Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
28. 8. 2013,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anže Berčič Sašo Taljat Luka Božič Peter Kauzer

Sreda, 28. 8. 2013, 12.05

8 let

V svetovnem pokalu so blesteli, čaka jih še svetovno prvenstvo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so končali s tekmami svetovnega pokala. Pred njimi je le še svetovno prvenstvo v Pragi, ki je najpomembnejša tekma sezone.

Slalomisti na divjih vodah nadaljujejo s tradicijo uspešnih nastopov na tekmah svetovnega pokala, saj so se domov vrnili z devetimi posamičnimi medaljami. Od tega so bila štiri prva mesta, eno drugo mesto in štiri tretja mesta. Medalje so dosegali tudi v ekipnih vožnjah, vendar niso štele za točke svetovnega pokala.

Največkrat sta se z medaljo okrog vratu domov vrnila Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta se na vseh petih tekmah svetovnega pokala uvrstila v finale, od tega sta se trikrat uvrstila na tretje mesto. Đoni in Ljubo sta svoj uspeh dopolnila tudi z drugim mestom v seštevku svetovnega pokala in tako popravila lansko uvrstitev, ko sta bila v skupnem seštevku tretja. "Z letošnjim izkupičkom na tekmah svetovnega pokala sva kar zadovoljna, vendar nobenega finala nisva odpeljala tako, kot sva si želela. Zmeraj sva naredila kakšno napako. Upam, da je zdaj tega konec in da se bova do svetovnega prvenstva sestavila skupaj in na svetovnem prvenstvu pokazala tisto, kar znava," je ocenil letošnje tekme Luka Božič, ki se trenutno skupaj s Sašem nahajata v Pragi, kjer se spoznavata s progo, ki se je od zadnjih poplav nekoliko spremenila.

Preboj med najboljše kanuiste v letošnji sezoni je naredil Anže Berčič, ki je v letošnji sezoni dvakrat stal na najvišji stopnički. Prvo zmago svetovnega pokala je dosegel v španskem Seu d'Urgellu, naslednjo zmago pa je dosegel pred domačim občinstvom v Tacnu. Berčič se je v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrstil na tretjo stopničko. "Že od samega začetka sezone sem vedel, da sem dobro pripravljen. Zavedel sem se, da se lahko uvrstim v finale. Stopničk nisem pričakoval, kaj šele, da bi se uvrstil na prvo mesto. Konkurenca je tako močna, da moraš imeti tudi nekaj sreče, da ti lahko uspe zmagati. Že na prvih dveh svetovnih pokalih sem zelo dobro veslal, vendar sem delal manjše napake. V Seu d'Urgellu se mi je vse poklopilo in res sem bil vesel svoje prve zmage. V Tacnu sem se bal, da bo prevelik pritisk na meni … na koncu se mi je izšlo. Zmaga pred domačim občinstvom je res super," je razlagal kanuist iz Gameljn, ki je na zadnjo tekmo v Bratislavo odhajal kot vodilni v skupnem seštevku. Žal se mu je tekma v Čunovem zalomila. "V Bratislavi sem zaradi pomanjkanja izkušenj nekoliko preveč previdno vozil in za las zaostal za finalom, s tem pa sem izgubil tudi boj za prvo mesto v skupnem seštevku. Sprva sem bil zaradi zamujene priložnosti malenkost razočaran, ampak pozneje sem ugotovil, da je tudi 3. mesto zelo velik uspeh in nisem si predstavljal, da mi bo tako hitro uspelo," je še povedal Berčič, ki ima te dni nekaj počitka pred pripravami na svetovno prvenstvo v Pragi.

Podobno kot Berčič je prvo zmago na tekmah svetovnega pokala slavila Ljubljančanka Eva Terčelj. Evin srečni kraj je Seu d' Urgell, kjer je za seboj pustila vso konkurenco. Na stopničkah pa je bila tudi v Tacnu, kjer je bila tretja. S svojimi rezultati pa se je v skupnem seštevku uvrstila na nekoliko nehvaležno, a kljub vsemu zelo uspešno 4. mesto.

K uspehu slovenske reprezentance je veliko prispeval tudi najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer, ki se je "prebudil" šele v drugem delu sezone. Hrastničanu na prvih tekmah ni šlo vse po načrtih. Več kot očitno mu je prav prišel enomesečni premor, ko se je lahko doma v miru pripravljal. "Kapsl" je znova začel uživati v čolnu in že v Tacnu pokazal svoj pravi jaz, potem ko je za seboj pustil vso konkurenco. V Bratislavi, za katero Peter pravi, da je njegova prva domača proga, je zasedel drugo mesto in pred svetovnim prvenstvom v Pragi še enkrat potrdil formo. Žal je slovenskemu kajakašu malo zmanjkalo do stopničk v skupnem seštevku. Na koncu je bil 4.

Ne spreglejte