Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2009,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 7. 6. 2009, 9.17

8 let

Natalija Gros šesta v Vailu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Natalija Gros je na letošnji četrti tekmi za svetovni pokal športnih plezalcev v balvanskem plezanju v ameriškem Vailu kot edina slovenska predstavnica v finalu osvojila končno šesto mesto.

V polfinale preizkušnje v Vailu so se prebili vsi štirje Slovenci, a je veliki met uspel le trenutno najboljši slovenski balvanistki, aktualni evropski prvakinji Grosovi. Katja Vidmar je na prizorišču svetovno znanega smučarskega središča, ki leži na nadmorski višini 2400 metrov, v ameriški zvezni državi Kolorado, zasedla 14. mesto. Mina Markovič je bila osemnajsta. Barve Slovenije je branil še Klemen Bečan, ki je nazadnje tekmo končal na petnajstem mestu. Šesto mesto z uvodne tekme na Japonskem ostaja Bečanova najboljša letošnja uvrstitev.

Grosova, peta po petkovih kvalifikacijah, je v sobotnem polfinalu ohranila peto mesto, kar je še zadostovalo za veliki finale, v katerem pa je največ med šestimi finalistkami pokazala domačinka Alex Puccio s prvo zmago v svetovnem pokalu pred rojakinjo Alex Johnson in Japonko Akijo Noguči, trenutno prvo balvanistko v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kljub temu da se ni povzpela na zmagovalni oder, je Grosova v skupnem seštevku napredovala za eno mesto in je na četrtem mestu najvišje uvrščena slovenska športna plezalka v balvanskem plezanju v svetovnem merilu. Na drugi letošnji balvanski tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Hallu je osvojila 5. mesto. Na uvodni tekmi svetovnega pokala v Kazoju na Japonskem pa je bila s četrtim mestom za las ob stopničke. Na tretji tekmi na Dunaju je z nastopom končala že v kvalifikacijah na 25. mestu. Markovičeva je v svetovnem pokalu na 13. mestu, Vidmarjeva pa na 21.

V moški konkurenci je bil v velikem finalu, ki se je čez lužo v ZDA odvil davi po srednjeevropskem času, prvi Nemec Jonas Baumann, kar je bila njegova prva zmaga na tekmah za svetovni pokal, pred Američanom Danielom Woodsom in Avstrijcem Kilianom Fischhuberjem. Na prvem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala je Rus Rustam Gelmanov, ki je bil sicer na tekmi v Vailu šesti. Najvišje uvrščeni slovenski predstavnik v svetovnem pokalu je Bečan na 15. mestu.

Ne spreglejte