Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2011,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Tokič

Nedelja, 9. 10. 2011, 20.32

8 let

Portugalska za črno nedeljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski reprezentanci na Baltiku tudi po četrtih tekmah nista okusili zmagi. V elitni skupini se je med moškimi pokazalo, da žal nimamo še enega razpoloženega igralca ob Bojanu Tokiču.

Mladi Jan Žibrat je v obeh dvobojih prikazal manj kot prvi dan s Švedom Gerellom, obenem pa ni znal sestaviti več kot enega niza. V tej konkurenci je to enostavno premalo. Bojan Tokič je v primerjavi s soboto močno dvignil svojo igro in premagal oba svoja nasprotnika. Oba s 3:1, najprej klubskega kolega iz Saarbrueckna Joao Monteira, nato pa še Tiaga Apolonija, ki je celo nekaj mest pred najboljšim slovenskim loparčkom na evropski in posledično tudi na svetovni kakovostni lestvici.

Uvod je bil zastrašujoč, saj je Apolonia z 9:0 Žibratu dal vedeti, koga ima na nasprotni strani. Mladenič iz Ljutomera se je odlično zbral za drugi niz, ki pa ga je v končnici izgubil, tretji je bil le še formalnost za portugalsko vodstvo. Tokič je, kot rečeno, poskrbel za prvo izenačenje. Monteiro je prvi niz dobil na razliko, nato pa je v izjemno zahtevnem dvoboju, ki je bil zelo izenačen v zaključkih preostalih nizov Tokič pokazal tisto, kar smo v zadnjih letih morda pogrešali. Vedno se je namreč vse obrnilo v njegov prid. Saš Lasan v tej konkurenci, kot pravi sam, nima velikih možnosti. Tu so nasproti asi iz najboljše petdeseterice Stare celine, ki se znajo prilagoditi tudi njegovi zahtevni igri "lovca". Le v drugem nizu z najboljšim Portugalcem na lestvicah Marcosom Freitasom je imel vajeti v svojih rokah. Vodil z 8:6, sledilo pa je 0:5 in konec upanja. Freitas je ujel ritem "catenacia" in Portugalska je še drugič vodila. Z Apolonijo se je začelo izenačeno, najprej se je na 10 zaustavil Portugalec, v drugem nizu je prišel Tokič do 14. točke. V nadaljevanju pa je Taiago zbral le še pet točk.

Slovenski selektor Bojan Rak, ki ga zaradi taktičnih prijemov kličejo tudi "Mourinho" je tedaj zagotovo pomislil, zakaj nima za zadnji dvoboj v rokavu kakšnega posebnega aduta. Toda z "rojaki" je v igro moral poslati Jana Žibrata, ki je sicer velik pristaš Cristiana Ronalda, ampak tokrat je bil daleč od vragolij, ki jih je zmožen Portugalec. Ronaldov rojak Monteiro, za katerega prvi skorajda zagotovo niti ne ve, je Portugalce pripeljal med osmerico najboljših in jim že zagotovil mesto v eliti tudi za čez dve leti, saj bo prišlo do sprememb na evropskih prvenstvih. Odslej se bo namreč igralo izmenično posamično prvenstvo in ekipno.

"Tako pač je in to smo vedeli in tu nimamo kaj biti pametni. Sam sem zelo vesel, da sem prikazal zelo dostojno igro. Pristop je bil zares dober. Tudi forma se je dobesedno čez noč zares dvignila. Veselim se predvsem zmage z Apolonijem, s katerim v zadnjem času nisem in nisem mogel zmagati. Naše priložnosti šele prihajajo od ponedeljka naprej. Upam, da nam bo naklonjen tudi žreb, tako da niti ni pomembno, kako se bo končalo s Čehi. Zdaj gre dokončno tudi za nas zares."

Ženska vrsta je v nadaljevanju nedelje imela priložnost da se nekako oddolži Portugalkam za moški poraz. Pa se tudi tu ni izšlo. Potrdilo se je, da je bil žreb izjemno zahteven in da ta četverica, ki je tokrat tu ne bo, segla precej više kot obe precej mlajši reprezentanci na zadnjih dveh prvenstvih. Jana Tomazini je Marijo Xiao, ki je seveda azijskega porekla, dobro držala le v prvem nizu, nakar je za izenačenje, žal edino na tekmi, poskrbela Martina Pohar. Z Mariane Concalves je sicer uvodni niz izgubila, toda v nadaljevanju je bila najviše postavljena Slovenka na evropski lestvici zanesljivo boljša v vseh pogledih. Še najbolj nas je po dvoboju zaskrbela poškodba njene rame, ampak maser Dejan Kumar je vse hitro spravil na svoje mesto. Velika so bila pričakovanja na tretji "deski", kjer je bila še enkrat znova Manca Fajmut, ki pa tokrat le ni uspela priti do zelo pomembne zmage. Z Ano Neves je v svojo korist odločila le drugi niz (12:10), obetavno začela tudi četrtega, ampak se na koncu ni izšlo. Martina Pohar je nato poskušala reševati dvoboj s Xiaovo, ki pa je hitro povedla z 2:0. Poharjeva je vlila nekaj upanja z zmago v tretjem nizu z 11:8, toda ostalo je le pri upanju.

"Zares sem žalostna zaradi tega poraza, ampak očitno je v tem trenutku to naš maksimum. Znova je njihova Kitajka, podobno kot s Francijo, naredila dve točki. Jaz sem sicer v tem zaključnem dvoboju pričakovala več, ampak v odločilnih točkah sem bila premalo odločna, premalo agresivna, tako da je ona zmagala in s tem tudi Portugalska. Seveda turnirja še zdaleč ni konec, potrebno je dvigniti glave in iz tistega, kar nam preostane, vzeti največ, kar je možno," je po prihodu iz ogromne arene v Gdansku pripovedovala Martina Pohar. Selektorica Vesna Ojsteršek Drnovšek je med vsemi najdlje ostala v dvorani, razočaranje na prvem EP v tej vlogi je bilo očitno preveliko: "Žal dekleta niso prikazala vsega tistega, kar znajo. Očitno je bila odgovornost prevelika in pri tem nam žal ni uspelo. Žreb nam je bil res nenaklonjen, sem pa upala in verjela v dekleta, da smo boljše kot Portugalska in zame je tole res velik neuspeh. Upam, da bomo v eni noči lahko uredile svoje misli, da bo dovolj moči, da punce dvignemo na pravi nivo in da do konca ekipnega dela prvenstva opravimo bolje kot doslej."

Vsekakor pa Slovenija med ženskami više od 25. mesta ne more več, že jutri pa bo igrala s Švico.

Ne spreglejte