Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 16.22

8 let

Na Bledu okrnjena konkurenca, olimpijci vendarle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veslaški klub Bled konec tedna prireja že 53. mednarodno veslaško regato, nedeljska tekma četvercev pa bo po tradiciji štela tudi za memorial Saša Mirjaniča.

Zaradi olimpijskih kvalifikacij bo konkurenca precej okrnjena, na Bledu pa se bosta vendarle predstavila oba slovenska čolna, ki že imata normo za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu.

Poleg slovenskih veslačev bodo na Bledu nastopile tudi posadke iz Avstrije, Italije, Švice, Madžarske, Slovaške, Hrvaške in Srbije. Skupno bo tekmovalo 355 tekmovalcev iz 50 klubov oziroma reprezentanc. Tekmovanja se bodo s predtekmovalnim delom pričela že v petek med 16. in 19. uro. V sobotnih dopoldanskih finalih (8.30-13.00) in popoldanskih predtekmovanjih (16.00-19.00) bo nastopilo kar 208 posadk, v nedeljskih finalih (8.30-13.00) pa 193 posadk. Oba dneva bosta nastopili tudi slovenski posadki, ki sta se že kvalificirali za olimpijske igre. Za četverec (Miha in Tomaž Pirih, Rok Kolander in Rok Rozman) bo potem, ko so drugo tekmo svetovnega pokala v Luzernu izpustili zaradi bolezni, to dobro ogrevanje pred nastopom na nadaljevanju svetovnega pokala v Poznanu. "Glede na izide v Luzernu je konkurenca v zelo dobri formi, opaziti pa je bilo tudi številne nove čolne," je dogajanje na zadnjem svetovnem pokalu videl Miha Pirih.

Čop in Špik bosta celila stare rane

Še bolj zanimiv bo nastop paradnega slovenskega čolna, dvojnega dvojca, Iztoka Čopa in Luke Špika, za katera bo nastop na blejski regati obliž na rane v Luzernu, kjer sta med svetovno konkurenco osvojila šesto mesto, kar je njuna najslabša uvrstitev v tem čolnu. Špik poudarja, da se s poškodbo, ki jima je odvzela prvo tekmo svetovnega pokala, ne obremenjuje in je zdaj že mesec dni v polnem treningu. Ravno slednje - težji treningi in nezadosten čas za rehabilitacijo, naj bi bili krivi za nekoliko slabši dosežek v Švici, Bled kot njun veslaški dom pa bo dobra priložnost, da spet ujameta pravi ritem. Ker sta morala najboljša slovenska veslača zadnjih let svoj čoln zaradi dolgotrajnega transporta na ladjo za Peking naložiti takoj po tekmi v Luzernu, bosta na Bledu nastopila v čolnu, ki sta ga uporabljala lani.

Ravno poškodbe - težji treningi in nezadosten čas za rehabilitacijo, naj bi bili krivi za nekoliko slabši dosežek v Švici, Bled kot njun veslaški dom pa bo dobra priložnost, da spet ujameta pravi ritem. Ker sta morala najboljša slovenska veslača zadnjih let svoj čoln zaradi dolgotrajnega transporta na ladjo za Peking naložiti takoj po tekmi v Luzernu, bosta na Bledu nastopila v čolnu, ki sta ga uporabljala lani. "Bistvene razlike med čolni ni, sicer pa je menjavanje čolnov običajna praksa, kadar velika tekmovanja potekajo na drugih kontinentih. V kolikor je človek v formi, ga nobena stvar ne vrže iz tira in na koncu tudi čoln ni važen," si pred domačim občinstvom ne dela skrbi Iztok Čop. Finale dvojnih dvojcev bo oba dneva na sporedu ob 11.33 uri, finale četvercev pa prav tako v soboto in nedeljo ob 12.18 uri.

Posodobili bodo veslaški center

Na tekmi bodo žal manjkali skifist Abndraž Krek, člana dvojca brez krmarja Matej Božič in Boštjan Rodela, lahki dvojni dvojec z Binetom Pišlarjem in Juretom Cvetom ter mariborski dvojni četverec z Janezom Zupancem, Janezom in Jernejem Juršetom ter Gašperjem Fistravcem. Deveterico omenjenih veslačev med nedeljo in sredo v Poznanu na Poljskem namreč čakajo kvalifikacije za olimpijske igre.

Tekma na Bledu pa bo nov test tudi za Veslaško zvezo Slovenije, ki bo leta 2011 gostila svetovno prvenstvo, že leta 2010 pa svetovni pokal. "Na poti proti obema velikima tekmovanjema v prihodnosti so že bile potegnjene prve poteze. Izbrane so bile idejne rešitve za posodobitev veslaškega centra, Veslaški klub Bled pa je že prejel izdatna sredstva za tehnično opremo, ki se kaže v novo pridobljenih katamaranih, posodobitvah na veslaških progah in drugi opremi," je zadovoljen predsednik Veslaške zveze Slovenije Tomo Levovnik. "Ravno letošnja regata pomeni začetek intenzivnih priprav. Ker je hkrati umeščena tudi v olimpijsko leto in v čas kvalifikacij za olimpijske igre, ponuja obilo priložnosti mladim, nadarjenim posadkam, od katerih upravičeno pričakujemo, da bodo svoje vrhunce dosegale ravno na velikih tekmovanjih na Bledu."

Ne spreglejte