Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2020,
20.35

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

pokojnine diskriminacija šport invalidov

Petek, 27. 11. 2020, 20.35

3 leta, 4 mesece

Vrhunski športniki z invalidnostjo diskriminirani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Miha Lobnik | Vrhunski športniki z invalidnostjo diskriminirani pri pravici do dodatka k pokojnini, ugotavlja Zagovornik načela enakosti. | Foto Planet TV

Vrhunski športniki z invalidnostjo diskriminirani pri pravici do dodatka k pokojnini, ugotavlja Zagovornik načela enakosti.

Foto: Planet TV

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu invalidov je Zagovornik načela enakosti opozoril na diskriminacijo, ki jo pogosto doživljajo vrhunski športniki z invalidnostjo. Po oceni diskriminatornosti je namreč zagovornik Miha Lobnik ugotovil, da zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa diskriminira invalide.

Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, so lahko glede na omenjeni zakon prejemniki dodatka k pokojnini samo tisti vrhunski športniki, ki so prejeli olimpijsko ali paraolimpijsko medaljo, medaljo z olimpijade gluhih, medaljo s šahovske olimpijade ali medaljo s svetovnih prvenstev v olimpijskih športnih disciplinah. Zakon pa izpušča športnike invalide z medaljo s svetovnih prvenstev v paraolimpijskih športnih disciplinah oziroma panogah.

Športniki invalidi in neinvalidi v primerljivem položaju ...

Po oceni zagovornika so vrhunski športniki invalidi in neinvalidi v primerljivem položaju, zato bi morali biti izenačeni tudi v pravicah. Poleg enake obravnave dobitnikov medalj z olimpijskih in paraolimpijskih iger bi morala biti enaka obravnava v primerjavi s športniki neinvalidi zagotovljena tudi športnikom invalidom, ki so medaljo v paraolimpijski disciplini ali panogi prejeli na svetovnem prvenstvu športnikov invalidov.

... vrednotenje njihovih dosežkov pa neprimerljivo

"Svetovna prvenstva namreč v sistemu športa invalidov in neinvalidov zasedajo primerljivo oziroma enakovredno mesto," je še ugotovil zagovornik načela enakosti. Na podlagi tega je ocenil, da ureditev v zakonu o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa pomeni neposredno diskriminacijo športnikov invalidov na podlagi invalidnosti, "saj predpis neenako vrednoti vrhunske dosežke v športu invalidov in neinvalidov".

Zagovornik je pri oceni diskriminatornosti predpisa upošteval tudi Mednarodno konvencijo o pravicah ljudmi z invalidnostmi, s katero se države pogodbenice, med katerimi je tudi Slovenija, zavezujejo, da bodo sprejele ustrezne ukrepe za spodbujanje in uveljavljanje najširšega možnega sodelovanja ljudi z invalidnostmi v športnih dejavnostih na vseh ravneh.

Na področju vrhunskega športa je to po Lobnikovih besedah mogoče uveljavljati le tako, da so v primeru vrhunskih dosežkov športniki invalidi v pravicah izenačeni s športniki neinvalidi. Kot še piše v sporočilu za javnost, je zagovornik o svoji oceni obvestil ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter državni zbor in jima priporočil, naj pristopita k spremembi zakonodaje in odpravita diskriminacijo.

Ne spreglejte