Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2015,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2015, 16.01

8 let

Odsotnost Phelpsa priložnost za druge zvezdnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo se bo na svetovnem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Kazanu začel tudi bazenski del plavalnega tekmovanja, ki mu bo v predolimpijskem letu namenjena največja pozornost.

Zaradi alkohola za volanom na prvenstvu ne bo najboljšega olimpijca vseh časov Michaela Phelpsa, kar bo dodatna priložnost za promocijo drugih športnikov. Ob ameriški ekipi presenečenja napovedujejo najmanj v še dveh taborih. Kitajec Sun Yang se je uspešno vrnil po lanski trimesečni prepovedi nastopanja zaradi jemanja nedovoljenih poživil in nedvomno bo pod drobnogledom tudi na sotočju rek Volge in Kazanke. Dvakratni olimpijski prvak ima prijavljene vse discipline od 200 do 1500 m prosto, kjer napoveduje tudi kolajne.

V ženski konkurenci je v zadnjih letih prva plavalka sveta Madžarka Katinka Hosszu, pri kateri se svet še vedno sprašuje, kako je v zadnjem obdobju naredila velik korak pred tekmice. Prvo zlato medaljo je Hosszujeva osvojila na SP 2009 v Rimu, pred dvema letoma v Barceloni je dodala dva naslova, a osem medalj s svetovnega prvenstva v kratkih bazenih decembra v Dohi napoveduje, da je Madžarka sposobna za več. V Tatarstanu se bo Madžarka predstavila v sedmih posamičnih disciplinah.

Prva plavalna sila bodo po napovedih strokovnjakov ostali Američani. V moški konkurenci je prvi plavalec petkratni olimpijski prvak Ryan Lochte, ki pa ima prijavljenih mnogo manj nastopov kot sicer. Seveda ga bodo potrebovale ameriške štafete, v posamezni konkurenci pa ima prijavljena nastopa na 200 m prosto in mešano.

Missy Franklin bo branila šest naslovov iz Katalonije 2013, še kako pomembni pa bodo ti nastopi na letošnji olimpijski generalki pred Rio de Janeirom 2016. Dvajsetletna Američanka bo v Braziliji branila štiri naslove, začenja v ponedeljek na 100 m hrbtno. Že v nedeljo bo nastopila njena 18-letna sotekmovalka Katie Ledecky na 400 m prosto, ki je v Barceloni osvojila štiri zlate medalje, leto prej na olimpijskih igrah v Londonu pa si je pri le 15 letih priplavala tudi prvo olimpijsko zlato. Plavalki se bosta na 200 m prosto pomerili tudi med sabo.

Dugonjić dvakrat četrti na SP 2013

Med nesporne evropske zvezdnice sodi tudi Italijanka Federica Pellegrini. Diva italijanskega plavanja, ki je na OI v Pekingu edina ugnala Saro Isaković, je stara 26 let, a bo to že njeno sedmo SP, saj je na tovrstnih tekmovanjih debitirala s 14 leti. Italijanski tisk podrobno spremlja vsak njen zasebni korak, zdaj pa bo v ospredju plavanje in vsaj na 200 m prosto vedno sodi v krog kandidatov za najvišja mesta.

Francija bo imela v ekipi dva velika zvezdnika. Florent Manaudou je že dosegel slavo starejše sestre Laure, na nogometni Kazan Areni, ki v montažnem bazenu gosti plavalce, pa je prvi kandidat za zmago na 50 m prosto. Konkurenca bo huda. Rusi tukaj stavijo na Vladimirja Morozova, Američani na Anthonyja Ervina, Italijani na Marca Orsija. Olimpijskemu in evropskemu prvaku naslov na SP še manjka. Camille Lacourt bo svetovno konkurenco izzvala v hrbtnih disciplinah.

Rus Morozov je tudi med favoriti na 100 m prosto, kjer pa ima najboljši dosežek sezone Avstralec Cameron McEvoy, le pet stotink sekunde je bil počasnejši Kitajec Zetao Ning. V ženski konkurenci sta doslej v sprintu v kravlu izstopali Avstralki Bronte in Cate Campbell, a tudi tukaj bo konkurenca ostra.

V britanski vrsti je kandidat za najvišja mesta najboljši prsni plavalec zadnjih let Adam Peaty, ki v zadnjih dveh letih premika meje na 50- in 100-metrski razdalji. Nemci čakajo na prvi naslov po letu 2009. Med kandidati omenjajo kravlaša in svetovnega rekorderja Paula Biedermanna in Marca Kocha na 200 m prsno. Litovci stavijo na svetovno rekorderko na 50 in 100 m prsno Ruto Meilutyte in veliko je držav, ki bodo tokrat na podoben način stavile na enega posameznika - Nizozemci na Femke Heemskerk, Južnoafričani na Chada Le Closa, Danci na rahlo poškodovano Jeanette Ottesen ...

Edini slovenski kandidat za najvišja mesta je Damir Dugonjić, dvakrat četrti na SP 2013, ki ga že v nedeljo čaka tekma na 100 m prsno. Velike možnosti za finale ima predvsem na 400 m mešano tudi Radovljičanka Anja Klinar, ki v nedeljo začenja z zanjo zadnje čase najbolj priljubljeno disciplino 400 m prosto. V moški konkurenci se bo že v nedeljo v tej disciplini predstavil Martin Bau, ki si tako kot Nastja Govejšek na 100 m delfin želi osebni rekord.

Ne spreglejte