Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 10. 2014,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mitja Petkovšek

Sreda, 15. 10. 2014, 11.08

8 let

Mitja Petkovšek: Sam bi si želel, da bi lahko še leta in leta telovadil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najuspešnejši slovenski telovadec Mitja Petkovšek je prišel čestitat reprezentančnemu kolegu Sašu Bertonclju, ki so ga le tisočinke ločile od kolajne na preteklem SP. Sam pa še ni rekel zadnje besede.

Potem ko se je 37-letni Ljubljančan po koncu spomladanskega dela sezone, ki jo je končal z drugim mestom na bradlji na svetovnem pokalu v Anadii, odločil, da se za svetovno prvenstvo na Kitajskem ne bo pripravljal, zdaj pravi, da mu je ravno v nedeljo končano prvenstvo v Nanningu dalo nov zagon za močnejše treninge.

Po prvenstvu ga je spet zagrabilo

Na vprašanje, ali sploh še trenira, je gimnastični as izstrelil kot iz topa: "Seveda, seveda! Še sploh zdaj, po tem svetovnem prvenstvu, ko sem tako trepetal, tako sem bil živčen in tako navdušen pred Saševim finalom, da me je spet zagrabilo. Povsem drugače kot za Saša, ki mora zdaj po prvenstvu malo počivati, je dalo meni prvenstvo nov zagon za močnejše treninge in bolj zavzeto pripravo na novo sezono."

Petkovšek je spomladi prišel v odlično formo, se gladko s tretjo oceno uvrstil v finale majskega evropskega prvenstva v Sofiji, nato pa v finalu po napaki pri toču ostal brez odličja, a sezono končal z drugim mestom v Anadii. "Po spomladanskem delu, ki je bil fantastičen, me je že tako močno bolel hrbet, da ni bilo mogoče zdržati. In to ob maksimalnem odmerku protibolečinskih tablet. Zadnja tekma je bila prava muka, skorajda sem bruhal od bolečin. In zato sem že takoj po vrnitvi domov trenerju in vodstvu sporočil, da jeseni ne bom tekmoval," je pojasnil telovadec Narodnega doma.

"Sašo in drugi fantje me s svojimi rezultati vlečejo naprej"

"Potreboval sem namreč čas, da se bolečine umirijo, da skušam prestrukturirati telo in ga okrepiti. Najmanj, kar si želim, je, da bi se lahko pripravil vsaj še za eno poslovilno vajo na bradlji, če pa mi uspe še bolj okrepiti telo, da bi lahko telovadil tudi na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Glasgowu, pa toliko boljše," razmišlja Petkovšek in v isti sapi priznava, da je konec kariere vsako leto bližje.

"Sam bi si želel, da bi lahko še leta in leta telovadil, da bi telo zdržalo, pa vendarle zadnja leta vidim, da smo že povsem blizu konca. Ampak upanje ostaja, želja je velika, ljubezen do gimnastike 'strašna'. Sašo in drugi fantje me s svojimi rezultati vlečejo naprej, tako da res upam, da bom spomladi že vedel, ali je še dovolj zdravja za nadaljnje nastope ali je prišel čas za slovo."

Še vedno sanja o olimpijski medalji

Petkovšek zadnja leta ves čas poudarja, da še ni povsem pokopal sanj o olimpijski kolajni. Dvakrat, na OI v Sydneyju leta 2000 in Pekingu leta 2008, je bil eden od favoritov tudi za zmago, a se mu ni izšlo. Tudi zato je za cilj postavil svetovno prvenstvo leta 2015 v Glasgowu, ki bo glavno kvalifikacijsko sito za olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016. Nastop na svetovnem prvenstvu 2015 in igrah v Riu leto pozneje še vedno ostaja glavni cilj, pravi. "To je še vedno edini cilj, ki ga imam. A kot sem rekel, spomladi sem imel takšne težave, da ni šlo. Enkrat se bo treba sprijazniti, da ne gre več. Upam, da bo še nekako šlo. Zagotovo pa bom moral malo spremeniti način treninga, pri mojih letih bo treba telovaditi malo bolj po pameti," še razmišlja izkušeni telovadec, ki je bil ogorčen nad tem, da SP v Nanningu ni mogel spremljati prek televizijskih zaslonov: "Ne razumem, kako je mogoče, da nacionalna televizija ne prenaša finala svetovnega prvenstva, v katerem se Sašo bori za kolajne. Telovadci smo večkrat dokazali, da nismo slabi ali pa nezanimivi. Jaz upam, da bomo našli pot za naprej, saj to ni več ničemur podobno."

Ne spreglejte