Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
3. 9. 2015,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Benjamin Savšek kajak kanu

Četrtek, 3. 9. 2015, 12.08

8 let

Trudi se, da bi bil čim boljši oče

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski kanuist Benjamin Savšek se pripravlja na prihajajoče svetovno prvenstvo. Športna agencija Infostrada meni, da je Ljubljančan še vedno kandidat za olimpijsko zlato v Riu de Janeiru.

Benjamina Savška smo ujeli ravno, ko je peljal svojega otroka v vrtec. Kadar je doma, skuša čim več časa preživeti s svojimi otroki. Med sezono je namreč kar veliko odsoten od doma. "Zdaj, ko sem doma, vedno skušam sam hčerko odpeljati v vrtec. Trudim se biti čim boljši oče in čim več pomagati pri raznih opravilih," nam je uvodoma povedal slovenski krotilec brzic.

Naslov evropskega prvaka ga je presenetil

Beni je sezono začel sanjsko, saj si je na evropskem prvenstvu priveslal naslov evropskega prvaka in s tem nakazal, da ga tudi letos čaka zelo uspešna sezona. Na tekmah svetovnega pokala je dosegel dve tretji in eno drugo mesto. Savšek je bil vse do konca v igri za skupnega zmagovalca v svetovnem pokalu, a se mu je na zadnji tekmi v Pauju nekoliko zalomilo in na koncu je pristal na drugem mestu.

"Naslov evropskega prvaka je bilo zame presenečenje. Ta uspeh je bila lepa popotnica za nadaljevanje sezone, saj sem se tekem svetovnega pokala lotil bolj sproščeno. Lahko rečem, da sem tudi s tekmami svetovnega pokala zadovoljen. Super sezona je za mano, ampak zdaj me čaka še svetovno prvenstvo. Gre za najpomembnejšo tekmo, saj se bodo lovile vstopnice za olimpijske igre. To je pravzaprav že od začetka sezone moj glavni cilj. Upam, da mi bo šlo dobro."

"Najprej se moram uvrstiti na olimpijske igre"

Švicarska športna agencija Infostrada je objavila virtualno lestvico medalj za olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, Benjaminu Savšku pa napovedujejo olimpijsko zlato. "Ta napoved je zelo lepa, ampak veliko lepše bi bilo, če bi se tudi uresničila (smeh). Najprej se moram uvrstiti na olimpijske igre, potem pa z visokimi cilji naprej."

Srebrn z lanskega svetovnega prvenstva se je pred dnevi vrnil iz Londona, kjer se bodo kajakaši in kanuisti sredi septembra udarili za svetovne naslove. Beni je tam tekmoval tudi že na olimpijskih igrah leta 2012 in zasedel končno osmo mesto. Proga se je od takrat precej spremenila, kar ni najbolj pisano na kožo našemu kanuistu. Proga na olimpijskih igrah mu je bolj ustreza. "Proga je zelo zahtevna, tako da moraš biti fizično zelo dobro pripravljen. Imeti moraš dober občutek za vodo, veliko je valov in 'rol', tako da je tehnično kar zahtevno vse skupaj. Skušal se bom čim bolje pripraviti in mislim, da tudi moj čoln ustreza takšni vodi."

Zdi se mi, da mi v zadnjih letih zelo pomagajo izkušnje

Konkurenca med kanuisti je vsako leto hujša, zato je zmeraj oster boj za najvišja mesta. "Vsako leto skušam držati stik z najboljšimi. Ne smem si dovoliti, da bi zaspal na lovorikah, ampak moram tudi sam trdo trenirati. Mislim, da sem vso sezono dobro ohranjal formo, vendar se tudi meni dogajajo napake na tekmah. Zdi se mi, da mi v zadnjih letih zelo pomagajo izkušnje. Za sabo imam že kar nekaj tekem, bolje se znam osredotočiti na svojo vožnjo in ne razmišljam o rezultatu," nam je zaupal Beni, ki že dolga leta trenira pod vodstvom Jožeta Vidmarja.

Konec tedna ga čaka državno prvenstvo, ki je zadnji preizkus pred svetovnim prvenstvom. Tekma bi morala biti že maja, a je bila zaradi previsokega vodostaja prestavljena na september. "Tekma mi bo prišla prav, saj bom le tako lahko videl, v kakšni formi sem. Resno se bom lotil svojih voženj, saj bom tako videl, ali je treba še kakšno stvar popraviti."

Ne spreglejte