Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2008,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 7.42

8 let

Prva slovenska medalja paraolimpijcev v Pekingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ima po drugem tekmovalnem dnevu paraolimpijskih iger v Pekingu že prvo medaljo. Strelec Franc Pinter je z zračno puško na deset metrov v kategoriji SH1 osvojil bronasto kolajno.

Potem ko je pred dobrima dvema tednoma Rajmond Debevec na strelišču v Pekingu osvojil bron z malokalibrsko puško v trojnem položaju, je na paraolimpijskih igrah Franc Pinter po podobno razburljivem razpletu dobil bron v disciplini zračna puška stoje R1.

Pa ne le medalja, tudi razplet je bil povsem podoben kot na OI. V predtekmovanju je blestel Šved Jonas Jacobsson, ki je s 596 krogi postavil svetovni in paraolimpijski rekord v kategoriji SH1. Pinter si je priboril šesto izhodišče, za Švedom je imel sicer velikih šest krogov zaostanka, zato pa so bili ostali tekmeci precej bližje. Tako sta do brona slovenskega strelca ločila dva kroga, do srebra pa trije.

V finalu je Pinter začel odlično. Z 10,7, 10,4, 10,3 in 10,7 se je kmalu prebil na četrto mesto, za mesti na stopničkah je imel takrat še krog zaostanka. Njegovim tekmecem, ki so imeli boljše izhodišče, se je nekajkrat zatresla roka, povsem brez napak pa svojega nastopa ni opravil niti Pinter. Toda tudi devetka v osmi seriji ni bila usodna; popravil jo je z 10,7 v predzadnjem strelu in tedaj ga je do drugega, Nemca Norberta Gaua, ločilo le pol kroga, do tretjega, Britanca Ashleyja Adamsa, pa le dve desetinki. Zadnji strel je nato razdelil medalje: Šved je brez napake opravil še zadnji strel in z velikim naskokom ter s še enim rekordom (700,5 točke) osvojil zlato. Gau je ubranil naskok pred Slovencem, zato pa je Pinter kljub 10,0 dobil želeno medaljo. Adams je namreč ustrelil le 9,6 in se za dve desetinki poslovil od odra za zmagovalce.

V slovenskem taboru so se prešerno razveselili odličnega dosežka, trenerka Polona Sladič pa je prva čestitala svojemu strelcu. Pinter je tako že v svojem prvem nastopu na letošnjih igrah nadaljeval serijo izjemnih uspehov. Na prejšnjih paraolimpijskih igrah od leta 1996 se je domov trikrat vračal s srebrno medaljo. Tokrat je bila kolajna za odtenek manj bleščečega leska, zato pa navdušenje ni bilo nič manjše.

"Zelo sem vesel, da se mi je tole zgodilo. Kaže, da je to strelišče pravo, da lahko potrdiš izzive. Meni je uspelo, čeprav zadnjih treh strelov nisem naredil, kot bi moral. A sem prišel do te želene medalje na igrah. Upam, da bom tako uspešen tudi naprej. Pred mano so še tri tekme, malo izkušenj bom prenesel še iz tega finala in upam, da bo vse dobro," je dejal Pinter, ki je napovedal tudi boj za vrh z malokalibrsko puško v trojnem položaju. "Bomo videli, boril se bom do konca, do zadnjega strela in rezultat ne bi smel izostati." Najboljši slovenski paraolimpijski strelec je razkril tudi recept trenerke Sladičeve za dober nastop v finalu: "Svetovala mi je, da se moram malo 'skulirati', naj bom hladen, saj šesto mesto nič ne pomeni, tri kroge zaostanka do drugega mesta ni veliko. Včasih na koncu odloča ena sam desetinka. Že zjutraj sem imel tudi sproščanje naše psihologinje Tanje Kajtna in rezultat je tu." Kasneje, ko sta bili slavnostna podelitev medalj in obvezna novinarska konferenca za zmagovalce že za njim, pa je še dodal: "Ta medalja je res prigarana, po decembrski nesreči sem še bolj ponosen na to, da sem tako hitro spet prišel v formo. A s težavami se ne obremenjujem in bom šel naprej."

Uspeh Pinterja je še toliko večji, ker ima po lanskem decembru, ko je imel zlomljeni obe nogi, precejšnje težave s krči, česar se je pred tekmo bala tudi trenerka Polona Sladič. "Bila je drama, že v osnovnem delu v kvalifikacijah. Precej me je skrbelo, kako bo nadzoroval krče, v predtekmovanju je nato izvlekel 590, kar je krog manj kot v Atenah in Sydneyju, a za njegovo trenutno pripravljenost dober rezultat. V osnovnem delu je končal s stotko in dejal, da je imel odličen občutek, pred finalom sva se dogovorila, da naj samo poskusi priklicati občutek iz rednega dela. Dosti lažje je napadati iz ozadja. In ponovila se je zgodba z OI," je dejala njegova trenerka in razkrila še en kamenček v mozaiku njunega uspešnega sodelovanja: "Na prvem mestu so njegove izkušnje, potem pa tudi najina povezanost, saj oba veva, za kaj gre in se lahko na hitro pomeniva. Ni skrivnosti, izkušnje pa v takšni živčni vojni veliko pomenijo."

Pinter je na prejšnjih igrah osvajal srebrne medalje v isti kategoriji, v kateri je danes osvojil bron. A čeprav je s tretjim mestom že izpolnil svoje tihe želje pred igrami in razbremenil ostale slovenske športnike pritiska osvajanja medalj, ga čakajo še trije nastopi, trenerka Sladičeva pa opozarja, da je v zadnjih dveh letih osvojil kolajni na velikih tekmovanjih z malokalibrskim orožjem, poleg tega pa bo zdaj lahko streljal povsem neobremenjeno. In še na en pomemben dejavnik velja opozoriti: slovenska strelska invalidska reprezentanca se že od leta 1995 z vseh velikih tekmovanj, SP, EP in paraolimpijskih iger, vrača vsaj z eno medaljo in Pinter je že danes poskrbel vsaj še za enoletno nadaljevanje te tradicije.

Ne spreglejte