SiolNET. Sportal Drugi športi
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
36. pokal Amerike

Nova Zelandija ubranila pokal Amerike

0,02

termometer

Nova Zelandija America's Cup Jadranje
Novozelandci so ubranili najbolj prestižni naslov v svetu jadranja. Foto: Reuters

Znana je odločitev o zmagovalcu 36. pokala Amerike v jadranju. Najprestižnejšo jadralsko lovoriko je osvojila posadka branilcev naslova, domača ekipa Nove Zelandije, Team New Zealand, ki je v vznemirljivem finalu s 7:3 v zmagah premagala evropskega izzivalca iz Italije Luno Rosso.

Ekipa Nove Zelandije je četrtič osvojila najprestižnejši jadralski pokal. Prvič so ga dobili leta 1995, ko so premagali Young Americo, nato so slavili leta 2000, ko premagali italijansko Luno Rosso, leta 2017 pa so bili boljši od ekipe Oracle. Branilci naslova so dobili še deseto zmago ter s prednostjo 46 sekund premagali italijanski katamaran v pristanišču Waitemata v Aucklandu.

"To je popolnoma neresnično ... to nam pomeni največ na svetu, za nas kot ekipo," je dejal krmar ekipe Team New Zealand Peter Burling. Posadki sta bili izenačeni 3:3, a se branilci naslova niso predali ter so vpisali še štiri zaporedne zmage. Zaradi prešibkega vetra so prireditelji v torek prestavili drugo regato dneva prestavili na sredo.

Domači ekipi je čestitala premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern: "Ekipa Nove Zelandije nas je znova naredila tako ponosne, saj je v svojih rokah ohranila pokal Amerike, ki je zdaj postal pokal Nove Zelandije."

Med izzivalci le trije visokotehnološki katamarani

Luna Rossa si je pravico nastopa v finalu priborila s prepričljivo zmago v nedavnem obračunu izzivalcev, ko je s 7:1 v zmagah ugnala britansko posadko Ineos Team.

Jadranje Nova Zelandija Foto: Reuters

Na čelu Lune Rosse pa je bil izkušeni avstralski skiper Jimmy Spithill. Ainslie in Spithill sta bila člana iste posadke na jadrnici Oracle Team USA, ko sta se leta 2013 vrnila iz izgubljenega položaja, iz zaostanka 1:8, ter premagala Team New Zealand z 9:8 za končno zmago.

Tokrat se je na pokalu Amerike zbralo zelo malo posadk, na pokalu Prade so bili med izzivalci Novozelandcev le trije visokotehnološki katamarani, vredni več milijonov evrov, ki dobesedno lebdijo nad vodo. Velika cena udeležbe in pandemija koronavirusa sta bila razloga, da so na Novo Zelandijo na pokalu Prade sodelovale le tri posadke, prva je bila izločena American Magic iz ZDA, britanski katamaran pa je nato v finalu izgubil z Luno Rosso.

Jadranje Nova Zelandija Foto: Reuters

Jadralski pokal Amerike so doslej devetindvajsetkrat dobili Američani, četrtič Novozelandci, dvakrat Švicarji, enkrat pa Avstralci. To je najstarejše nepretrgano športno tekmovanja na svetu.

Leta 1851 je pokal Amerike doživelo premiero z regato okoli otoka Wight v Rokavskem prelivu med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America. Zmagala je slednja in osvojila pokal "stotih gvinej" v obliki čajnika.

Pokal America Sportal Zaradi novih okužb je prestavljen začetek pokala Amerike

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin