Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2016,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kanu kajak

Sobota, 16. 4. 2016, 17.59

6 let, 7 mesecev

Slalomisti v Tacnu začeli epske bitke za olimpijske vozovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Najboljši slovenski slalomisti na divjih vodah so se danes v Tacnu začeli meriti za točke, ki štejejo v kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in za tekme svetovnega pokala.

Čeprav je na progi nagajal veter in precej majal vrata, tekmo so morali za eno uro tudi prekiniti, so favoriti upravičili svoje vloge. Interni sistem točkovanja Kajakaške zveze Slovenije, ki bo določil potnike na letošnji največji športni dogodek v Riu, je precej zapleten, saj gre za seštevanje točk, ki jih kajakaši in kanuisti nabirajo že od lani. Nekaj tako šteje uvrstitev z zadnjega svetovnega prvenstva, nekaj letošnje štiri izbirne tekme, nekaj evropsko prvenstvo, ki ga bo konec maja gostil Liptovsky Mikulaš.

Danes so vsi slalomisti opravili dve vožnji, za točke pa je štela boljša. V nedeljo jih čaka še ena finalna vožnja, ki prav tako prinaša pomembne točke, scenarij pa se bo v Tacnu ponovil še prihodnji konec tedna. Če je v preteklih sezonah sistem dajal potnike za tekme svetovnega pokala, najboljše tri iz vsake konkurence, je letos še toliko pomembnejši, saj bo dal tudi potnike za Rio, kjer pa lahko v vsaki disciplini Slovenijo zastopa le po en čoln.

Benjamin Savšek ni pustil presenečenja

Med kanuisti je prednjačil Benjamin Savšek. Ta je prvo vožnjo dobil z več kot dvema sekundama prednosti pred Blažem Cofom, tretji je bil Anže Berčič. Tudi v drugo je Savšek pokazal, da ni zaman aktualni evropski prvak.

"Zadovoljen sem s prvo vožnjo, čeprav nam je malo ponagajal veter in smo v drugo pozneje štartali, tako da se je bilo malo težje pripraviti. Že s prvo vožnjo sem bil zadovoljen, tako da sem upal, da bo težko premagati ta čas. Zdaj imam še dve ničli od lani na izbirnih tekmah, tako da imam 99-odstotno potrjeno normo. Jutri moram še dobro odpeljati, je pa seveda odvisno tudi od preostalih. Če me želi še kdo prehiteti, mora trikrat zmagati in osvojiti še kolajno na evropskem prvenstvu. Forma je dobra, upam, da takšna ostane," je po današnji tekmi dejal Savšek.

Luka Božič in Sašo Taljat prevladujeta naprej

Nekako brez prave konkurence na domačih tleh sta še vedno člana kanuističnega dvojca Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta danes prvo vožnjo izpustila, saj je Božič nastopal še med posamezniki, nato pa v drugi kljub dotiku zlahka zmagala. Njuna disciplina bo sicer v Riu na sporedu zadnjič.

V moških kajakih je konkurenca najhujša, a je bil znova nepremagljiv prekaljeni Peter Kauzer. V prvi vožnji je kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama prehitel Simona Brusa, tretji je bil Martin Srabotnik. V drugo je Kauzer vrata, ki mu jih je zanihal veter, izpustil in zaostal za Martinom Albrehtom, zaradi močnega vetra pa je Hrastničan dobil še eno priložnost in s tretjo vožnjo spet pokazal svojo hitrost.

Urši Kragelj dobro kaže v boju z Evo Terčelj. | Foto: Urši Kragelj dobro kaže v boju z Evo Terčelj.

Peter Kauzer vesel nove priložnosti

"Vesel sem, da sem dobil še eno priložnost, in razočaran, ker tekma ni bila poštena za nikogar zaradi vetra. Bila je na meji regularnosti, nima smisla siliti v tekmo, če vidiš, da je nekonstanten veter. Nima smisla, ker so na koncu nekateri razočarani, drugi ne, vprašaš se, ali je bilo to res potrebno ... Na srečo sem imel še tretjo vožnjo, kjer sem lepše veslal, lovil vratca, šel okoli linije, zdaj pa upam, da se bo veter umiril in da bo jutri bolje," je po tekmi povedal Kauzer.

Urša Kragelj dobila dve bitki z Evo Terčelj

Še najbolj zanimivo bo vse do konca v konkurenci kajakašic, kjer Eva Terčelj in Urša Kragelj bijeta bitko za vsako točko. V Rio bo potovala najboljša v seštevku. Danes je bila Kragljeva v prvi vožnji prepričljivo hitrejša od Terčeljeve, ki se je dotaknila osmih vrat, Kragljeva pa je bila tudi v drugi vožnji kljub dotiku hitrejša.

Izbirne tekme se bodo v Tacnu nadaljevale tudi v nedeljo in prihodnji konec tedna.

Ne spreglejte