Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2009,
12.35

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 9. 2009, 12.35

8 let, 2 meseca

Slovenke 16., Rodetova v finalu mnogoboja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenske ritmičarke so ekipne nastope na svetovnem prvenstvu na Japonskem v konkurenci 33 ekip končale na 16. mestu.

Mojca Rode je med 142 tekmovalkami zasedla 28. mesto, Tjaša Šeme 46., Pia Arhar 83. in Gruša Kočica 142. Rodetova pa si je zahvaljujoč pravilu le dveh tekmovalk na državo kljub vsemu pritelovadila finale mnogoboja.

Slovenske ritmičarke, ki so po letu 2005 na svetovnem prvenstvu spet nastopile z ekipo, so v japonskem mestu Mie dobro opravile nastope. Najtežji program sta imeli Rodetova in Šemetova, ki sta nastopili z vsemi štirimi vajami, Arharjeva se je predstavila s tremi, Kočica pa le s kolebnico. V konkurenci 33 ekip so zasedle 16. mesto (234,525 točke). Zmagale so evropske in svetovne prvakinje Rusinje (282,175) pred Belorusinjami (262,825) in Azerbajdžankami (258,525).

"Z ekipnim uspehom smo zelo zadovoljni, saj imamo poleg izkušenih Rodetove in Šemetove v izbrani vrsti dve debitantki Arharjevo in Kočico. Moram poudariti, da so vse štiri telovadke nastopile zelo dobro. Mojca je celoten program z izjemo nekaj manjših napak izpeljala odlično, tudi Tjaša je celotno tekmo opravila dobro, nekoliko slabše ji je uspela le vaja s kolebnico, tudi Pia in Gruša pa sta nastopili solidno," je nastope svojih varovank na SP pohvalila vodja delegacije Lena Jakubovska in dodala: "Zelo nas veseli tudi uspeh naše najbolj izkušene telovadke - Mojčina uvrstitev v jutrišnji finale mnogoboja 24 posameznic."

Najboljša slovenska ritmičarka, 26-letna Mojca Rode, si je na Japonskem še tretjič v dolgoletni karieri zahvaljujoč pravilu le dveh tekmovalk na državo in seštevku treh najboljših nastopov (od štirih) pritelovadila uvrstitev v finale mnogoboja. Prvič ji je to uspelo že leta 2001, drugič leta 2005, sezona 2009 pa je sploh ena njenih najuspešnejših. Rodetova je obenem krepko izboljšala uvrstitev z zadnjega SP 2007 v Patrasu, ko je bila 45. Zdaj jo v petek čaka še nastop med elito.

"Dve vaji sta mi uspeli zelo dobro, dve pa malenkost slabše, a glede na to, da je bil moj cilj pred prvenstvom zgolj uvrstitev med 32-erico, sem z uspehom res zelo zadovoljna," je po današnjem nastopu povedala Rodetova, ki jo tako edino v slovenski vrsti čaka še en nastop: "Sem v tako dobri formi, kot že dolgo nisem bila. Za prvo vajo sem imela morda kar malo preveč energije, nato pa sem iz vaje v vajo bolj uživala na terenu. Verjamem, da se mi v glasu ne pozna toliko veselja, a to je le zato, ker sem zelo utrujena in že komaj čakam, da grem v posteljo. Moram se spočiti, saj me jutri čaka še ena tekma."

Kanajevi pet zlatih kolajn Za svoj največji uspeh na SP je poskrbela tudi 22-letna Tjaša Šeme, ki je prav tako s 46. mestom krepko izboljšala svojo uvrstitev z zadnjega SP. "Z obročem sem začela dobro, pri kolebnici sem proti koncu vaje naredila nekaj velikih napak, a sem se nato oddolžila z dobrima nastopoma tako s trakom kot z žogo. Zelo sem vesela, da mi je kljub utrujenosti in zelo dolgi sezoni prav zadnji preizkus uspelo tako dobro izpeljati," pa je dejala Šemetova.

Sicer so do nove zmage prišle večkratne evropske in svetovne prvakinje Rusinje na čelu z olimpijsko prvakinjo Ženjo Kanajevo, ki je tako na letošnjem prvenstvu po zmagah v finalu s kolebnico in obročem osvojila še svoje tretje zlato odličje. Pozneje so prireditelji izpeljali še finalne nastope z žogo in trakom. Kanajeva je bil najboljša tudi v finalu z žogo, kjer je zmago slavila pred Azerbajdžanko Aljo Garajevo in Ukrajinko Ano Besonovo, še peto zlato kolajno na tem prvenstvu pa je osvojila tudi s trakom in tako postala nesporna kraljica letošnjega SP.

Ne spreglejte