SiolNET. Sportal Drugi športi
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teja Belak končno z olimpijsko vozovnico!

1,35

termometer

Teja Belak
Foto: Klemen Korenjak

Najboljša slovenska telovadka Teja Belak si je v noči na ponedeljek v Riu de Janeiru na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju dokončno priborila nastop na letošnjih olimpijskih igrah, ki jih bo Brazilija gostila med 5. in 21. avgustom.

V mnogoboju je s tekmicami opravila Švicarka Giulia Steingruber, evropska prvakinja je najvišjo oceno dobila na parterju in na preskoku. Belakova je med 95 uvrščenimi telovadkami v mnogoboju zasedla 52. mesto z 51,665 točke. Na dvovišinski bradlji je bila z oceno 13,200 44., na preskoku z 13,766 54., na parterju z 12,433 73. in na gredi z 12,266 76.

Belakova: Lahko bi bilo bolje, a glede na zdravstveno stanje je super

"Tekmo smo imeli eno uro pozneje. Ko smo se že ogreli in želeli v dvorano, so prišli povedat, da imajo tehnične težave, zato smo čakali še eno uro. Prvo orodje, bradlja, je bilo super, potem sem na gredi padla in jo naredila brez vezave, zato sem prejela eno točko in pol manj. Parter je bil v redu, ampak sem dobila nizko oceno. Preskok je bil bolj slab. Če povzamem vse skupaj, sem zadovoljna, da sem kljub poškodbi kolena in bolečinam lahko tekmovala. Lahko bi bilo veliko boljše, ampak glede na to, da sem dva dni že hodila težko, je super," je dogajanje v Riu povzela 21-letna Ljubljančanka, ki si je predolimpijski turnir zagotovila na jesenskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu.

Teja po Saši in Adeli

Slovenska ženska športna gimnastika bo imela svoje mesto na tretjih OI po vrsti. Leta 2008 je v Pekingu nastopila Adela Šajn, štiri leta pozneje v Londonu pa Saša Golob.

Uzbekistanska veteranka še sedmič na olimpijske igre

Na omenjenem turnirju si je OI pritelovadila tudi uzbekistanska veteranka Oksana Čusovitina, ki je na največjem športnem dogodku prvič nastopila v Barceloni leta 1992. Na igrah v Braziliji bo 40-letnica tekmovala sedmič, kar je absolutni rekord v gimnastiki.

Šok so doživele romunske telovadke, ki so na OI vse od leta 1976 vselej osvojile medalje, v Riu pa ne bodo imele ekipe - ta se ni uvrstila -, temveč le eno telovadko.

Že dan pred telovadkami so svoje delo opravili telovadci, Slovenija pa v moški konkurenci ni imela svojega predstavnika. Zdaj je oddanih 97 od 98 mest za tiste, ki bodo nastopili v vsaki konkurenci, zadnje v vsaki bo določila tripartitna komisija. Tekmovanje v Riu se bo sicer še nadaljevalo s finali po posameznih orodjih, ki pa ne štejejo kot kvalifikacije za OI.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 528
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin