Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2009,
17.50

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 4. 2009, 17.50

8 let, 2 meseca

Petkovšek devetič zapored, Bertoncelj prvič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija ima vse od gimnastičnega EP leta 1998 vedno dva finala. Da je tako že deveto leto zapored, sta v Milanu ob odsotnosti Aljaža Pegana poskrbela Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj.

V finale EP se je z novo odlično predstavo na bradlji uvrstil že devetič zapored. "Joj, spet sem skoraj 'žabico' naredil," je takoj po nastopu v današnjih kvalifikacijah, ki so ga sodniki nagradili z najvišjo oceno na tem orodju (15,75 točke), z glavo zmajeval Mitja Petkovšek.

Petkovšek: Manjkala 'kontrola'

Gre za napako pri prvini healy, ki ga je na minulih olimpijskih igrah v Pekingu stala kolajne. "Vaja je bila zelo nezanesljiva, večkrat sem bil na meji napake oziroma blizu katastrofe," je uvodoma povedal 32-letni telovadec Narodnega doma in pojasnil, da tokrat ni povsem nadzoroval vseh prvin. "Ne me razumeti narobe, zelo sem zadovoljen z nastopom, a manjkala je 'kontrola'," je dodal Ljubljančan.

A le nekaj minut pozneje, ko si je ogledal videoposnetek svojega nastopa, je v svojem slogu s širokim nasmehom dodal: "No, še takrat, ko se meni zdi obupno, v bistvu sploh ne 'zgleda' slabo," je le priznal Petkovšek, ki se za zdaj še ni odločil, s katero različico sestave bo v nedeljskem finalu lovil četrti naslov evropskega prvaka zapored, skupaj pa že rekordnega petega ter svojo osmo kolajno z EP.

Bertoncelj: Uspeh kariere

Skoraj bolj kot svojega uspešnega nastopa se je Petkovšek veselil uspeha Saša Bertonclja na konju z ročaji, ki si je prvič v karieri z oceno 15,2 kot sedmi pritelovadil uvrstitev med najboljšo osmerico na velikem tekmovanju. "Brez dvoma je že sama uvrstitev v nedeljski finale moj uspeh kariere," je povedal Bertoncelj, ki je bil zelo vesel, da je končno naredil korak naprej in izpolnil svoj cilj pred EP.

"Pred nastopom sem imel tremo, saj jo imam vedno, a skušal sem čim bolj odmisliti vsa pričakovanja. Nisem nič taktiziral in sem se osredotočil le na vsak element posebej. Srečen sem, da mi je tokrat uspelo izpeljati sestavo, čeprav ne povsem brez napak, tako da bom imel v finalu še kar nekaj rezerve pri izvedbi," se zaveda 24-letni Škofjeločan, ki se mu je z ramen odvalila velika skala: "Zdaj bom res z užitkom čakal na finalni nastop."

Dober nastop Klavore

Ob Petkovšku in Bertonclju je zelo dobro nastopil tudi mladi Rok Klavora, ki je sploh prvič na parterju prikazal težjo sestavo z izhodiščem 16,1 točke in z oceno 14,55 na 20. mestu med 87 tekmovalci. "Vesel sem, da mi je uspelo narediti to, po kar sem prišel v Milano. Dobro vajo. Sicer sem naredil nekaj izvedbenih napak, a prvič mi je uspela težja sestava, na kateri bom zdaj lahko gradil," je bil odločen mladi telovadec Sokola Bežigrada in dodal, da je zdaj treba vajo le še izpiliti, saj je povsem konkurenčna najboljšim.

Dimic ni znal športno prenesti poraza

Svoj prvi nastop na članskem EP je na konju z ročaji dobro opravil tudi mladi Žiga Britovšek in z oceno 13,725 točke tekmo končal na 27. mestu med 84 tekmovalci. Precej manj od pričakovanj pa je prikazal Alen Dimic, ki je na drogu naredil preveč napak in je z oceno 11,625 končal daleč zadaj, na 74. mestu, za nameček pa ob tem kljub izkušenosti pri 25 letih ni znal športno prenesti poraza.

V olajševalno okoliščino si lahko šteje zgolj dejstvo, da se mu je na uradnem treningu raztrgal žulj na roki, z odprto rano pa je težko zares poprijeti za orodje. Od Slovencev se je danes predstavil še Žiga Šilc na parterju, ki pa mu sestava ni uspela po načrtih (12,425) in je EP končal na 79. mestu.

V soboto bosta v Milanu na sporedu oba finala mnogoboja; najprej se bodo ob 13. uri za naslov evropske kraljice pomerile telovadke, med katerimi ima nekaj možnosti za nastop še vedno tudi Slovenka Saša Golob, ki je druga rezerva, ob 15.30 pa sledi še moški mnogoboj.

Ne spreglejte