Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gimnastika

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 17.06

8 let

Oči bodo uprte v Bolta gimnastike in najstnico iz Teksasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od torka do nedelje se bodo telovadci na svetovnem prvenstvu v Glasgowu borili za odličja in vozovnice za olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru.

Najprej bodo podelili odličja v ekipnih tekmah, kjer je glavno vprašanje, ali lahko Japonci premagajo Kitajce. Slovenci so SP že končali.

V torek bo v Glasgowu ženska ekipna tekma, dan pozneje moška. Na prvi bi morale Američanke brez težav osvojiti zlato odličje, saj so v kvalifikacijah za več kot pet točk premagale Rusinje, za več kot devet pa Britanke. Manjša je razlika v moški konkurenci, kjer se obeta dvoboj Japoncev in Kitajcev. Ti že dolgo časa veljajo za najboljšo ekipo na svetu, Japonci s prvim zvezdnikom Koheijem Uchimuro pa želijo to prekiniti. V kvalifikacijah so Japonci že bili boljši, a le za 1,8 točke.

Japonski Superman in mlada Teksačanka

V četrtek in petek bosta na sporedu prvi posamični odločitvi – ženski in moški mnogoboj. Vse oči bodo uprte v Uchimuro in Američanko Simone Biles, ki bosta v Glasgowu skušala spisati nov list zgodovine. Bolt Gimnastike, Superman, Kralj Kohei ali Pošast.

To so le nekateri vzdevki japonskega mnogobojca, ki je osvojil pet zaporednih naslovov svetovnega prvaka. Nekateri ga imajo že zdaj za najboljšega telovadca vseh časov, čeprav šteje šele 26 let. V vitrinah ima sedem zlatih medalj, pet srebrnih in štiri bronaste s SP, na OI je pri eni zlati in štirih srebrnih. V kvalifikacijah je pokazal, da ga bo kdorkoli težko spravil s prestola. Šestkrat zapored ni bil svetovni prvak še nihče.

Druga zvezda mnogoboja je Simone Biles, 18-letna Teksašanka, ki bo dala vse od sebe, da še tretjič po vrsti osvoji naslov svetovne prvakinje. To do zdaj ni uspelo še nobeni telovadki. Vselej nasmejana telovadka je do zdaj na SP zbrala šest zlatih, dve srebrni in eno bronasto kolajno. Če bo v Glasgowu osvojila še dve odličji, bo postala tudi najboljša Američanka vseh časov. Če sklepamo po kvalifikacijah, ji bo to uspelo, saj je bila prva v mnogoboju, ekipno, na preskoku, na gredi in parterju.

V soboto in nedeljo bodo nato še finali po orodjih. Najprej preskok in dvovišinska bradlja za telovadke ter parter, konj z ročaji in krogi za telovadce, zadnji dan prvenstva pa še parter in gred za ženske ter preskok, bradlja in drog za moške. V posamičnih disciplinah se na OI uvrstijo le dobitniki odličij.

Ne spreglejte