Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2008,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2008, 13.36

8 let

Poskus z barvastimi kroglami zaradi TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zadnji seji v francoskem Gapu je mednarodne zveza FIB sprejela nekaj zelo pomembnih odločitev vezanih na SP in EP ter nadaljnji razvoj tega športa.

Na sedežu zveze je zasedal izvršni komite, katerega član je tudi predsednik BZS Jože Rebec. Ko so imeli člani na dnevnem redu točko o velikih tekmovanjih v letošnjem letu, so ugotovili, da Kitajska ni dokončno potrdila kandidature za prirediteljico ženskega svetovnega prvenstva, ki moral biti jeseni že drugič zapored v Aziji. Sklenili so, da bo prvenstvo marca prihodnje leto, najverjetneje v Italiji. Najboljših pet tekmovalk v hitrostnem in natančnem zbijanju pa si bo hkrati priborilo pravico nastopa na svetovnih igrah jeseni 2009 na Tajvanu. Za moško EP letos konec septembra v italijanskem Saviglianu se je doslej prijavilo 21 držav. Da bi čim bolj približali samo igro gledalcem, bosta med prvenstvom dva demonstratorja igrala z barvastimi kroglami. Na ta način naj bi bil položaj tekmečevih krogel bolj viden in prepoznaven, kar bi bilo zelo ugodno tudi zaradi napovedanih TV prenosov. To novost bodo uporabili par let, nato pa analizirali učinke in se potem dokončno odločili, ali bodo v prihodnje balinali z barvastimi kroglami.

Za skorajšne SP za mladince in mlajše člane od 28. avgusta do 1. septembra letos v Zagrebu so se prijavili tekmovalci iz 18 držav. Od tega prvenstva naprej bo mednarodna zveza FIB priznavala svetovne rekorde tudi za igralce do 23. leta. Tako žal imeniten dosežek Slovenca Aleša Borčnika na državnem prvendstvu, ko je dosegel kar 48 točk, ne bodo priznali kot svetovni rekord. Lepo bi bilo, če bi ga ponovil na SP. V Zagrebu se bodo mlajši člani pomerili v tehničnih disciplinah, mladinci pa v klasičnih. Naslednje SP naj bi priredili Turčija ali Čile, leta 2010 pa naj bi bila na vrsti Slovenija, ki ta čas še nima potrebne infrastrukture. Sicer pa so v Gapu sprejeli odločitev, da bodo odslej na velikih tekmovanjih spet podeljevali dve bronasti kolajni, torej za tretje in četrto mesto. Nekatere države prirediteljice so imele pomisleke, da bi prvenstva skrajšali za kakšen dan, če ne bi bilo dvobojev z mesta od petega do osmega. Z glasovanjem so ta predlog, tudi zaradi kategorizacije vrhunskih športnikov v številnih državah, odločno zavrnili.

Na seji izvršnega odbora mednarodne zveze so sprejeli tudi koledar mednarodnih tekmovanj za leto 2009, v katerem bo osrednja pozornost namenjena članskemu svetovnemu prvenstvu od 28. septembra do 4.oktobra v francoskem Maconu. Prireditelji so zagotovili, da bo SP v novi dvorani in bo najbolje organizirano doslej. Francozi so ga poimenovali kar s spektaklom. Med SP bo tudi volilni kongres mednarodne zveze. Sredozemske igre z disciplinama hitrostnega in natančnega zbijanja bodo v Pescari. Na vseh tekmovanjih bodo še naprej kontrole jemanja nedoveljenih poživil. Ker so morale vse zveze poslati FIB obrazce z imeni in naslovi vseh vrhunskih balinarjev, bodo nenapovedane kontrole tudi na domu in izven tekmovanj.

Balinarska szveza Slovenije si je prislužila pohvalo zaradi programa izobraževanja strokovnih kadrom (mentor, instruktor, trener) na ljubljanski Fakulteti za šport. Podobno strokovno izobraževanje poznajo le še v Franciji. In drugič: naša zveza bo deležna posebne pozornosti tudi zaradi tega, ker jo bo 6. in 7. septembra, med članskim četverobojem v Kopru obiskal tudi predsednik FIB Alphonse Lagier – Bruno skupaj z generalnim sekretarjem Aleksandrom Anzurjem.

Ne spreglejte