Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2008,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2008, 10.47

8 let

Padalci previdni v napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob pogledu v bližnjo preteklost lahko v miru zatrdimo, da so slovenski padalci eni izmed najuspešnejših zbiralcev odličij z največjih tekmovanj. Žal pa padalstvo ne sodi v olimpijsko družino ...

... zato so njihovi uspehi mnogokrat premalo cenjeni. V klasičnih disciplinah, kamor štejemo skoke na cilj in figurativne skoke, so padalci namreč od leta 2000 do danes na štirih svetovnih prvenstvih osvojili kar 15 medalj, od tega 8 zlatih.

Toda junaki višin so se s podcenjenostjo že nekako sprijaznili, še naprej hodijo po svoji začrtani poti in žanjejo uspeh za uspehom. Po treh uspešnih nastopih na tekmah za svetovni pokal, ki so že za njimi v tej sezoni, je tokrat pred njimi najpomembnejše tekmovanje leta - svetovno prvenstvo.

Bunčič: Ekipno med pet

Tokrat, že tridesetega po vrsti, bo od jutri naprej gostil slovaški Lučenec, kjer se bo zbralo preko 200 padalcev iz 28 držav, med njimi pa bo tudi sedmerica Slovencev, ki jim bo tudi na slovaškem poveljeval Drago Bunčič, ki je s svojimi varovanci slovenske ljubitelje padalstva razveselil že mnogokrat. Letošnji načrti niso povezani z medaljami, a potihoma si je vsi zagotovo želijo. ''Konkurenca je iz leta v leto močnejša, v skokih na cilj pa bo zanimivo še to, da se je ničla zmanjšala s treh na dva centimetra, na svetovnih prvenstvih pa se z njo še nismo srečali. Nam so znane ekipe, ki skačejo v svetovnem pokalu, kjer pretežno skačejo Evropejci, precejšnja neznanka pa so ostale velesile, kamor v prvi vrsti sodijo Kitajska, Rusija in ZDA. Naša želja je ekipna uvrstitev med pet najboljših na svetu, ter ena uvrstitev med deseterico v skokih na cilj, v finalu figurativnih skokov pa bi radi videli Avbljevo,'' je kot po pravilu pred odhodom na prvenstvo previden slovenski ''head coach'' Drago Bunčič. Izkušeni strateg bo na Slovaško popeljal moško ekipo v postavi Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Domen Vodišek, ki je v letih 2002 in 2003 osvojila naslov svetovnega ekipnega prvaka, Roman Karun je bil leta 2003 prvak še v posamični konkurenci, med dekleti pa bosta nastopili Maja Sajovic in Irena Avbelj.

Sajovičeva računa predvsem na dobro uvrstitev v skokih na cilj, Irena Avbelj pa je v krogu favoritinj v figurativnih skokih, saj brani zlato iz Rusije izpred dveh let. In tudi v skokih na cilj Avbljeva zna zelo dobro opraviti svojo nalogo. Svetovno prvenstvo se prične v nedeljo, končano bo prihodnjo soboto, spored tekmovanja pa bo odvisen od vremena.

Ne spreglejte