Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2016,
12.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Peter Kauzer kajak

Torek, 10. 5. 2016, 12.42

6 let, 7 mesecev

Peter Kauzer pljuva v lastno skledo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Peter Kauzer

Slovenske divjevodaše ta konec tedna na Slovaškem čaka evropsko prvenstvo. Za najboljšega slovenskega kajakaša Petra Kauzerja bo to prvenstvo zelo pomembno, saj mora še potrditi olimpijsko vozovnico.

Peter Kauzer po izbirnih tekmah ni praktično nič počival, saj se je pospešeno pripravljal na evropsko prvenstvo, kjer mora dokončno potrditi olimpijsko vozovnico. Najizkušenejši slovenski kajakaš s tem ne bi smel imeti večjih težav, saj bi moral mladi celjski kajakaš Martin Srabotnik (ta je letos prvič v članski reprezentanci, op. p.) na evropskem prvenstvu osvojiti medaljo in biti uvrščen pred Kauzerjem. "S tem se ne obremenjujem. Jaz grem tja na evropsko prvenstvo in ne na izbirne tekme za olimpijske igre. Na ta način se bom tudi lotil tekme," je bil jasen Kauzer.

Peter tudi to leto na evropsko prvenstvo odhaja z jasnimi cilji. "Kot prvo si želim dobrega rezultata, kot drugo pa si končno želim potrditi mesto v olimpijski ekipi. Ničesar ne želim prepustiti naključju, tako da po izbirnih tekmah ni bilo časa za počitek, ampak za trening."

Raje je treniral doma

Dvakratni svetovni prvak progo v Liptovskemu Mikulašu dobro pozna. Tam je leta 2007 osvojil naslov evropskega podprvaka. Kot nam je povedal, še danes obžaluje tisto drugo mesto. "Na Slovaškem sem se zmeraj dobro počutil. Tudi Slovaki so me zelo lepo sprejeli, tako da je Slovaška kot moj drugi dom. Bil sem zelo vesel, ko sem slišal, da bo tekmovanje potekalo v desnem kanalu. Izkušenj imam dovolj, čeprav me že dolgo ni bilo tam."

Nekateri slovenski tekmovalci so se pred prvenstvom odpravili na krajše priprave, Kauzer pa se je odločil, da bo raje treniral doma. "Doma me je čakal še en močan sklop treningov. Načrt je bil tak, poleg tega pa je v tistem času tam še snežilo … Z glavo skozi zid nima smisla riniti. Vedno sem govoril, da če proge ne naštudiraš v dveh dneh, potem je ne boš niti v dveh tednih."

Peter Kauzer | Foto:

"Zdaj verjetno pljuvam v lastno skledo"

Peter je do zdaj na olimpijskih igrah nastopil dvakrat, a mu je obakrat spodletelo. Zaveda se, da so tekmovalci v olimpijski sezoni najbolje pripravljeni. "Olimpijske igre so le na vsake štiri leta in je velik vložek. Izkupiček je lahko zelo velik ali pa zelo majhen. Tudi s tega vidika se pozna, da so vsi bolje pripravljeni."

Povsem drugače je leto dni po olimpijski sezoni. Takrat si večina najboljših tekmovalcev vzame prosto sezono, saj se takrat konča olimpijski ciklus. "Zdaj verjetno pljuvam v lastno skledo, ker sem leto dni po olimpijskih igrah prvič postal svetovni prvak (leta 2009 v La Seu d'Urgellu; smeh, op. p.). Konkurenca v kajaku se je precej razširila. Včasih je lahko zmagalo deset, zdaj pa lahko zmaga 30 ali 40 tekmovalcev. To pomeni, da nikoli ne smeš zaspati, če želiš biti stalno v vrhu," nam je pred odhodom na prvenstvo še povedal najboljši slovenski kajakaš.

Ne spreglejte