Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
22.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 22.34

8 let

V letu 2007 najboljša Kozmus in Majdičeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Društvo športnih novinarjev Slovenije je na tradicionalni prireditvi "Športnik leta" razglasilo najboljše v iztekajočem se letu.

Do prestižnih nagrad so prišli Primož Kozmus, Petra Majdič in odbojkarji ACH Volley.

Ker je bilo iztekajoče se leto na rezultatskem področju za slovenske športnike dokaj uspešno, je bil tokrat ob tradicionalnem izboru nabor konkurenčnih kandidatov kar zajeten. Predvsem v moški kategoriji in že drugo leto združeni kategoriji ekip v individualnih in moštvenih športih. Pri močnejšem spolu so novinarji, glasovnice je oddalo 153 članov DŠNS, že drugo leto zapored na najvišjo stopničko postavili predstavnika kraljice športa.

Kozmus: Imam še veliko ciljev

Športnik leta je namreč postal atlet Primož Kozmus, katerega kladivo je v iztekajočem se letu pogosto letelo zelo daleč. Tudi na svetovnem prvenstvu v Osaki je Brežičan svoje orodje zalučal prek 82 metrov, si priboril srebrno kolajno in tako kronal sanjsko sezono. Sila blizu mu je bil po oceni novinarjev svetovni in evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek, ki že vrsto let kroji slovenski športni vrh. Tretji pa je bil letos slovenski hokejski reprezentant in član severnoameriškega poklicnega moštva LA Kings Anže Kopitar.

"Zelo sem zadovoljen in počaščen, da sem bil izbran za najboljšega, vendar pa sedaj ni čas za proslavo in sedenje na lovorikah. S svojimi dosežki se bom postavljal šele, ko bom končal športno pot. Za zdaj imam še veliko ciljev, med njimi tudi svetovni rekord. Prepričan sem, da mi bo uspelo," je povedal Brežičan.

Še drugič Majdičeva

Pri dekletih "foto-finiš" ni bil potreben, saj je prepričljivo zmago slavila tekačica na smučeh Petra Majdič. Slednja je tako po atletinjah Brigiti Bukovec in Jolandi Čeplak postala tretja športnica po osamosvojitvi, ki je uspela obraniti lovoriko. Pri fantih je to uspelo zgolj Primožu Peterki. In rezultati, ki so Petri še drugič zagotovili naslov športnice leta? V prvi vrsti naslov svetovnem podprvakinje na prvenstvu v Saporu. Članica SD Atras Trojane je do srebra pritekla v šprinterski preizkušnji, blestela pa je tudi na tekmah svetovnega pokala. Med drugim ima na svojem računu v letu 2007 tudi zmagi v Stockholmu in Kuusamu. V glasovanju je za Majdičevo drugo mesto zasedla odlična športna plezalka Maja Vidmar, ki se lahko pohvali z zmagoslavjem svetovnem pokalu in kolajno s svetovnega prvenstva, tretja pa je atletinja Brigita Langerholc.

"Zelo sem vesela, da sem naziv najboljše športnice leta dobila še enkrat in upam, da ga bom še kdaj. Zahvalila bi se vsem, ki ste me podpirali, vsem od katerih sem kdaj prejela spodbuden nasmeh, ki mi je olajšal trde treninge, predvsem pa svoji mednarodni ekipi, ki je za moje uspehe na drugo mesto porinila celo zvestobo lastni domovini. V vseh teh letih sem se naučila predvsem to, da meja ni, oziroma so le v glavah ljudi," je bila zgovorna Majdičeva.

Že 40. podelitev

Zanimiv je bil razplet pri ekipah, kjer so se zmage veselili odbojkarji blejskega kluba ACH Volley. Zmagovalci srednjeevropske lige in pokala Top teams so ugnali celo "abonenta" med dobitniki priznanj, veslaško navezo Luka Špik - Iztok Čop.

Sicer pa je bila tokratna podelitev priznanj najboljšim, ki je ob pomoči zanimivega voditeljskega para Miša Molk - Grega Skočir potekala pod režisersko taktirko Tomaža Štrucla, že sedemnajsta v samostojni Sloveniji ter skupno že štirideseta. Tudi zato so se pri DŠNS zazrli v zgodovino in ob tem posebno čast izkazali veslaču Iztoku Čopu in nepozabni smučarki Mateji Svet. Slednja, ki je bila športnica Slovenije sedemkrat (1984 -1990), je na oder prišla po posebno priznanje, najboljši slovenski veslač pa je v trenutku, ko so nagrado prejeli blejski odbojkarji, v družbi Like Špika zapustil dvorano.

"Ne morem reči, da sem razočaran, saj sem že marsičesa navajen. Ampak izbor se mi ne zdi pravilen. Po mojem mnenju bi se moralo pri moških odločati med Mitjo Petkovškom in Rokom Flandrom, ki se ponašata z naslovoma svetovnih prvakov. Naslov svetovnega prvaka je prav tako neprimerljiv z uvrstitvijo v ligo prvakov, tako da z Luko Špikom meniva, da je bil tudi v konkurenci ekip izbor ACH Volleya napačen," je povedal Iztok Čop, ki je sicer kar osemkrat osvajal naslove najboljšega športnika države.


Ne spreglejte