Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
19.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 2. 2014, 19.13

7 let, 12 mesecev

Super Bowl XLVIII: ZDA v pričakovanju "največjega" športnega dogodka leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav že odštevamo dneve do začetka letošnjih olimpijskih iger v Sočiju, se v Združenih državah Amerike v teh dneh vse vrti okoli ameriškega nogometa.

V noči na ponedeljek po srednjeevropskem času bodo namreč v ZDA spremljali vrhunec sezone lige NFL, veliki finale, ki ga imenujejo Super Bowl. Nedeljski bo že 48. v zgodovini, za pokal Vincea Lombardija pa se bodo udarili nogometaši moštev Denver Broncos in Seattle Seahawks.

Spektakel se bo letos odvil v zvezni državi New Jersey, gosti ga stadion v East Rutherfordu. Nogometaše in številne navijače na vzhodu ZDA čakajo neprijetne zimske razmere, Super Bowla še nikoli niso odigrali na odprtem v povsem zimskih razmerah. Ali ga priredijo v podnebno prijaznejših zveznih državah ZDA ali pa na stadionih s streho.

Denver Broncos bodo še sedmič v zgodovini franšize zaigrali na Super Bowlu, dvakrat so osvojili naslov prvakov (1997, 1998), štirikrat izgubili (1977, 1986, 1987, 1989). Seattle Seahawks v finalu nastopajo drugič in se bojujejo za prvi naslov prvakov, leta 2006 so na Super Bowlu izgubili s Pittsburghom. Zadnji so s šestimi naslovi sploh najuspešnejša franšiza lige NFL.

V nedeljo se bosta udarili v tej sezoni najboljša obrabna (Seattle) in najboljša napadalna (Denver) ekipa lige. V rednem delu sta obe moštvi dosegli po 13 zmag in tri poraze, bili sta najboljši v svojih prvenstvih, Denver v AFC (American Football Championship) in Seattle v NFC (National Football Championship). V končnici je Seattle izločil New Oreleans Saints in San Francisco 49ers, Denver pa San Diego Chargers in New England Patriots.

Napad Denverja vodi podajalec (quarterback) Peyton Manning, veteran s 16 sezonami v ligi NFL, ki je kot član moštva Indianapolis Colts leta 2007 že dvignil pokal prvakov. Coltsi so se mu leta 2012, ko je zaradi poškodbe vratu prvič v karieri izpustil vso sezono, odrekli in v tej sezoni je zablestel pri Broncosih. Na drugi strani, pri Seattlu, za napad skrbi "quarterback" Russell Wilson, a je bolj kot napad je pri Seahawksih učinkovita obrambna linija, ki je do Super Bowla tekmecem dovolila le 231 točk, na vsaki tekmi pa le 273,6 "ukradenega" jarda.

Kot vselej so se na Super Bowl posebej pripravili tudi oglaševalci, ki so morali za 30 sekund oglasnega prostora med tekmo odšteti štiri milijone ameriških dolarjev, ob polčasu, na tako imenovanem "half-time showu" bodo nastopili Bruno Mars in Red Hot Chilli Peppers.

Ne spreglejte