gneča na progi ni prevelika. Poleg francoskih tekmovalcev, kjer po uspehih izstopa aktualni svetovni prvak Boris Neveu, se na Reunionu pripravlja tudi španski reprezentant Samuel Hernanz.

Stroški za progo so izjemno nizki

"Stroški treninga so izjemno nizki, saj za en mesec uporabe proge plačaš 75 evrov, kar je v primerjavi z Al Ainom precej ugodneje, na progi pa lahko veslaš dve uri in pol zjutraj ter dve uri in pol popoldne, če pa imaš še kaj dodatne energije, lahko opraviš še en trening med 12. in 13. uro. Za bivanje v hiši, le tri minute oddaljeni od proge, bom odštel 240 evrov. Hišo je najel moj prijatelj, ki živi na Reunionu, tako da je izbral najboljšo lokacijo za najboljšo ceno. Izposoja avtomobila za tri tedne stane 145 evrov, cena hrane pa je enaka kot v Sloveniji. Za letalsko vozovnico sem odštel 690 evrov, v ceno je bil vključen tudi prevoz čolna, vendar pa moraš za najnižjo ceno vozovnice leteti iz Pariza. Zame je bilo to lažje, saj dekletovi starši živijo dve uri vožnje iz Pariza," je finančno breme takšnih priprav pojasnil Peterlin.

Janoš Peterlin bo trening na tropskem otoku končal na začetku februarja, nato pa se vrnil v Pau, kjer bo najprej poskrbel za nekaj počitka in regeneracijo, nato pa začel težje treninge. Dober mesec pred začetkom izbirnih tekem – te se začenjajo na začetku maja – se bo najverjetneje vrnil v Slovenijo, kjer se bo pripravljal do nastopov v Solkanu in Tacnu.

Ne spreglejte