Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
14.56

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miha Potočnik Doha svetovno prvenstvo v kratkih bazenih

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 14.56

2 leti, 4 mesece

Potočnik: Vsi so z osebnimi rekordi upravičili nastope v Dohi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska plavalna reprezentanca se je že vrnila s svetovnega prvenstva v Dohi, a za popoln uspeh je manjkala pika na i, kar v slovenskem taboru trenutno pomeni kolajna Damirja Dugonjića.

Kljub temu je bil selektor Miha Potočnik po tekmovanju zadovoljen z napredkom prav vseh slovenskih plavalcev, ki so po vrsti dosegali osebne rekorde.

"Lahko rečem, da so slovenski plavalci nastopili odlično. Popravili so sedem državnih rekordov, ob tem pa še 13 osebnih. Malo pa me spremljajo mešani občutki, saj sem pričakoval, da se bo s temi dosežki več kot trojici uspelo uvrstiti do želenega 16. mesta," je dejal Potočnik, ki ima kot kriterij za uvrstitev v reprezentanco postavljene izide, ki naj bi najboljšim Slovencem omogočale preboj v polfinale oziroma uvrstitve do 16. mesta.

Razmerje moči v slovenskem taboru se ni bistveno spremenilo v primerjavi s preostalimi tekmami, izkupiček pa bi bil bržkone še malenkost boljši, če bi na tekmi nastopila tudi Tjaša Oder, ki je imela v času prvenstva v ZDA študijske obveznosti. "Damir Dugonjić je upravičil vlogo prvega plavalca z dvema finaloma. Tudi Anja Klinar se je s 13. in 16. mestom na 400 m prosto in 400 m mešano med najboljše uvrstila dvakrat, končno pa je preboj uspel tudi Tjaši Vozel z dvema državnima rekordoma in uvrstitvijo med šestnajsterico. Na žalost je morala v dodatne izločilne boje, kjer je izpadla," je o najboljših povedal Potočnik.

A je bil zadovoljen tudi s preostalimi plavalci, ki so bili temu cilju blizu. "Robert Žbogar, Martin Bau in Nastja Govejšek z državnimi rekordi ter Gaja Natlačen z osebnima rekordoma v obeh nastopih so upravičili svoje nastope tukaj."

Prvenstvo je presenetilo s poplavo rekordnih dosežkov, predvsem pa z najkakovostnejšo udeležbo v zgodovini tovrstnih tekmovanj, in tudi to je bil razlog, da je katera od vrhunskih uvrstitev še manjkala. "Število svetovnih rekordov nas je malo presenetilo, prav tako pa gostota izidov in udeležba. A kot kaže, so plavalci končno sprejeli tudi svetovno prvenstvo v kratkih bazenih in očitno nas od zdaj naprej v 25- in 50-metrskih bazenih čakajo sama težka tekmovanja," je dodal Potočnik.

Mladi so blizu

Zadovoljen je tudi s pomlajevanjem izbrane vrste. "Treba pa bo narediti še kakšen premik v pravo smer. Ob izkušenih plavalcih so se mladi prebili na mesta med 16 ter 30 in so blizu svetovni eliti. Manjka jim le še tisti zadnji korak. Je pa SP v Dohi dober opomin, da se bomo res dobro pripravili za svetovno prvenstvo poleti v Kazanu," je še dejal slovenski selektor.

Pogled že usmerjajo proti Rusiji

Misli so zato že uprte v Rusijo: "Načrtovane imamo dvojne višinske priprave. Prve v Španiji so že potrjene, lokacijo za druge še iščemo. Želim si tudi, da bi treninge nadgradili s kakovostnimi nastopi na tekmah v Eindhovnu, Rimu, na turneji Mare Nostrum, a je žal vse to pogojeno s finančnimi sredstvi na zvezi."

Rekordi v vseh pogledih

Prvenstvo je bilo res rekordno v vseh pogledih. Na koncu se je zbralo nekaj manj kot 1000 plavalcev iz 172 držav. Ti so postavili kar 23 svetovnih rekordov, kar je pet rekordov več kot leta 2008 v Manchestru, ko so bile v uporabi že tako imenovane visokotehnološke kopalke.

Južnoafričan Chad Le Clos in Madžarka Katinka Hosszu, ki ju je Fina tik pred prvenstvom razglasila za najboljša plavalca na svetu, sta to potrdila tudi v Hamad Aquatic Centru v Dohi. Hosszujeva se je vpisala v zgodovino z osmimi posamičnimi medaljami, pri čemer je vse štiri zlate osvojila s svetovnimi rekordi. Tudi Le Clos je na zmagovalno stopničko stopil štirikrat, postavil en svetovni rekord, postal pa je prvi plavalec v zgodovini, ki je na enem tekmovanju zmagal na vseh treh tekmah v delfinovem slogu.

Prijetno presenečenje iz Brazilije

Med državami je prijetno presenetila Brazilija, ki bo čez leto in pol gostila olimpijske igre. Brazilci so osvojili kar sedem zlatih medalj, izstopala pa sta Felipe Franca Silva in Cesar Cielo. Po zaslugi Hosszujeve so bili na drugem mestu Madžari, sledijo pa Nizozemci in Južnoafričani. Največ medalj so sicer osvojili Američani, a le dve zlati.

Ne spreglejte