SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SB XLVI ob stoletnici rivalstva Bostona in New Yorka

1

termometer

 | Foto:
Super Bowl XLVI (začetek ob 00.30 v noči na ponedeljek) bo vrhunec stoletnice rivalstva med Bostonom in New Yorkom. Patriots so odločeni, da maščujejo poraz izpred štirih let.

Že res, da New York Giants prihajajo iz New Jerseyja, New England Patriots pa iz Foxborougha, pa lahko rečemo, da bo šlo na nedeljskem Super Bowlu XLVI za nov spopad rivalskih športnih mest, New Yorka in Bostona. Šlo bo za stoletnico rivalstva teh dveh velikih ameriških mest, potem ko so v svetovni seriji bejzbolske lige MLB leta 1912 Boston Red Sox na dodatni, osmi tekmi za naslov prvaka četrtič premagali takratne New York Giants (gre za moštvo, ki seje leta 1958 preselilo v San Francisco).

New York je po številu prebivalstva, ekonomski in kulturni pomembnosti že davno presegel Boston, športno pa mu je še danes enakopraven,zaradi košarkarskih Boston Celticsov je morda celo v boljšem položaju. "Kar se tiče športa, New York le stežka sledi Bostonu. Kar pa se tiče ekonomije, prebivalstva, medijev in še česa pa mu ni več konkurenca," pove Kenneth T. Jackson, zgodovinar z newyorške Columbia University. "A nočem reči nič proti Bostonu. Če bi bila vsa Amerika kot Boston, bi bila boljša država."

Po zaslugi New York Yankees (za ime so vzeli "žaljivko", ki so jim jo v 17. stoletju dali Bostončani) in njihovih 27 lovorik je bil sprva uspešnejši New York. V zadnjem desetletju pa se je tehtnica nagnila na stran Bostona. Red Sox so po 86-letni suši le osvojili svetovno serijo, Patriots so osvojili tri Super Bowle, po dolgih letih so do naslova prišli Boston Celtics in lani še hokejski Boston Bruins. Pa vendarle: šokatna zmaga Giantsov na Super Bowlu pred štirimi leti je še kako skeleča rana Bostončanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin