Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
10.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 3. 2013, 10.41

8 let, 2 meseca

Petkovšek: Glavna cilja letos sta evropsko in svetovno prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek, ki je lani četrtič zapored postal zmagovalec svetovnega pokala na bradlji, letos ciljev ni vezal na to tekmovanje, ampak na aprilsko EP in oktobrsko svetovno.

Pred odhodom na prvo tekmo sezone konec tedna v Franciji zaradi sprememb pravilnika in ožuljenih dlani nima večjih ciljev.

Skupni zmagovalec svetovnega pokala na bradlji zadnjih štirih sezon zapored (2009, 2010, 2011, 2012) je imel poleti dolg premor, saj je po napaki na svetovnem prvenstvu v Tokiu 2011, edinem kvalifikacijskem situ za nastop na lanskih olimpijskih igrah v Londonu, ostal brez olimpijske norme. Zaradi jesenskih težav z zapestjem je jeseni izpustil svetovni pokal, novo sezono pa bo začel konec tedna na uvodni tekmi v francoskem La Roche sur Yonu, kjer bo nastopilo po dvanajst najboljših telovadcev minule sezone na posameznem orodju.

Zadnje mesece veliko vložil v nove prvine

"Kar se tiče telesne priprave, sem popolnoma dober, le zadnje dni mi je razpokala koža na dlaneh in mi preprečila optimalno pripravo na uvodni svetovni pokal sezone v Franciji. Z gimnastičnega vidika pa je v novem olimpijskem ciklu prišlo do sprememb pravilnika, ki so precej razvrednotile težavnost moje sestave na bradlji v primerjavi s konkurenco, tako da mi je ostala le vaja z izhodiščno vrednostjo 16,200 točke, ki pa ni zelo konkurenčna. Vse napore zadnje mesece sem tako vložil v učenje nove prvine, toča na eno lestvino, s katerim bi vrnil vaji težavnost 16,500 in bi bil spet popolnoma konkurenčen za sam vrh," je pred novo sezono pojasnil 36-letni Ljubljančan.

"Zaradi učenja novih prvin je trpela priprava na prva tekmovanja sezone, saj si želim toč v vajo vključiti že na evropskem prvenstvu, ki bo čez dober mesec dni. Ob tem sem treniral tudi druge nove elemente, saj bomo tako lažje ugotovili, kateri bi bil najbolj primeren za sestavo. Tako da sem na koncu treninga ves utrujen po enkrat izvajal še sestavo, s katero bom tekmoval na prvih tekmah, a rezultat na teh ne bo prvi cilj," je pojasnil telovadec Narodnega doma in dodal: "Pred tekmo v Franciji moram biti objektiven in dejstvo je, da ta vaja za sam vrh ne bo dovolj. Med 12 najboljšimi bradljaši na svetu je realno, da se na tej tekmi borim nekje od 4. do 8. mesta. Čeprav bi bila vaja tudi za evropsko prvenstvo dovolj za finale, pa za sam vrh ne bo dovolj, zato si res želim, da bi natreniral nov element. Za zdaj dobro kaže in sem optimističen."

Svetovni pokal v Cottbusu bo izpustil

Te dni tako Petkovšek bolj počiva, "celi rane" in čaka, da bo na prizorišču v Franciji spet preizkusil sestavo. Od uvodnih treh svetovnih pokalov sezone bo nastopil v Franciji in nato teden dni pozneje v Cottbusu, medtem ko bo tekmo v Dohi izpustil in se v miru pripravil na EP. "Morda bom že v Cottbusu prvič preizkusil težjo sestavo s točem na eno lestvino, kdo ve? A vsekakor ta ostaja cilj za evropsko prvenstvo," je poudaril Petkovšek, ki načrtuje, da bo nastopil le na štirih pokalih, zato nima ambicij, da bi se potegoval za skupno zmago: "Če bom dobro natreniral ta toč, lahko iz njega izpeljem še healyja in potem bo vaja tudi za svetovno prvenstvo dovolj za sam vrh."

V Moskvi na aprilskem EP bo tako "lovil" še deseto kolajno s prvenstev stare celine in peto zlato, jeseni na SP pa bo prvi cilj finale. A vse, kar še čaka, je nov nastop na olimpijskih igrah leta 2014 v Rio de Janeiru: "Ni skrivnost, moja največja želja je, da bi se uvrstil na olimpijske igre v Riu in tam osvojil kolajno, saj mi ta edina še manjka v zbirki. Ob ogledu iger v Londonu sem uvidel, da sem še vedno popolnoma konkurenčen fantom, ki so na igrah osvajali kolajne. Spet sem dobil apetite po olimpijski kolajni in bom storil vse, da bom v času kvalifikacij za igre čez dve leti in pol zdrav in si bom pritelovadil še tretji olimpijski nastop."

Ne spreglejte