Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
18.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 10. 2013, 18.27

8 let, 5 mesecev

Mister Twist potrdil mojstrstvo na parterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Telovadca Kenzo Širai na parterju in Kohei Kamejama na konju z ročaji sta prvi dan finalov po orodjih na SP v Antwerpnu z zmagama poskrbela, da ima Japonska že tri zlate kolajne tega SP.

Na krogih je zmagal Brazilec Arthur Zanetti, pri telovadkah pa sta se naslovov veselili Američanka McKayla Maroney in Kitajka Huidan Huang. Japonec Kenzo Širai, ki je avgusta dopolnil komaj 17 let, je v svojem prvem nastopu na svetovnih prvenstvih že osvojil prvi naslov svetovnega prvaka. Telovadec z vzdevkom "Mister Twist", ta se nanaša na četvorni vijak na parterju, je z izjemno težko sestavo z izhodiščno vrednostjo kar 17,400 točke prepričljivo slavil zmago (16 točk) pred Američanom Jacobom Daltonom (15,600 točke), tretji je bil branilec naslova, Japonec Kohei Učimura (15,500), ki je v četrtek osvojil še rekordno četrto zaporedno krono mnogobojskega prvaka.

Na konju z ročaji, nekdaj paradnem orodju Mira Cerarja, tokrat ni bilo slovenskega predstavnika, saj je Sašo Bertoncelj po dveh zaporednih finalih na SP (2010, 2011) tokrat zaradi napake pri seskoku ostal brez in je bil z 11. mestom rezerva za današnje boje. Po dominaciji olimpijskega, dvakratnega svetovnega in šestkratnega evropskega prvaka Madžara Krisztiana Berkija, ki je tako kot Bertoncelj po napaki ostal brez finala, je zmaga nekoliko presenetljivo odšla na Japonsko. Kohei Kamejama je potrdil dobro pripravljenost telovadcev iz dežele vzhajajočega sonca in osvojil zlato kolajno s 15,833 točke. Srebro sta si razdelila Britanec Max Whitlock in Mehičan Daniel Barron s 15,633. Japonski telovadci so na tem SP osvojili že pet kolajn, od tega kar tri zlate.

Na krogih je zmagal olimpijski prvak, Brazilec Arthur Zanetti, in tako prekinil prevlado petih zaporednih zmag Kitajcev na tem orodju. Svetovni podprvak iz leta 2011 je za zmago prejel 15,800 točke, drugi je bil Rus Aleksander Balandin (15,733), tretji pa Američan Brandon Wynn (15,666). Najboljši v kvalifikacijah Kitajec Liu Yang je končal tik za stopničkami (15,633).

Telovadke so se prvi dan merile za kolajne na preskoku, kjer je Slovenka Teja Belak zgolj za desetinko in pol zaostala za elitno osmerico, in dvovišinski bradlji. Na preskoku je pričakovano zmago slavila branilka naslova iz leta 2011 in olimpijska podprvakinja, Američanka McKayla Maroney (15,724). Druga je bila njena rojakinja, na novo okronana mnogobojska prvakinja Simone Biles (15,595), ki je tako osvojila še drugo medaljo tega SP, tretja pa severnokorejska telovadka Hong Un-jong (15,483).

Na dvovišinski bradlji je zmagala Kitajka Huidan Huang (15,400) pred Američanko Kylo Ross (15,266) in branilko naslova Rusinjo Alijo Mustafino (15,033). Kitajka Yao Jinnan, ki je imela prvi dosežek kvalifikacij, je padla pri izvedbi svoje prvine in končala na šestem mestu.

Prvenstvo v Belgiji se bo končalo v nedeljo s preostalimi petimi finali po orodjih.

Ne spreglejte