Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2023,
18.53

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Juš Mecilošek Barbara Matić judo Anka Pogačnik Martin Hojak

Sobota, 19. 8. 2023, 18.53

8 mesecev, 1 teden

Judo, VN v Zagrebu

V Zagrebu še dve bronasti odličji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Martin Hojak | Martin Hojak je bil bronast v kategoriji do 73 kg. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Martin Hojak je bil bronast v kategoriji do 73 kg.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenski judoisti se na veliki nagradi v Zagrebu veselijo še dveh bronastih odličij. Osvojila sta jih Martin Hojak v kategoriji do 73 kg in Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg.

Pogačnik, lanska zmagovalka Zagreba, je v odločilni borbi še tretjič v karieri ugnala Aleksandro Samardžić iz Bosne in Hercegovine. Odločilen je bil met 1:25 minute pred koncem, ki ga je 32-letna Kranjčanka podaljšala v končni prijem v parterju.

Pred tem se je tekmovalka Triglava prebila vse do polfinala, kjer jo je ustavila trikratna svetovna prvakinja Barbara Matić s Hrvaške. V uvodu je premagala Švicarko Alino Langweiler, Nizozemko Margit de Voogd in v četrtfinalu še Italijanko Irene Pedrotti.

"Kolajna mi res veliko pomeni, saj je malce nepričakovana. Smo že v pripravah na evropsko prvenstvo in na to tekmo sem šla samo zato, ker je blizu. Imam nove točke in zdaj lahko izpustim kakšen svetovni pokal in v miru treniram," je za STA povedala Gorenjka.

O tekmi pa: "Ponudila se mi je priložnost, ki sem jo dobro izkoristila. Bila sem med nosilkami, žreb je bil dober, nasproti so stale tekmovalke, ki sem jih že premagovala. Seveda pa se na blazini situacija lahko obrne. Tudi danes in včeraj so tukaj padali favoriti. Vesela sem, da je meni uspelo."

Predvsem po psihološki plati je bilo zelo naporno. "To je vedno prva borba, ko je treba paziti in prebiti led. Veliko pa je bilo tudi breme v boju za bron. Velika je razlika ali si tretji ali peti. Po porazu v polfinalu sem se morala zbrati, kar ni lahko, a vseeno sem vesela, da sem imela priložnost, da sem se borila za odličje. V zadnji borbi sem vedela, na kaj moram paziti in kje moram stisniti in hvala bogu se je izšlo dobro."

Anka Pogačnik, lanska zmagovalka Zagreba, je v odločilni borbi še tretjič v karieri ugnala Aleksandro Samardžić. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anka Pogačnik, lanska zmagovalka Zagreba, je v odločilni borbi še tretjič v karieri ugnala Aleksandro Samardžić. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V ponovitvi lanskega finala s svetovnega prvenstva v Taškentu je Barbara Matić tokrat morala priznati premoč rojakinji Lari Cvjetko, ki je v napetem končnem obračunu slavila po 3:20 minute podaljška.

Hojak suveren v boju za bron

Martin Hojak je v boju za bron ekspresno opravil z Bolgarom Markom Hristovom. V uvodu borbe je pokazal dva poskusa meta, ob koncu prve minute pa bil uspešen, tekmeca je nato v parterju nemočnega zadržal še 10 sekund za ipon.

Dopoldan je z iponom ugnal Američana Jacka Yonezuko in Romuna Alexandruja Raicuja. V četrtfinalu 25-letnemu tekmovalcu Bežigrada nato ni uspelo izničiti vazarija zaostanka, ki si ga je priboril evropski prvak iz leta 2021 Akil Gjakova s Kosova. Ljubljančan je bil nato uspešen v repasažu proti Turku Umaltu Demirelu.

"Neskončno sem zadovoljen. To je spet zelo dober izid po dolgem času. Vedno govorimo, da smo blizu, a malo pod stopničkami. Tole pa je potrditev, da se trening obrestuje," je po osvojeni kolajni za STA povedal Hojak, ki je na tekmi tovrstnega ranga na stopničkah nazadnje stal pred tremi leti in pol.

"Sicer pa judo. Nekaj sreče in nekaj nesreče, kjer se vsaka napaka kaznuje. Danes že v prvi borbi z Američanom ni veliko manjkalo, da bi izgubil in se poslovil. V četrtfinalu pa sem vedel, kaj me čaka, vedel sem, katero tehniko uporablja, a me je tekmovalec iz Kosova vseeno presenetil. Znal je poiskati mojo napako. V boju za bron pa sladka zmaga. Bolgar ima v primerjavi z mano veliko več odmevnih dosežkov," je še povedal slovenski reprezentant.

Razkril je tudi cilje za naprej: "Čas je, da se tudi fantje pridružimo dekletom, ki olimpijske kolajne osvajajo vse od iger 2004 v Atenah. Temu smo bili že blizu, nikoli pa nam ni uspelo na oder za zmagovalce."

Nepričakovan pa je bil poraz svetovne podprvakinje Andreje Leški v drugem krogu v kategoriji do 63 kg proti Brazilki Gabrielli Moraes. Ta je že po minuti bolj s srečo kot s tehniko dosegla vazari in ga obdržala do konca.

Juš Mecilošek je v kategoriji do 81 kg izgubil prvo borbo proti Medicksonu del Orbe Cortorrealu iz Dominikanske republike, ki se je prebil vse do finala, nekdanji evropski prvak Adrian Gomboc v kategoriji do 66 kg pa je moral v uvodni borbi priznati premoč Gruzijcu Luki Kapanadzeju.

Že v petek sta bronasti kolajni osvojila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg in Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg. V nedeljo pa bodo na tatamije stopili še Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg ter Enej Marinič in Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg.

Preberite še:

Maruša Štangar
Sportal Kaja Kajzer in Maruša Štangar do brona
Maestro
Trendi Zvezdnikov umetni nos razburja: je res stereotipno "judovski"?
Ne spreglejte