Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 8. 2015,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 8. 8. 2015, 22.49

8 let

Še deveta zaporedna zmaga Slovencev v evropski ligi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v petem in hkrati tudi zadnjem krogu evropske lige pomerila z Grčijo in zabeležila še deveto zaporedno zmago.

Slovenci, ki so si nastop na zaključnem turnirju na Poljskem zagotovili že po obračunih z Romunijo pred tednom dni, so bili od Grkov boljši s 3:1.

Obračun med Slovenijo in Grčijo v mariborski dvorani Tabor bi moral sprva biti le boj za prestiž in zmago v skupini B evropske lige, v kateri so naši odbojkarji vknjižili osem zaporednih zmag, Grki pa so doslej izgubili le proti Belorusiji, a so Makedonci v skupini A dvakrat, kar nekoliko presenetljivo, premagali Poljsko, tako da četrti udeleženec zaključnega turnirja še ni bil znan. Slovenski selektor Andrea Giani je za tekmi z Grčijo med dvanajsterico odbojkarjev prvič uvrstil blokerja Jana Kozamernika ter prostega igralca Klemna Hribarja, ki je tokrat sicer opravljal vlogo sprejemalca, zanj pa je bil to tudi reprezentančni debi. Grški selektor Sotirios Drikos tokrat ni mogel računati na sprejemalca Athanasiosa Protopsaltisa.

Po začetni izmenjavi točk so naši odbojkarji do prvega večjega vodstva prišli na začetni udarec Klemna Čebulja in povedli s 5:2 ter prednost zadržali do prvega tehničnega odmora. Slovenci so na servis Uroša Pavlovića in na račun napak grških odbojkarjev vodstvo še povečali, pri 11:6 pa je bil grški selektor Sotirios Drikos primoran poseči po prve pol minute odmora. Serijo dobrih servisov Slovenije je nadaljeval še Mitja Gasparini, grška klop pa se pri 15:7 odločila za novo prekinitev. Gasparini je serviral vse do rezultata 17:7, ko je žogo na začetnem udarcu poslal v mrežo, njegovo delo pa je z asom za 21:11 dopolnil še Alen Pajenk. Slovenci so prvi niz tako dobili zanesljivo, s 25:13.

Vodili 24:17, a trepetali za niz

Na začetku drugega niza so tako domači kot gostujoči odbojkarji grešili pri začetnih udarcih, sledile so lepe izmenjave žoge na obeh straneh, na prvi tehnični odmor pa so s točko prednosti odšli Gianijevi varovanci. Prvo prednost dveh točk so gostitelji priigrali pri 9:7, a so Grki takoj zatem izenačili na 9:9 in tretjič na tekmi povedli, in sicer z 10:11. Slovenski odbojkarji do na servis Čebulja z dobrim blokom Tineta Uranuta in Pajenka zaustavili grški napad in prešli v vodstvo s 13:11. Gosti so še enkrat prišli do izenačenja, in sicer na 13. točki, povedli s 14:15, a so po asu podajalca Dejana Vinčića na tehnični odmor s točko prednosti odšli naši. Z borbenostjo v obrambi in domiselnostjo v napadu, ko je grški blok dvakrat prevaral Urnaut, so si Slovenci prvič zagotovili vodstvo s tremi točkami (18:15) ter ga po napakah Grkov in dobrih blokih povečali na 21:15. Z neubranljivim napadom, nato pa še blokom Čebulja je prednost narasla na 23:16, za prvo žogo za niz pa so z napako na servisu poskrbeli grški odbojkarji. Pri rezultatu 24:17 je grškemu korektorju Apostolusu Armenakisu uspela serija odličnih servisov, s katero so Grki prišli celo do izenačenja na 24:24. Pri rezultatu 24:22 je Giani sicer posegel po pol minute odmora, a se Armenakis ni pustil zmesti. Novo zaključno žogo je Sloveniji z napadom priboril Pajenk, Gasparini pa je z dobrim taktičnim servisom Grke prisili v napako, ki je domačim prinesla zmago s 26:24.

Grki v tretjem nizu malce prestrašili Slovence

Tretji niz so bolje začeli Grki in hitro prišli do vodstva s 6:2 in celo s 7:3, ko so z blokom zaustavili slovenske napade, do prvega tehničnega odmora pa so naši odbojkarji prednost znižali na 5:7, na prekinitev pa so z novo prednostjo treh točk odšli gostje. V nadaljevanju je bil v grških vrstah nezaustavljiv sprejemalec, kapetan Menelaos Kokkinakis , ki je svojo ekipo popeljal do vodstva z 11:6. Giani se je najprej odločil za pol minute odmora, pri 13:7 pa je v igro namesto Pavlovića poslal Jana Kozamernika. Prednost Grkov se je stopila na servis Urnauta, ko so se Slovenci z dobro igro v obrambi približali na 12:13. Gostujoči odbojkarji so znova ujeli ritem in do drugega tehničnega odmora prednost še enkrat povečali na štiri točke. Grki so s servisi še naprej povzročali težave slovenskim sprejemalcem, pri 13:19 pa je sodnik Laszlo Adler Pajenku, zaradi ugovarjanja, pokazal rdeč karton, ki je Grkom avtomatsko prinesel 20. točko. V končnici je znova dobro serviral Armenakis in z asom poskrbel za vodstvo z 22:14. Grki so po dveh zaporednih točkah Urnauta povedli s 23:17, za zmago v tretjem nizu pa so izkoristili drugo zaključno žogo (18:25).

Tudi v začetku četrtega niza so bili uspešnejši Drikosovi varovanci, ki so povedli s 5:3, saj slovenskim odbojkarjem začetni udarec znova ni stekel. Po dveh uspešnih napadih Urnauta so domačini izenačili na 5:5 in povedli s 6:5, a je prvi tehnični odmor s 7:8 pripadel gostom, ki so nato povedli še z 8:10, pri 10:13 pa prvič vodili za tri točke. Z asom Čebulja so naši odbojkarji razliko zmanjšali na eno točko, na 12:13, vendar so Grki znova ušli na 13:16. Gostujoči odbojkarji so ostali v vodstvu tudi po drugem tehničnem odmoru, a so Slovenci njihovo vodstvo s 16:20 znižali na 18:20. Gostje so do same končnice niza zadržali prednost dveh točk, z 20:22 in 21:23, z napadom in blokom Urnauta pa so naši izenačili na 23:23. Drikos je posegel po polminutnem odmoru, a je Urnaut po uspešni obrambi Čebulja poskrbel za novo točko, zmago Sloveniji pa je z blokom prinesel Kozamernik.

Ne spreglejte