Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2009,
11.46

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 4. 6. 2009, 11.46

8 let, 2 meseca

Petkovšek in Šajnova čez poletje na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski telovadci so z uspešnimi nastopi in kolajnami na minulem svetovnem pokalu v Moskvi postavili piko na i odličnemu spomladanskemu delu sezone.

Mitja Petkovšek in Adela Šajn bosta poletje preživela kot številki 1 na lestvicah svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG), izkazali pa so se tudi preostali člani gimnastične ekipe. Lani je Petkovšek kot prvi v zgodovini točkovanja svetovnega pokala FIG na lestvici zbral preko 1000 točk, ko je na bradlji nabral 1016,34 točke, na prvem mestu lestvice pa je sezono svetovnega pokala končal tudi Aljaž Pegan na drogu (714,12). Potem ko sta bila Petkovšek in Pegan vrsto let najboljša na svojih paradnih orodjih, so se za sezono 2009 pri krovni mednarodni organizaciji odločili, da bodo po dolgih letih spremenili sistem točkovanja.

Maribor je bil vnovič v elitni družbi

Tako bo v koledarskem letu na sporedu največ osem svetovnih pokalov - v elitni družbi je bil vnovič tudi Maribor s Šalamunovim memorialom. Za svetovne pokale kategorije A zmagovalci dobijo po 50 točk (5000 švicarskih frankov nagradnega sklada na orodje), za B-pokale pa po 30 točk (2500 frankov na orodje). Točke se ne delijo le osmerici finalistov, ampak telovadcem od 1. do 16. mesta na posameznem orodju. Zmagovalec svetovnega pokala na posameznem orodju bo tisti telovadec oziroma telovadka, ki bo zbral največ točk, pri FIG pa bodo upoštevali štiri najboljša tekmovanja. Nagrade bodo zmagovalcem podelili na zadnjem svetovnem pokalu sezone.

Kljub tem spremembam pa je Petkovšek na lestvici po koncu spomladanskega dela sezone svetovnega pokala - Montreal, Cottbus, Maribor, Glasgow, Moskva - najboljši na bradlji (140 točk), potem ko je letos nastopil na štirih tekmah in zbral tri zmage in eno tretje mesto, Šajnova pa si je z dobrimi nastopi pritelovadila prvo mesto na lestvici najboljših na gredi (78). Mlada telovadka pa to sezono ni odlično telovadila le na gredi, temveč je dobro nastopala tudi na parterju, kjer je pred jesenskim nadaljevanjem svetovnega pokala na drugem mestu v skupnem seštevku (87 točk).

Pegan skupno drugi

Enak dosežek je po polovici sezone uspel tudi Peganu, ki je v skupni razvrstitvi na drogu po nizu srebrnih kolajn - drugi je bil v Mariboru, Glasgowu in Moskvi - prav tako na drugem mestu (114 točk). Na stopničkah bo poletni premor preživel tudi Sašo Bertoncelj, saj je na konju z ročaji po četrtem (Montreal), tretjem (Cottbus), drugem (Maribor), devetem (Glasgow) in petem mestu (Moskva) skupno tretji (81 točk). Blizu najboljših je tudi Rok Klavora, ki je na parterju ta čas na sedmem mestu (51 točk), letos pa se je prvič v karieri s tretjim mestom v Montrealu prebil tudi med dobitnike kolajn. Uspešne nastope že omenjenih je letos dopolnila še trojica, ki se je prav tako prebila med finaliste najboljše osmerice - Alen Dimic na preskoku in drogu, Žiga Britovšek na konju z ročaji in Saša Golob na parterju.

Kolar: Veseli in zadovoljni

"Smo zelo veseli in zadovoljni, da so se Mitji in Aljažu pridružili še drugi fantje, ki se prav tako v svetovnem pokalu uvrščajo v sam vrh. To kaže, da smo kljub zelo slabim materialnim pogojem za izvajanje treninga, saj nimamo niti ene ustrezne telovadnice, z dobrim strokovnim delom nadoknadili to veliko pomanjkljivost," je pojasnil selektor moške ekipe Edi Kolar in dodal: "Želimo si, da bi bili tudi v jesenskem delu tako uspešni in da bi bilo čim več telovadcev na končni lestvici svetovnega pokala uvrščenih med najboljših osem."

Pri Gimnastični zvezi Slovenije so pred časom spet oživili idejo o izgradnji težko pričakovanega gimnastičnega centra Petkovšek-Pegan, ki bi slovenskim telovadkam in telovadcem ter ritmičarkam ponudil boljše razmere za trening. Dvorana naj bi stala na Viču, v športnem parku Svoboda. "Veseli smo, da smo skupaj z Mestno občino Ljubljana letos kandidirali za sredstva MŠŠ za gradnjo športnih objektov in upamo, da nam bo kandidatura uspela in da bo občini v letošnjem letu uspelo urediti vse potrebno, povezano z zemljiščem, na katerem naj bi stala nova dvorana," je še dodal Kolar.

Svetovni pokal se bo nadaljeval jeseni, ko bo najprej konec septembra na sporedu tekma v Dohi, do konca leta pa bosta novembra predvidoma sledili še tekmi v Osijeku in Stuttgartu.

Ne spreglejte