Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 9. 2008,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 20. 9. 2008, 20.25

8 let

Wakeboarderji "poslajdali" tacenske brzice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot 1.500 gledalcev je bilo danes v Tacnu priča rojstvu nove športne discipline. 12-terica evropskih deskarjev na vodi se je pomerila na prvem wakeboard tekmovanju na brzicah.

Brez poškodb seveda ni šlo, a hujšega ni bilo. Najprej si je že včeraj ramo poškodoval najboljši Slovenec Robert Pokovec, a je danes stisnil zobe in nekaj tablet ter se pojavil na štartu. Danes zjutraj je Belgijec Quentin Delefortrie lepo “poslajdal” enega od umetnih objektov v vodi, nato pa z levim palcem še lepše zaoral po betonski steni poligona in poskrbel za nekaj krvi v sicer pohvalno čisti reki. Da ni ostalo le pri odrgnjeni koži in raztegnjenih vezeh, je še enkrat poskrbel Pokovec, ko je kot pravi pokovec enemu od kamermanov z desko dobesedno odrezal objektiv s snemalne naprave.

Kvalifikacije so štele tri vožnje za vsakega tekmovalca, pri čemer sta za rezultat šteli le najboljši dve. Sodniki so ocenjevali stil, trike, izbiro linije in kreativnost, ter v finale poslali šesterico, ki je pokazala največ. Tako so se Nico Lerchenfeld, Norbert Vasko, Dominik Gührs, Balász Bakró, Emilio Epstein in naš Robert Pokovec med seboj in z drvečo vodo udarili še dvakrat. Če so se v kvalifikacijah nekateri še nekoliko "šparali", pa se je v finalu odvila igra na nož.

Težka končna odločitev

Videno je bilo vse, od divjih drsenj po skalnih oz. betonskih ovirah, do kreativnih uporab vseh mogočih objektov, ki so jih organizatorji v strugo namestili prav za to priložnost. Eden najbolj zanimivih je bil prav gotovo visok lok preko enega od “otokov”, ki ga v prosto-športnem izrazoslovju poznamo pod imenom “rainbow” ali mavrica po naše.

Končna odločitev je bila po besedah sodnikov težka, a tudi gledalci so se z glasnim aplavzom strinjali, da je bil najboljši Nemec Lerchenfeld, drugo mesto si je prideskal Madžar Bakró, tretje pa še en Nemec Gührs. Naš Pokovec je stopničke zapravil ob srečanju s predstavnikom sedme sile, a je bil na koncu vendarle več kot zadovoljen s četrtim mestom. Tudi zato, ker je pri pripravi tekmovanja sodeloval od samega začetka, izvedba pa je pokazala, da se je danes dejansko pisalo novo poglavje športne zgodovine.

"To je nekaj povsem novega, prvič do zdaj smo vozili na ta način. Sam sem zadevo preskusil že maja na testu in sem bil prisoten tudi pri sami izvedbi eventa, pri dizajnu objektov. Neprestano moraš gledati, kam gre voda, kje so brzice. Treba je misliti na več stvari," je hitel razlagati Robert Pokovec.

"Na včerajšnjem treningu sem si rahlo izpahnil desno ramo, vendar sem vseeno zelo zadovoljen s svojo vožnjo danes. Na zadnji vožnji v finalu sem imel tudi grd padec in zlomil sem kamero. Žal mi je za kamero, presenetil me je val. Upam, da bomo to ponovili naslednje leto. Če bomo, bi želel postaviti tudi večje ovire, da bi bilo še bolj zabavno."

Malo bolj nemško nezgovoren, a nadvse zadovoljen je bil zmagovalec Nico Lerchenfeld, ki je domov odnesel tudi ček za 1.000 evrov: "Upam, da se bo event ponovil drugo leto, in potem zagotovo pridem. Odlična organizacija, odlični ljudje in super punce so tukaj!"

Ne spreglejte