Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Božič Sašo Taljat

Nedelja, 22. 6. 2014, 13.09

8 let

Taljat in Božič sta se postavila na zmagovalni oder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta na tekmi svetovnega pokala v Pragi osvojila tretje mesto med kanuističnimi dvojci.

Zmagala sta Slovaka Ladislav in Peter Škantar pred Poljakoma Piotrom Szczepanskijem in Marcinom Pochwalo. Kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj sta ostali brez finala. Kragljeva je bila 16., Terčeljeva pa 26. Pri kajakašicah je zmagala Nemka Ricarda Funk pred Čehinjo Katerino Kudejovo ter še eno domačinko Štepanko Hilgertovo.

Štiri tekme, štiri kolajne je izkupiček prvega dela sezone za Božiča in Taljata. Primorski dvojec je tretjo tekmo svetovnega pokala v Pragi končal na tretjem mestu in nadaljeval niz uspešnih nastopov v letošnji sezoni. "Kariero svetovnih pokalov sva začela v Pragi. Sicer ne najbolj uspešno, saj se nisva prebila skozi kvalifikacije, v zadnjih letih pa sva, z izjemo lanskega svetovnega prvenstva, zmeraj na stopničkah," je po tekmi povedal Taljat. Na tekmah svetovnega pokala v Pragi sta bila namreč na stopničkah že v sezoni 2011, ko sta bila prva, in leto dni kasneje, ko sta bila tretja.

Tudi uvod v letošnjo sezono je sanjski, saj sta doslej nastopila na štirih tekmah in se štirikrat zavihtela na zmagovalne stopničke. Na evropskem prvenstvu na Dunaju sta bila tretja, na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu sta zmagala, v Tacnu sta bila druga, tokrat pa znova tretja. "Pred sezono si tega sploh nisva predstavljala. Imela sva nekaj težav s čolnom, saj sva ga dobila zelo pozno, ampak očitno nama ustreza, tako da nama je steklo na vsaki tekmi," zadovoljstva ni skrival Božič.

Božič in Taljat sta si v polfinalni vožnji nabrala precej kazenskih sekund in prišla v cilj na četrtem mestu, nato pa je sledilo napeto čakanje, kaj bodo storili tekmeci, ki so startali za primorsko dvojico. Na koncu se jima je izšlo, bila sta deseta, tako da sta se kot zadnja uvrstila v finale. Odločilna vožnja jima je bolj stekla, prejela sta le dve kazenski sekundi, kar je nato zadostovalo za vnovične stopničke. "Glede na to, da sva v finalu startala prva, je bilo treba do končnega razpleta čakati pol ure. Na koncu se nama je še četrtič izšlo za zmagovalne stopničke," je povedal Taljat, Luka Božič pa dodal: "S polfinalom nisva bila najbolj zadovoljna, potem pa so bili tu še dotiki. Finalna vožnja, predvsem zgornji del, se nama je posrečila, spodaj pa sva nekoliko izgubljala v primerjavi z drugimi. To naju je ločilo od boljšega položaja."

Bratranca Škantar sta z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in zdaj pred drugouvrščenima Božičem in Taljatom vodita za 28 točk.

V polfinalu kajakašic sta nastopili obe Slovenki Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki pa sta naredili preveč napak za napredovanje v finale. Kragljeva je bila z osmimi kazenskimi sekundami 16., Eva Terčelj pa jih je nabrala 60, tako da je tekmovanje zaključila na 26. mestu.

Ne spreglejte