Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 6. 2009,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 13. 6. 2009, 21.57

8 let

Natalija Gros na zmagovalnih stopničkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športna plezalka Natalija Gros je na sklepni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Eindhovnu na Nizozemskem osvojila drugo mesto, v skupnem seštevku pa je sezono končala kot tretja na svetu.

Kar je uspešna krona zaključku balvanske sezone. Drugi Slovenec v finalu Klemen Bečan je bil peti. Grosova je pred začetkom nocojšnjega finala vodila, a je nato v finalu prvo mesto morala prepustiti Japonki Akijo Noguči, sicer najboljši balvanski plezalki letos. Bečan je s petim mestom dosegel najboljšo uvrstitev letos, v skupnem seštevku pokala pa skočil za pet mest in je zasedel končno deseto mesto. "Super je bilo. Danes se je pa tudi meni poklopilo. Šla sem kot vodilna v finale, v katerem se plezala sproščeno in napadalno ter nazadnje s stopničkami in tretjim mestom v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v bolderju postavila piko na i celotni sezoni. Ne bi moglo biti lepše," je bila navdušena evropska bolderska prvakinja. S takšnim razpletom, ko sem se oprla sama nase in sem plezala tako, kot znam, bom zdaj lahko razbremenjeno šla na svetovno prvenstvo, kar je najboljši možni recept," je optimistična 24-letna Škofjeločanka. Uspešna nastopa obeh najboljših slovenskih plezalcev in edinih današnjih finalistov od plezalcev naše države so z dobrimi uvrstitvami zakrožili še preostali slovenski predstavniki. Jernej Kruder in Katja Vidmar sta zasedla 12. mesto, kar je zadoščalo za točke svetovnega pokala. Enako se je točk veselila Mina Markovič na končnem 14. mestu. Blaž Rant pa je z nastopi opravil že v petkovih kvalifikacijah.

Za športnimi plezalci je bilo letos pet tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Od Slovencev sta bila na balvanih najboljša Grosova s štirimi finali, ki jih je nadgradila s stopničkami prav na finalni tekmi sezone. Edina od slovenskih plezalcev pa je letos stopila na zmagovalni oder. Bečanu je dvakrat uspel veliki met v finale. Najvišje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala v plezanju na "bolderčke" je napredovala za eno mesto in sezono svetovnega pokala končala na tretjem mestu. Mina Markovič je tekme svetovnega pokala končala na 13. mestu, Katja Vidmar pa na 16. mestu. V skupnem seštevku pri moških je Kruder zasedel 34. mesto. Grosova je bila na uvodni tekmi v Kazoju s četrtim mestom za las ob stopničke, na drugi tekmi v avstrijskem Hallu pa se je tudi edina od slovenskih predstavnikov veselila preboja v finale, ko je osvojila končno peto mesto, enako na predzadnji v ameriškem Vailu, ko je bila šesta. Na tretji tekmi na Dunaju so Slovenci ostali brez velikega finala.

Tokrat na Nizozemskem se je na tretje mesto povzpela plezalka iz Ukrajine Olga Šalagina. Na drugem mestu v skupnem seštevku pokala je sicer Avstrijka Anna Stöhr, ki se danes ni prebila v finale. V moški konkurenci pa je zmagal Avstrijec Kilian Fischhuber, ki je prevzel tudi prvo mesto v pokalu. Drugi v skupnem seštevku je Rus Rustam Gelmanov, danes četrti. Italijan Gabriele Moroni pa je sezono končal kot tretji, danes je bil sicer drugi, na tretje mesto na zadnji tekmi pokala pa se je prebil Francoz Julien Stephane.

Nizozemska tekma je bila zadnja preizkušnja v plezanju na balvanih pred svetovnim prvenstvom v športnem plezanju, ki se začne konec junija na Kitajskem.

Ne spreglejte