Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 8. 2010,
16.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 15. 8. 2010, 16.55

7 let, 12 mesecev

Šahovska prvaka Rožičeva in Lenič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Končalo se je člansko državno prvenstvo v šahu, letošnja naslova pa sta osvojila Vesna Rožič (Tomo Zupan Kranj) med ženskami in Luka Lenič (Maribor) med šahisti.

Lenič si je naslov zagotovil praktično že kolo pred koncem in se tako ovenčal s tretjo lovoriko državnega prvaka. Bolj napeto je bilo pri ženskah, saj sta si na koncu po točkah prvo mesto delili Vesna Rožič in Indira Bajt, a je naslov pripadel Rožičevi zaradi boljšega dodatnega kriterija. Prva favoritinja in lanska prvakinja Jana Krivec, ki je letos prišla po osmi naslov, je po dveh nepričakovanih zaporednih porazih proti precej nižje postavljenima nasprotnicama izpadla iz boja za prvo mesto in se je morala kljub silovitemu finišu zadovoljiti z bronasto medaljo.

Velemojster Luka Lenič je za Sportal spregovoril tudi o svoji igri, načrtih in pričakovanjih pred bližnjo olimpijado.

Glede na točkovni izkupiček je videti, da ste gladko osvojili prvo mesto, kako pa ste zadovoljni s samo igro? Z igro sem zadovoljen, predvsem s tem, da sem imel vseskozi vse niti v svojih rokah. Ni bilo kakšnih nihanj. Prvenstvo je bilo tudi predpriprava pred bližnjo olimpijado, zato je zame toliko bolj pomembno, da sem imel nadzor nad dogajanjem.

Kakšna so pričakovanja pred olimpijado v ruskem Khanti-Mansisku? Prvič boste igrali na prvi deski. Pred olimpijado sem malo ''živčen'', saj je igrati na prvi deski velika odgovornost. Nasprotniki so izjemno močni, mnogi člani svetovne elite, vendar bom to vzel kot izziv in se skušal kar najbolje izkazati ter upravičiti selektorjevo zaupanje. Glede ekipne uvrstitve je na sami olimpijadi karkoli težko napovedati, osnovni cilj je seveda potrditi izhodiščno ratinško pozicijo, skrita želja pa je uvrstitev med prvih deset.

Kakšni so vaši naslednji kratkoročni načrti? Naslednji cilj je dober nastop na evropskem prvenstvu naslednje leto in preboj na svetovno prvenstvo, za kar si že nekaj časa prizadevam in za to tudi že nekaj časa delam.

Sedaj ste osvojili že tretji naslov državnega prvaka. Kako bo z motivom glede nastopanja na naslednjih prvenstvih? Na turnirju, kjer si favorit, ni nikoli lahko zmagati. Doslej sem bil sicer trikrat favorit in trikrat zmagal, vendar letos od prvih petih na ratinški lestvici niso igrali trije (Jure Borišek, Aleksander Beljavski in Duško Pavasovič). Zaupam pa v svoje sposobnosti in si želim močne konkurence. Vsekakor mi je v čast igrati na državnem prvenstvu, pozitivno pa bi bilo, če bi se ga udeležili vsi igralci, ki nastopajo za državno reprezentanco.

Ne spreglejte