Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
14.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Kregar triatlon

Torek, 19. 11. 2013, 14.21

6 let, 7 mesecev

Miro Kregar ne skriva ambicij: Zdaj je čas za zmago!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ultratriatlonec Miro Kregar je danes ponoči odpotoval svoji osmi peklenski triatlonski preizkušnji naproti. Na Ultramanu na Havajih se bo spopadel z 10 km plavanja, 421 km kolesarjenja in 84 km teka.

Kregar bo na štartu edini Slovenec 51-letni Miro Kregar bo v nasprotju s prejšnjimi leti, ko se je Ultramana udeleževala številna slovenska odprava – Uroš Velepec, trener slovenske biatlonske reprezentance, je v letih 2000 in 2001 na Ultramanu celo zmagal, Nino Cokan pa je bil lani 11. in predlani četrti –, letos edini branil slovenske barve.

V osmem poskusu končno do zmage? Kregarjevi pretekli dosežki so zavidanja vredni. Od sedmih uspešno izpeljanih Ultramanov je bil trikrat drugi in dvakrat tretji, letos pa povsem odkrito cilja na zmago. "Zdaj je pa že čas za zmago!" je le nekaj ur pred poletom proti Havajem za Sportal jasno ubesedil svoje letošnje ambicije.

Kregar bo v mesto Kona na Havajih pripotoval jutri zvečer po lokalnem času, kar pomeni, da bo aklimatizaciji namenil skoraj deset dni. "Visoke temperature mi ustrezajo, poleg tega imam iz preteklih tekmovanj na Havajih veliko izkušenj tudi glede poznavanja terena, in to si lahko štejem le v plus. Poznam vse šale, vem, kaj me čaka. Tudi starost in zrelost sta mi v prid, saj je na Ultramanih le peščica tekmovalcev mlajših od 35 ali 40 let," je povedal športni zanesenjak, ki v triatlonu ne le tekmuje, ampak ga sprejema kot način življenja.

Vzdržljivost in hitrost Za lažjo predstavo, Ultraman je dvainpolkratni Ironman in traja po osem ur dnevno. "Pri Ultramanu ne gre zgolj za vzdržljivost, kot je to pri tri- in petkratnih Ironmanih, pač pa veliko vlogo igra tudi hitrost. Plavanje, kolesarjenje in tek so razporejeni čez tri dni, tako da se tekmovalci lahko odpočijejo in zjutraj štartajo razmeroma sveži. Hitrosti in rezultati so temu primerni," pojasnjuje Kregar, ki je dvojni maraton do zdaj odtekel v najboljšem času 6 ur in 14 minut.

Veselje, a vmes je čas tudi za solze Priznava, da gre za precej čustveno preizkušnjo. "Načeloma se izkušnje veselimo, ni pa skrivnost, da vmes pritečejo tudi solze," je odkrito spregovoril Kregar, ki za razliko od triatloncev, ki sezono zaključijo sredi septembra, svojo podaljša vse do konca novembra in jo uradno zaključi šele z udeležbo na Ultramanu. "December namenim regeneraciji in počitku, a ne čisto pravemu, saj vmes še vedno tudi plavam in vadim v fitnesu." Okrog novega leta se znova spravi v pravi tekmovalni pogon, januarja zajaha tudi kolo, kot predsednik Triatlonskega Klub Trisport s številčnim podmladkom pa ima srečo, da ima tudi sparing partnerja vedno pri roki. Tako kot večina triatloncev, med njimi je tudi David Pleše, ima tudi sam največ težav s plavanjem. "To se dogaja vsem triatloncem, ki v mladosti nismo trenirali plavanja. Kdor se v mladosti ni naučil vrhunsko plavati, potrebuje res veliko treningov, da osvoji tehniko. Lahko napreduješ do ene meje, ampak na stara leta ne moreš več pridobiti tistega pravega občutka."

Ne spreglejte