Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gimnastika

Petek, 27. 11. 2015, 17.00

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani so odprli nov dom slovenske gimnastike. Čustveno slovo Petkovška. (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V pičlih 36 tednih je na Viču zrasel nov sodoben nacionalni gimnastični center, ki je uresničitev dolgoletnih sanj slovenskih telovadcev. V dvorani bo jutri ob 11. uri dan odprtih vrat.

Ponos je bilo v novi svetli in v zeleno obarvani dvorani danes čutiti na vsakem koraku. Kot je povedala Tatjana Polajnar, direktorica Zavoda za šport Ljubljana, ki bo upravljal dvorano, je nov, 11 milijonov evrov "težak" sodoben gimnastični center, zrasel v pičlih 36 tednih.

Ali povedano drugače, dolgih 45 let po tistem, ko je naš olimpionik Miro Cerar za konec svoje uspešne kariere v ljubljanski hali Tivoli osvojil naslov svetovnega prvaka na konju z ročaji in deset let po tem, ko sta v Melbournu Mitja Petkovšek na bradlji in Aljaž Pegan na drogu osvojila naslov svetovnih prvakov in s tem spodbudila resno poigravanje z idejo o gradnji nove gimnastične dvorane.

O tem smo pisali že v prispevku Bodo novodobni Cerarji končno dočakali tisto, kar si zaslužijo?

Ivan Levak, predsednik Gimnastične zveze Slovenije, je poudaril, da ima nov center vse, kar imajo veliki. "Ima sodobno tehnologijo in orodja, želimo si, da bi se vanjo naselil tudi duh iz stare Študijske telovadnice Narodnega doma, da bodo v njej lahko rasli novi Cerarji, Pegani in Petkovški," si je zaželel.

S superlativi ni skoparil niti ljubljanski župan Zoran Janković, ki je nov center ocenil kot edinstven v Evropi.

"Kaj bi šele bilo, če bi naši telovadci že prej imeli tako dvorano. Naj bo v čast tudi vsem, ki ste kariero že končali," je dejal Janković in se tako spomnil tudi na Petkovška, dvakratnega svetovnega in štirikratnega evropskega prvaka, za katerega so vsi na tihem upali, da bo zadnje telovadne gibe izvedel prav v tej novi infrastrukturni lepotici.

"Prihajajo mlajše generacije in računam, da boste v njej še osvajali svetovna prvenstva," si je zaželel župan, ki je dvorano posvetil tudi pokojni ženi Mira Cerarja, Zdenki Cerar, ki si je prizadevala za gradnjo dvorane.

Besedo za govorniškim odrom je dobila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je današnji dan označila kot praznični. "S tem bomo spodbujali vrhunski in kakovostni šport, skratka, šport za vse."

Nasmejan je bil tudi Aljaž Pegan. "Končno smo dočakali ta dan. Bilo je ogromno obljub in pogovorov, zato smo zdaj še toliko bolj veseli," je dejal. Mladi bodo lahko trenirali v boljših pogojih, je ocenil in pozval vse, ki bodo odločali o uporabi dvorane, k izjemni potrpežljivosti.

"Le tako se bodo lahko vsi uskladili, tako da bo zadeva funkcionirala in dosegla svoj namen."

"Pravi užitek vas je videti"

Zadnji je za govornico stopil eden velikanov svetovnega športa Miro Cerar, dvakratni olimpijski prvak v konju z ročaji, ki je užival ob pogledu na poln avditorij. "Pravi užitek vas je videti," je dejal in pozval trenerje, naj na mlajše rodove ne prenašajo samo znanja, pač pa tudi tradicijo, saj bodo novi rodovi le tako vedeli, kaj se je dogajalo nekoč.

Na primer leta 1970, ko je poleg že omenjena prvega mesta Mira Cerarja slavila tudi jugoslovanska izbrana vrsta. "V ekipnem mnogoboju smo dosegli 4. mesto in to je izjemen rezultat," se je spomnil legendarni Miro Cerar.

Ne spreglejte