Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2011,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 9. 2011, 20.38

8 let

Slovencem v Lukni osem finalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci so v petkovih kvalifikacijah Šalamunovega memoriala, svetovnega pokala v športni gimnastiki v Mariboru dobro nastopili in si pritelovadili osem finalov.

Prvi zvezdnik domače ekipe Mitja Petkovšek je nastop na bradlji opravil rutinirano, izvajal lažjo sestavo in za konec "zalimal", kar je pomenilo drugo oceno (15,500).

"Vaja je bila dobra. Vmes me je pri tippeltu malo čudno odneslo, predvsem zaradi bradlje, ker se zelo upogiba in zvija, tako da sem moral preprijemati proti koncu. Seskok se mi je kar posrečil pristati na noge, saj je pri meni vedno tveganje, da me odnese, pa me ni. V celoti gledano sem izvedel kar zadovoljivo vajo," je v svojem slogu po uspešnem nastopu povedal Mitja Petkovšek, ki je prikazal lažjo različico sestave z izhodiščem 16,200.

Najvišjo oceno kvalifikacij (16,325) je prejel kitajski zvezdnik Wang Guanyin. "Nastopil sem s tisto mojo 'klasično' lažjo vajo, v nedeljskem finalu pa bom moral prikazati tisto s tremi toči. Ne zato, ker bi hotel ogroziti Kitajca, ker ga praktično ne morem, temveč zlasti zaradi priprav na svetovno prvenstvo," je še pojasnil 34-letni Ljubljančan.

Tudi Bertoncelj je izpeljal sestavo na konju brez večje napake in prav tako prejel drugo oceno kvalifikacijskega tekmovanja (14,850). "Svoj cilj pred kvalifikacijami sem izpolnil le delno; vajo z izhodiščno oceno 16,500 točke sem sicer pripeljal do konca, a ocena ni takšna, kot bi si jo želel. Tako da sem in nisem zadovoljen. S samo izvedbo v tem smislu, da sem vajo naredil in se uvrstil v finale, sem, saj mi je vedno v veselje nastopati pred domačimi navijači. Če pa pogledam, kakšno oceno sem dobil in kakšno bom na svetovnem prvenstvu potreboval za finale, pa je to definitivno premalo in s tega vidika definitivno ne morem biti zadovoljen," je svoje občutke po kvalifikacijskem nastopu na konju z ročaji, za katerega je prejel 14,850 točke, strnil Bertoncelj.

Telovadec Narodnega doma je poudaril, da je nastop na domačem terenu po eni strani dvorezen meč. "Mogoče je ravno na domačem terenu težje tekmovati v kvalifikacijah, z občutkom, ko veš, da ti načeloma tako težke vaje ni treba narediti brezhibno. Zato se je malenkost težje zbrati, da tudi tiste težke prvine naredim 'perfektno', saj vem, da mi to načeloma ni nujno potrebno za v finale. Mogoče sem tu malo popustil, vem, da neupravičeno in ne bi smel," je bil samokritičen 27-letni Škofjeločan in v isti sapi dodal: "Ne smem biti preveč razočaran, saj sem vajo naredil. Te napake, ki so se mi pripetile, bom popravil in upam, da se mi bo v sobotnem finalu vse poklopilo."

Drugo oceno tekmovanja na preskoku (13,733) ima tudi Teja Belak, ki sta ji uspela dva dobra skoka. "Moram priznati, da sem bila med nastopom precej živčna, saj nisem bila pripravljena. Še včeraj nisem natančno vedela, kaj bom skakala, ampak izkazalo se je, da sem spet v formi. Če bom v finalu skočila tako kot v petek, mi stopničke ne uidejo," je po nastopu povedala telovadka Zelene jame, ki bo v sobotnem finalu branila lansko zmago.

Finale parterja si je prav tako z drugo oceno kvalifikacij (14,675) z lepim nastopom priboril tudi Rok Klavora. "Z nastopom sem zadovoljen, saj imam drugo oceno kvalifikacij. Nastopil sem z lažjo različico vaje z izhodiščem 15,700 točke, saj sem dobil sporočilo v telovadnico, da je trenutno prva ocena 14,300. Zato sva se s trenerjem odločila, da bom izvajal malo lažjo vajo in jo skušal narediti 'top-top', kar mi je dobro uspelo," je povedal Klavora.

Očitno je bilo v petek vse v znamenju številke 2, saj si je kar dva finala - na gredi (13,325) in parterju (13,350) - z drugo oceno pritelovadila Adela Šajn. "Za nastop se mi je uspelo zelo dobro zbrati, umiriti in izpeljati lepo vajo. Izpustila sem tudi eno prvino, tako da bom v finalu nastopila še s težjo vajo. Tudi nova vaja na parterju se mi je dobro posrečila, zato sem lahko z obema nastopoma zelo zadovoljna," je dejala prva dama slovenske gimnastike.

V kvalifikacijah sta se od Slovencev izkazala še Alen Dimic, ki ima peto oceno (14,250) na drogu, in Fiona Novak, ki je peta (12,375) na dvovišinski bradlji. V dva finala bi se uvrstila tudi Ivana Kamnikar, saj je imela tako na gredi (12,775) kot parterju (12,250) šesti oceni, a je tekmovala izven konkurence.

V soboto in nedeljo bodo v športni dvorani Lukna med 17. in 20. uro na sporedu finalni nastopi po posameznih orodjih. Poleg tega bo sobota namenjena tudi tekmovanju mnogobojcev v mladinski konkurenci z začetkom ob 12.30, v nedeljo pa se bodo v kraljevski disciplini v okviru priprav na SP prav tako ob 12.30 pomerili še telovadci in telovadke.

Ne spreglejte