Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 8. 6. 2008, 13.38

8 let

Slovenskim spustašem novo zlato na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanska Ivrea bo slovenskim tekmovalcem v spustu na divjih vodah ostala v zelo lepem spominu.

Potem ko sta v soboto na posamični sprinterski tekmi Lovor Leban (zlato) in Jošt Zakrajšek (srebro) osvojila kolajni med kajakaši oziroma kanuisti, je danes zlata postala še slovenska kajakaška ekipa v postavi Leban, Jernej Korenjak in Nejc Žnidarčič.

Da bi Slovenci lahko vnovič posegli prav na vrh, je bilo jasno že po sobotni posamični tekmi, ko je Leban pokoril vso konkurenco, na progi je bil do napake odlično tudi prvi slovenski favorit Žnidarčič, Korenjak pa je z dobrim nastopom končal v najboljši deseterici.

Na težavni reki Dora Baltea so slovenski mojstri brzic upravičili visoka pričakovanja in danes spet poskrbeli, da bo v Ivrei odmevala slovenska himna. Leban, Korenjak in Žnidarčič so odločno krenili že v prvi vožnji in na koncu zaostali le za Italijani, ki jim je pomagal Jaka Jazbec.

Slovenci postavili najboljši čas dneva

Večina ekip je na progi delala veliko napak, Slovenci pa so reko znali ukrotiti. V drugi vožnji so odveslali še bolje in postavili najboljši čas dneva. To je zadostovalo za končno zmagoslavje, pa čeprav so prireditelji slovaški ekipi po pritožbi dovolili še en nastop. A to ji ni pomagalo, tako da so si kolajne razdelili Slovenci, Avstrijci in Italijani.

"Trst je res njihov, ampak Ivrea je slovenska," je bil po ekipni sprinterski tekmi in zmagoslavju vzhičen Žnidarčič, ki je imel veliko smole na posamični tekmi, saj bi brez napake verjetno tudi on krojil sam vrh svetovnega sprinta. Takšnih rezultatov - treh kolajn - ni pričakoval niti trener Srečko Masle: "Zavedali smo se, da kotiramo visoko, rezultati pa so nad pričakovanji. Vse razen klasičnega spusta je potekalo odlično. K zmagam so prispevali tudi dobri odnosi v reprezentanci. Ni bilo slabega moža v ekipi."

Razumljivo je bil dobre volje tudi vodja ekipe Jakob Marušič: "Vsi naši tekmovalci so se uvrščali v deseterico, kar pomeni da smo resnično velesila. Žal nam je, da nismo imeli tretjega 'spustaša' med kanuisti, saj sta bila Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar tako močna, da bi vzeli kolajno tudi v moštvih kanuja, če bi ga imeli. Predvsem pa je pomembno, da sta naša najboljša 'spustaša' izpred desetletja - Andrej Jelenc in Srečko Masle - dobila dostojne naslednike, ki osvajajo naslove svetovnih prvakov."

Tekmovalci in vodstvo Kajakaške zveze Slovenije lahko samo upajo, da se bodo s takšnimi uspehi vrnili tudi s SP 2010, ki naj bi ga gostil španski Sort. Prihodnje leto se bodo "spustaši" merili na evropskem prvenstvu v italijanski Valtellini.

Ne spreglejte