Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2009,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 26. 6. 2009, 9.57

8 let

Slovenski plezalci se odpravljajo na streho sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot 400 plezalcev iz vsega sveta bo prihodnji teden merilo moči na svetovnem prvenstvu, ki bo od 30. junija do 5. julija na Kitajskem.

Barve Slovenije na najpomembnejšem letošnjem plezalskem dogodku bo branilo sedem slovenskih tekmovalcev, ki so v težavnosti in balvanih v boju za odličja. Na pot se podajajo v soboto.

Prvenstvo bo potekalo tako rekoč na "strehi sveta". Prizorišče je v mestu Xining, ki leži na vzhodnem robu Tibetanske planote na nadmorski višini 2275 m. V prestolnico kitajske province Qinghai, ki meji na Avtonomno pokrajino Tibet, prihaja 427 tekmovalcev iz več kot 40 držav, med njimi tudi močna slovenska ekipa, ki ima v rokavu dobro popotnico dveh osvojenih kolajn s svetovnih prvenstev.

Na Kitajsko potujejo Natalija Gros, sestri Maja in Katja Vidmar, Mina Markovič, Klemen Bečan, Matej Sova in Jernej Kruder. V tej azijski deželi z največ prebivalci na svetu jih čaka huda konkurenca in plezalci, ki sicer krojijo sam svetovni vrh iz Avstrije, Japonske, Nizozemske in Rusije.

V slovenskem taboru se nadejajo vsaj ponovitve uspeha z zadnjega SP v španskem Avilesu leta 2007, ko je najboljša slovenska plezalka Maja Vidmar osvojila bronasto medaljo v težavnosti. Po za zdaj edinem naslovu svetovne prvakinje, ki ga je leta 2001 priplezala Martina Čufar, je to bila druga kolajna za Slovenijo na svetovnih prvenstvih. Nastop na SP bo pomenil uvod v letošnjo sezono težavnostnega plezanja. Triindvajsetletna Vidmarjeva je favoritinja, lani je v svetovnem pokalu osvojila skupno drugo mesto, leto pred tem pa sezono v težavnosti kronala s prvim mestom.

Grosovi tokrat prva medalja?

Čeprav je v Španiji pred dvema letoma Natalija Gros na koncu zasedla sedmo mesto in na svetovnih prvenstvih še ni osvajala kolajn, pa so tokrat ambicije precej višje. Grosova je vsekakor v ožjem izboru za odličja v njeni paradni disciplini balvanih, v kateri je letošnjo že končano sezono svetovnega pokala osvojila končno tretje mesto. Pa tudi v težavnosti je v igri za preboj v finale. Pred letom dni je prav v Qinghaiju (27. junija) na tekmi za svetovni pokal v težavnosti osvojila srebro.

Aktualna evropska prvakinja v balvanskem plezanju bo na Kitajskem nastopila v vseh treh disciplinah. Moči bo usmerila v bolder in težavnost, nastop v hitrostnem plezanju pa je nuja, ker je treba zaradi razvrstitve v kombinaciji tekmovati v vseh treh. "Moje želje in pričakovanja so najprej nastop v finalu v težavnosti in bolderju, kar bo že samo po sebi velik uspeh. Nato pa napad brez kalkulacij, kar bo najboljša poteza za tisto največjo željo, ki si jo želi vsak - medaljo. Drugače pa odhajam na Kitajsko sproščeno in razbremenjeno, kar bo bo. Moj cilj je samo plezati in tekmovati, vse ostalo pride kot nagrada," je optimistično razpoložena 24-letna Škofjeločanka.

Veliko obeta tudi 21-letna Ptujčanka Mina Markovič, zadnjo sezono v težavnosti tretja plezalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, sicer pa se že nekajkrat s sijajnimi nastopi zavihtela na stopničke. V španskem Avilesu je bila 19., kar je tudi njena najboljša uvrstitev na SP doslej. Tako kot Grosova bo nastopila v treh disciplinah.

Bečanov cilj je finale

Starejši sestri slovenske prvakinje Maje Katji Vidmar nastopi na velikih turnirjih niso neznanka: "Kvalifikacije v bolderju so v torek, ko se vse skupaj tudi začne. Sama sem s trenutno formo zadovoljna, zavedam pa se, da bo konkurenca huda. Tako, da bo za uvrstitev med najboljše treba res dobro odplezati. Moj cilj je nastop v finalu, kjer upam, da se bom borila za medaljo."

Tržičan Klemen Bečan, najboljši Slovenec v članski konkurenci, je minulo sezono prav v Kranju prvič stopil na stopničke in še to na najvišjo. Šestindvajsetletni plezalec, ki se je v letošnji balvanski sezoni v svetovnem pokalu enkrat prebil v finale, si je visoko zastavil cilje. Upa, da bo popravil vtis iz Avilesa, ko je v težavnosti priplezal do polfinala, v balvanih pa obstal že na prvi oviri v kvalifikacijah. "Forma za balvane je super, kar se je letos že pokazalo. V težavnosti pa tudi mislim, da ni slabo. Cilji ostajajo takšni, kot sem si jih zadal ob začetku sezone: finale v obeh kategorijah."

Tako kot Bečan prihaja iz Tržiča Matej Sova, s 30 leti najstarejši član ekipe in z veliko izkušnjami z velikih tekmovanj, a doslej z bolj skromnim izkupičkom s SP. "Tekmujem samo v težavnostnem plezanju, ki se začne v četrtek in zaključi s polfinalom in finalom naslednjo nedeljo. Treme zaenkrat še ni. Ta teden smo imeli še zadnje treninge na veliki steni kot posebno pripravo na tekmovanje. Kar se tiče forme zaenkrat dobro kaže. Zadnji treningi so pokazali, da je pripravljenost dobra in da se še izboljšuje. Moj prvi cilj je uvrstitev v polfinale, potem bomo pa videli. Maja sem si sicer poškodoval koleno, a sem se uspel kljub poškodbi, katere rahle bolečine še čutim, vrniti v staro formo."

Slovenski prvak v bolderju in najmlajši član odprave 18-letni Jernej Kruder iz Škofje vasi pri Celju se veseli svojega prvega SP: "Mislim, da forma je, vsaj glede na 12. mesto na junijski tekmi svetovnega pokala na Nizozemskem in 1. mesto na DP. O pričakovanjih pa ne morem veliko povedati, ker se prvič odpravljam na svetovno prvenstvo za člane. Trema ne bi smela biti ovira, ker jo imam na tekmovanjih zelo malo."

Ne spreglejte