Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2008,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 11. 2008, 14.57

8 let

"Vražje" Slovenke se v Kranju želijo zavihteti na vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Kranju bo konec tedna 13. tekma za svetovni pokal v športnem plezanju. Na steni v športni dvorani na Zlatem polju se bo pomerilo 108 tekmovalcev iz 27 držav.

Pred domačim občinstvom bo skušalo pokazati svoje znanje 14 slovenskih reprezentantov. Steber ekipe so tri favoritinje za finale Maja Vidmar, Natalija Gros in Mina Markovič.

"Kakorkoli se bo razpletla kranjska tekma, v končnem seštevku bomo imeli svoji predstavnici na zmagovalnih stopničkah," je bil z uspehom najboljših slovenskih športnih plezalk, ki so za ta podvig morale trdo delati, zadovoljen predsednik Komisije za športno plezanje Tomo Česen na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi 14-članske slovenske ekipe.

Čeprav na vrhu v skupni razvrstitvi tekem za svetovni pokal v ženski konkurenci v težavnostnem plezanju kraljuje letošnje odkritje mlada Avstrijka Johanna Ernst in sklepna kranjska preizkušnja ne more prinesti sprememb, pa je po mnenju Česna letošnja slovenska bera v tem športu več kot uspešna, če ne celo rekordna. Do sedaj so si tekmovalci priborili kar 21 uvrstitev na zmagovalne stopničke, vrhunec pa je bilo evropsko prvenstvo v Parizu s petimi kolajnami.

Markovičeva in Vidmarjeva takoj za Ernstovo

Takoj za Ernstovo sta na drugem in tretjem mestu Ptujčanka Mina Markovič in Škofjeločanka Maja Vidmar, ki se je odlično vrnila nazaj v steno po izostanku zaradi poškodbe, na petem mestu pa še ena Škofjeločanka Natalija Gros. V ženski konkurenci bodo barve gostiteljev branile še Asja Gosar ter debitantki Leja Kos in Patricija Levstek. Pri moških je v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Klemen Bečan trenutno v najboljši deseterici in sicer na devetem mestu. V pokalu narodov je Slovenija trenutno na tretjem mestu.

Za dvakratno zmagovalko Kranja (leta 2006 in 2007) Majo Vidmar bi z lovoriko na zadnji tekmi nadvse uspešno sklenila letošnjo sezono tekem najvišjega ranga. Dvaindvajsetletna Škofjeločanka pred kranjsko preizkušnjo v pričakovanjih ne želi pretiravati: "Pripravljala sem se tako kot za vse ostale tekme, nič novega nisem odkrila. V Kranju bom poskusila uživati in plezati, rezultat pa bo, kakršen že bo. Ne razmišljam o tem. Vem, da lahko zmagam, a da mi uvrstitev v finale lahko tudi spodleti. Vsekakor bom napadala in plezala tako, kot znam. Grem plezat in se bom poskusila čim bolj vživeti v tekmo in posebno kranjsko vzdušje še zlasti v finalu pred domačimi navijači."

Grosova si želi uvrstitve v finale

Evropska prvakinja v balvanskem plezanju 23-letna Natalija Gros pravi: "Nimam nobenih pričakovanj v Kranju, razen tega, da je moja velika želja uvrstitev v finale, ki mi je lani za las ušel. Še zlasti bi si to želela, ker mi letošnja sezona v težavnosti ni šla ravno po načrtih. Letos mi balvansko plezanje bolj leži, kjer imam tudi boljše rezultate, čeprav mi je pri srcu bližje težavnostno plezanje. Če mi uspe uvrstitev v finale, potem bom skušala v finalu 'odplezati' v skladu s sposobnostmi in priti na vrh. Verjamem v to, da je možno biti v obeh disciplinah na samem vrhu."

Dvajsetletna Ptujčanka Mina Markovič, prva na tekmi SP v težavnosti v Imstu bo skušala predvsem uživati: "V Kranju bom poskusila uživati in plezati tako, kot znam. Predvsem si želim, da bi dala vse od sebe in pokazala, kar mi je uspelo na začetku in v drugi polovici sezone."

Moška ekipa bo štela osem članov

Trenutno je Natalija Gros na drugem mestu v skupnem seštevku vseh disciplin. Kje na zmagovalnih stopničkah bo na koncu, je odvisno od razpleta v Kranju. Pri moških je Klemen Bečan v skupnem seštevku kombinacije še višje kot v sami težavnosti: pred zadnjo tekmo je na šestem mestu.

Moška ekipa bo sicer štela osem tekmovalcev. Poleg državnega prvaka in tretjega z evropskega prvenstva v Parizu ter s svetovnega pokala v Chamonixu Klemna Bečana, še njegov brat Jure Bečan, Matej Sova, Blaž Rant, Miha Škof, Anže Štremfelj ter debitanta Urban Primožič in Izidor Zupan.

Ne spreglejte