Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Premamili so jih katarski, ruski in kitajski milijoni

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na nogometni tržnici so bili v 2012 ključni katarski, ruski in kitajski milijoni. Dva odmevna prestopa sta se zgodila v motošportu; ekipi menjata Lewis Hamilton in Valentino Rossi.

Ibrahimović odšel v sanjsko ekipo

Po Brazilcu Thiagu Silvi je julija iz AC Milana v Paris St. Germain prestopil tudi Šved Zlatan Ibrahimović. Odškodnina naj bi znašala 20 milijonov evrov. S katarskimi lastniki pariškega kluba je podpisal triletno pogodbo, zaslužil pa naj bi 13 milijonov evrov, kar je najvišja plača od vseh astronomskih, ki jih je pred tem prejemal v Juventusu, Interju, Barceloni in Milanu. Za slednje je igral dve leti, a zabil kar 56 golov. V dveh letih je tako PSG za okrepitve dal skoraj 200 milijonov. "Prišel sem v sanjsko ekipo. Kupili so tudi najboljšega branilca na svetu, Thiaga Silvo. Kdo si ne bi želel biti tukaj? PSG bo osvajal pokale. Tukaj je prihodnost," je dejal ob prihodu v Pariz.

Ne v Nets, Howard postal član Lakersov

Brooklyn Nets so se morali zadovoljiti s prihodom Joea Johnsona, saj so Orlando Magic za Dwighta Howarda sklenili kupčijo z Los Angeles Lakers. Med štirimi moštvi se je izmenjalo kar 12 igralcev (Denver Nuggets so dobili Andreja Igoudalo, Philadelphia 76ers pa poškodovanega Andrewja Bynuma). Skupaj s Stevom Nashom, Kobejem Bryantom, Ronom Artestom in Paujem Gasolom bi morali Lakers tvoriti eno najbolj zastrašujočih prvih peterk v ligi. "Sem zelo, zelo navdušen. Zdaj imamo priložnost, da postanemo zelo močna ekipa, ekipa, ki bo imela takoj možnost za šampionski prstan, ob prihodu v Los Angeles povedal Howard. A začetek ni najboljši: do božiča so zmagali le 13-krat in 14-krat izgubili.

Zenit v enem dnevu zapravil 90 milijonov

V Rusiji se je poletna tržnica končala šele tretjega septembra in takrat je odjeknilo. Zenit je najprej iz Porta pripeljal Brazilca Hulka, nato pa Benfici speljal Axela Witsela. V enem dnevu je zapravil 90 milijonov evrov (50 za Hulka in 40 za Witsela). "Oba, tako Hulka kot Witsela, smo želeli pred zadnjim rokom za registracijo igralcev v ligi prvakov. Uspelo nam je, zato smo zelo zadovoljni, saj ju bomo v tem tekmovanju še kako potrebovali," je senzacionalna prestopa komentiral športni direktor Zenita Dmitrij Cimerman. A se jim vseeno ni izšlo. Z le dvema zmagama in sedmimi točkami so v skupini C lige prvakov zasedli tretje mesto, Hulk pa se je na zadnji tekmi sprl z glavnim trenerjem. Portugalec je za zdaj za Zenit dosegel le štiri gole, za Porto jih je v štirih letih 78.

Bayern je v mošnjiček posegel za Martineza

Prestop Hulka je bil najvišji v iztekajočem letu. Za osem milijonov je prehitel tistega, v katerem je Silva odšel v PSG. Prestop Witsela je bil na tretjem mestu - skupaj s selitvijo Javija Martineza iz Athletica Bilbaa v Bayern München. Španec je podpisal petletno pogodbo in postal najdražji prestop nemškega prvenstva, ki obeležuje svojo 50-letnico. "Vesel sem, da bom lahko zaigral v klubu s takšno zgodovino," je ob prestopu povedal mladi branilec.

Hamilton izbral Mercedes, McLaren Pereza

Konec septembra se je treslo v formuli 1. McLaren je za sezono 2012 podpisal mladega Mehičana Sergia Pereza, kar je pomenilo, da jih po 14 letih zapušča nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton. Nekaj ur kasneje je sledila potrditev vročih govoric: Hamilton je podpisal triletno pogodbo z Mercedesom, kjer bo ekipni kolega Nica Rosberga in srebrne puščice pa je v pokoj izrinil Michaela Schumacherja. "Skupaj lahko zrastemo in smo kos novemu izzivu. Verjamem, da lahko srebrno puščico zapeljem na sam vrh in izpolnim skupni cilj - osvojitev svetovnega prvenstva, je pogumno napovedal Britanec, ki bo McLarna, s katerim je zmagoval, zamenjal za Mercedes, ki ima v treh sezonah le eno zmago.

Drogba iz evropskega prvaka na Kitajsko

Najboljši nogometaš iz Slonokoščene obale Didier Drogba je sredi julija prestopil na Kitajsko. Podpisal je za moštvo Šanghaj Shenhua. Spomladi je z londonskim Chelseajem osvojil ligo prvakov. V osmih letih igranja za premierligaša je na več kot 340 tekmah dosegal 157 zadetkov. Kljub odhodu so ga navijači Chelseaja jeseni izbrali za najboljšega nogometaša kluba vseh časov. "Veselim se novega izziva, spoznavanja nove kulture in resnično sem vesel, ker bom lahko sodeloval pri naglemu razvoju kitajskega prvenstva." Ob prihodu v Šanghaj ga je pozdravilo več 100 navijačev. "Denar ni najpomembnejši, na Kitajskem sem predvsem zaradi novih izzivov, je Drogba pojasnil svojo odločitev.

Rossi pobegnil z Ducatija nazaj na Yamaho

Po dveletni neuspešni avanturi z italijanskim Ducatijem, ko se je le trikrat uvrstil na zmagovalni oder (tretji lani in drugi letos v Franciji in Misanu), se Valentino Rossi vrača k Yamahi. Z japonskim koncernom je avgusta podpisal dveletno pogodbo. Zanje je dirkal že od leta 2004 do 2010 in osvojil štiri naslove svetovnega prvaka. Pridirkal jim je 46 zmag, leta 2010 pa z zgolj dvema zmagama ostal v senci ekipnega kolega Jorgeja Lorenza. Zdaj bo ekipni kolega branilca naslova. Španec, ki bo bržkone ostal prvi dirkač ekipe, se povratka Italijana ne boji. "Vrnitev Rossija bo velika motivacija. Všeč mi je, če imam v svoji garaži najboljšega dirkača."

Realov najodmevnejši prestop Hrvat Modrić

Pred leti najbolj zapravljivi Real Madrid je minulo poletje v svoje vrste pripeljal le Luko Modrića. Madridčani so Tottenhamu za hrvaškega reprezentanta plačali kar 30 milijonov evrov. Postal je četrti Hrvat v kraljevem klubu, ob tem pa je postal sploh edini novinec na Santiagu Bernabeu. "Navdušen sem. Prestop v Real je trajal dolgo, zato mi to še posebej veliko pomeni. Srečen in ponosen sem, ker sem postal član največjega kluba na svetu." Za zdaj se v belem dresu še ni naigral (22 tekem in en sam zadetek).

Ne spreglejte